2021. október 3-án Ökumenikus Istentisztelettel zárult a háromnapos falunapi rendezvény az Ikszt – Dankó Pista Művelődési Házban, Csengődön. Már hosszú évek óta hagyomány a faluban, hogy közös hálaadással és imádsággal mondanak köszönetet, melyet évről évre Mészáros Nándor, a baptista gyülekezet vezetője, önkormányzati képviselő szervez meg.
Az esemény szervezője már hosszú évek óta Mészáros Nándor, a csengődi baptista gyülekezet vezetője, önkormányzati képviselő

Mészáros Nándor az esemény előtt így tájékoztatta hírportálunkat: 

– Hosszú évek óta jómagam szervezem ezeket az alkalmakat, melynek keretén belül próbálom az ökumenikus mozgalmat a falunap programjai közé beilleszteni. 15-20 éves hagyománya van már Csengődön az Ökumenikus Istentiszteletnek a falunapok zárásaként, melynek lényege az volt mindig is, hogy a pénteki folklórműsort és a szombati mulatságot követően, vasárnap egy szakrális jellegű befejezéssel érjen véget a háromnapos nagyrendezvény. Ami ennek az egésznek a kuriózuma az az, hogy Csengődön négy egyház van: a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház, melyek tagjai ilyenkor egybegyűlnek közös imádságra. A kezdeményezés alapja, hogy minden évben másik egyház az esemény házigazdája. Ha mód van rá, akkor az igeszóló, és a zenei szolgálatot végző is az adott egyház részéről érkezik. Ma azonban ez egy kicsit másként alakult, hiszen a református egyház részéről eddig nem volt lehetőségünk a lelkészt meghívni, azonban Vincze-Bodács István lelkész úr igent mondott a felkérésünkre, aki Kiskunmajsáról érkezett hozzánk. Ő vállalta el a mai napra a lelkipásztor szerepét, akit Csiszér László kísért zenei szolgálattal. Bár az elmúlt évben a covid miatt nem volt lehetőségünk találkozni, azt tapasztaljuk, hogy van rá igény. Nagy örömünkre még a környező településekről is szoktak érkezni érdeklődők, ma sincsen ez másként. 

-Hirdetés-

 

Az eseményen Vincze-Bodács István református lelkész hirdetett igét, míg a zenei szolgálatot Csiszér László adta. 

Csiszér László dicsőítő dalokat énekelt és játszott gitáron

„Isten hozta mindnyájukat a Csengődi Falunapok záró akkordján! – e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Vincze-Bodács István, református lelkész.

Egy település belső békéje, összefogása abból táplálkozik, hogy egy Isten gyermekei vagyunk, egy nagy fa ágai. E rendezvény keretén belül, ma délelőtt ez a csodálatos életfa utalhat arra, amivel a magyar nép lelke táplálkozik. Ennek vagyunk mi az ágai, a gyümölcsei. A jelenések könyve azt írja, hogy annak a levelei gyógyulást hoznak el. Sok ember sebeire ez a délelőtt, ez a találkozás a gyógyulás – mondta beszédében. 

Vincze-Bodács István, református lelkész

„Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz igazodik.” (Kol 2:8) – olvasta fel és mondta el gondolatait az igeverssel kapcsolatban Vincze-Bodács István, aki arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy vannak olyan megkötöttségeink, melyeknek rabjai vagyunk.
Ugyanakkor ismerjük fel, hogy aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül. Ezt az üzenetet adjuk tovább embertársainknak, hiszen egy közösségbe tartozunk azokkal, akiket megkereszteltek. Isten nélkül elvesztünk, azonban a hit által, megtartott emberek vagyunk. Egy falunapon, a nagyközösség belső erőforrásai ezek, melyek aztán mindnyájunkra érvényesek. Ez felekezettől független közös kincsünk, mely összeköt minket – tette hozzá. 

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János 3:16)

Egymást építve, békességgel éljünk ebben a testvérségben! Köszönjük ezt az órát! Ámen! – zárta beszédét Vincze-Bodács István, református lelkész.

Hálás szívvel énekeltek együtt

Az ökomenikus Istentisztelet hálaadással, közös imádsággal és énekléssel zárult.

Egész hétvégén megtekinthetőek voltak Flaisz János, Zsíros Zoltán és Dulinafka Gábor festményei, Dobrovitz Klára üvegműves és Göncziné Heftner Anna gyöngyfűző alkotásai, valamint Klajkó Benjaminné gyönggyel hímzett képei is az Ikszt – Dankó Pista Művelődési Házban. 

 

Kapcsolódó cikk
Motoros és szüreti felvonulás, SOULWAVE koncert a Csengődi Falunapok szombati napján
Motoros és szüreti felvonulás, SOULWAVE koncert a Csengődi Falunapok szombati napján
Színes és szórakoztató műsorokkal folytatódott október 2-án, szombaton a Csengődi Falunapok. A programok között mindenki megtalálta a kedvére valót. Délelőtt...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS