2002-ben is felkérték, hogy induljon a polgármester választáson, de csak 2006-ban érezte úgy, hogy eljött a pillanat és megméretteti magát a városvezetői székért. A választáson a kiskőrösiek többsége úgy döntött, hogy a város következő polgármestere Domonyi László lesz. Ennek immáron 15 éve.

Az évforduló apropóján adott nagyinterjút a polgármester a Rádió-97 reggeli műsorában, ahol a történeti visszatekintés mellett fejlesztésekről, beruházásokról is beszélgetett a műsorvezetővel, Tóth Imivel. 

-Hirdetés-

 

Vállalkozóból lett polgármester

Domonyi László elmondta, hogy 2006-ban úgy gondolta, hogy egy főállású alpolgármesterrel, komoly vállalkozásokkal a háta mögött simán eleget tud tenni a városvezetési pozíciónak. Elmondása szerint azonban nagyon hamar rájött, hogy ez nem így van, „ez nem az a munka”.

A vállalkozói vénából kiindulva kiderült, hogy a mai napig nehezen viseli az önkormányzatiság bürokratikus, lassú rendszerét.  

A vállalkozásaimban sem volt jellemző, hogy hetekig vajúdjunk egy ügyön. Ez nekem a mai napig nehezen emészthető dolog, hogy itt nem így van. Mindennek törvényi rendje van, szabályok vannak, ki kell várni a döntéshozatali sorrendet. Ennek megfelelően rendkívül gyorsan és sürgetően lépek fel a polgármesteri hivatalban, amihez talán az elődjeink nem voltak hozzászokva. De csak így lehet a mai világban haladni, hogyha gyors döntésekkel tudunk menni előre, mert az idő a legdrágább.

Rendkívül sok városi fejlesztés kötődik a polgármester nevéhez, melyekkel kapcsolatban kifejtette, hogy nehéz felidézni, mert ő is és a lakosság is sokat elfelejtett már, annyira a mindennapjaink részévé váltak.

Mert megyünk tovább, és olyan gyors az élet folyása, hogy elfelejtjük. Pedig ha visszagondolunk, akkor a Petőfi Sándor Általános Iskola felújítása, bővítése volt talán az első olyan nagy beruházás, amit abban az idegen politikai környezetben sikerült 2008-2009-ben véghez vinnünk. Az akkor egy Fideszes polgármesternek nagy dolog volt.

Az alapelv egyszerű: a város az első

A polgármester a beruházások és ötletek kapcsán kifejtette, mindig jó támogatói voltak az elképzeléseknek a helyi képviselők között még a korábbi ellenzéki kormányzás idején is, : példaként megemlítette Bella László korábbi önkormányzati képviselőt, aki a megyei közgyűlésben is komoly szerepet játszott. Továbbá elmondta, hogy az ellenzéki képviselők, Hirsch Imre, Kudron Tamás is egyértelműen magukévá tudták tenni azt az üzenetet, hogy az országos politikát mindenki a házon kívül hagyja, és így tudtak Kiskőrösre koncentrálni, a városért közösen dolgozni.

Amikor a városközpont felújítása még csak terv volt…

A 2006-os választást megelőző testület döntött a PPP-s rendszer elfogadásáról, de már Domonyi-féle városvezetés építette meg a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermét, vagy éppen a fedett uszodát, ami nagyon komoly anyagi terhe volt a városnak, tájékoztatott a polgármester.

Domonyi László elmondta, hogy a PPP-s konstrukció a Gyurcsány-kormány által kitalált fejlesztési rendszer, ahol a magán, az állami és az önkormányzati tőkét összemosták, ami nagy nyomást jelentett akkoriban az önkormányzatnak, ami országos szintű jelenség volt.  Az anyagi terhekre azonban gyorsan jött a kormányzati „mentőöv”, ugyanis 2010-től a Fidesz kormány jött, és átvállalták az adósságokat.

“Himnuszt énekeljük október 23-án, az ünnepség kezdetekor. Mellettem Font Sándor országgyűlési képviselő.”

A legvitásabb beruházásnak a főtér rekonstrukcióját nevezte, amely esetben népszavazást is tartottak.

Most azt látom, és érzem, hogy büszkék lehetünk, hogy ott is kitartottunk, s nem hátráltunk meg. Egy igazi, európai kisváros képét tudjuk mutatni az ide érkezőknek. Aki ide eljön, az azt mondja, hogy nagyon szép városunk van. Mi meg Kiskőrösiek azt tudjuk mondani, hogy jó itt élni.

A polgármester elmondta, hogy nem egyszer volt „pengeélen táncolós” helyzet, de a lendülettel, bátorsággal mindig túl tudtak lépni rajtuk. Példának hozta a legutolsó óriás beruházást, a Kőrisfa óvoda megvalósítását, ami 600 milliós beruházásként indult el, de mire a valóságos kivitelezés elindult, már 1 milliárd forintnál tartott.

Továbbra is azt gondolom, hogy az 570 millió forintos önrészt bevállalni, ahhoz azért bátorság kellett. Mindig mondtam a testületnek, hogy meg fogjuk oldani, legyünk bátrak, haladjunk előre, nem kell megijedni a feladattól. Most már egyértelműen mondhatjuk, jól tettük. Gyönyörű, nagyon modern óvodánk van, amivel két nagyon rossz műszaki állapotú óvodát tudtunk kiváltani.

A megalapozott döntésekhez már egy stáb kell

Domonyi László elmondása szerint a sikerhez mindig is hozzájárult, hogy egy nagyon erős polgármesteri hivatal áll mögötte:

A kollégáim, a kolléganőim felkészültek. A Pénzügyi osztály, a Stratégiai osztály, a Pályázati Csoport, , az Adócsoport, de mindenkit nyugodtan felsorolhatnék. Most tényleg egy olyan erős polgármesteri hivatal van a képviselő-testület mögött, akik az előkészítő munkában, számolásban, döntéshozatalban olyan anyagokat adnak a kezünkbe, hogy abból lehet döntéseket hozni.

Az első lakossági fórum Aszódi Pál képviselő választókerületében. Az asztalnál hárman ülünk, Arató László, az akkori rendőrkapitány, jómagam, valamint Aszódi Pál képviselő.

A városban felmerülő problémákkal kapcsolatban elmondta, hogy az utolsó kátyúig mindenről tudnia kell egy polgármesternek. A felmerülő kérdéseket minden héten stratégiai megbeszélés keretén belül átbeszélik, és eldöntik, hogy mi lesz a heti feladat, személyi szintre lebontva. A polgármester hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy a szakértők, kollégák elkötelezett emberek legyenek a feladat iránt. Önmagában képes döntést hozni egy polgármester, de a megalapozott döntéshez már egy stáb kell, hogy minden jól menjen; tette hozzá a polgármester.

Szép hagyomány a Petőfi kötetek ajándékozása azoknak az egy esztendős gyermekeknek, akik január 1-jén születtek, mint egykoron városunk nagy szülötte, Petőfi Sándor.

A jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy Font Sándor térségünk országgyűlési képviselője arról tájékoztatta, hogy hamarosan a Kormány elé fog kerülni a Wattay sportcsarnok kialakítása is, kiegészítve azt egy 410 millió forintos többletforrással.

Bruttó 510 millió forintot kapott a város a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő fejlesztésének tervezésére. Jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, amelyhez a tervezési közbeszerzést készítik elő, és várhatóan – a mostani előirányzat szerint – 2023 közepére az önkormányzatnak rendelkeznie kell egy kiviteli szintű tervvel.

Hogy ha választások úgy sikerülnek, ahogy mi szeretnénk, akkor én biztos vagyok benne, hogy ebből kivitelezésig is képesek leszünk a képviselőnk segítségével eljutni. Ez egy óriási álom, ez sok milliárd forintos beruházás

– zárta gondolatait a polgármester.

A képek forrása: Domonyi László hivatalos facebook oldala

Kapcsolódó cikk
„Az Év Polgármestere Bács-Kiskun Megyében Díjjal” tüntették ki Domonyi Lászlót
„Az Év Polgármestere Bács-Kiskun Megyében Díjjal” tüntették ki Domonyi Lászlót
Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere 2006 óta végzett városvezetői tevékenységét „Az Év Polgármestere Bács-Kiskun Megyében Díj” kitüntető címmel ismerte el...
MEGOSZTÁS