A kiskőrösi Ültess Fát Mozgalom Egyesület már több éve megszervezi a Szüreti Kétkeréktúra elnevezésű eseményt. Ilyenkor a kerékpártúra Kiskőrösről indulva a környező települések természeti értékeit célozza megmutatni, melyekről egy ismertetőt is halhatnak a résztvevők.

-Hirdetés-

Az idei évben az egyesület a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával a Tabdin található Pék-tó megtekintésére szervezett kerékpártúrát. A járványhelyzetre való tekintettel most a nagy nyilvánosság bevonása nélkül, szűkebb keretben került meghirdetésre a program.

Az október 15-én megtartott kerékpártúrán Filus Tibor egyesületi elnök vezetésével a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának 5. B osztálya vett részt Dózsáné Kelemen Ilona osztályfőnök és Makó Zsolt tanár kísérő közreműködésével. A mintegy 30 fős csapat a reggeli indulást követően napfényes időben ért háromnegyed óra alatt a Pék-tóhoz. A vízparton Filus Tibor ismertette a tó történetét, beszélt annak élővilágáról, növényzetéről, vízháztartásáról.

Elhangzott, hogy a Pék-tó összterülete 9,4 ha, a helyi horgászegyesület kezelésében pedig 4,6 ha (48,9 %) van. A Pék-tó meszes jellegű, sekély, de többségében nyílt vízfelületű tó, melyben a halfajok tekintetében megtalálható a ponty, az amur, a csuka, a harcsa, a compó, keszeg és kárászfélék. Érdekességként került megemlítésre, hogy a rekordfogások tekintetében a tóból fogtak már ki 25,5 kg-os pontyot és 54,6 kg-os harcsát is.

A gyermekek a helyszínen a rendhagyó természetismeret óra keretében egy feladatlapot is kitöltöttek, amelyben az élővilággal kapcsolatos tudásukról adtak számot. A rendszeres mozgásra és az egészséges életmódra való figyelemfelhívás jegyében a fiatalok egy kis pihenő közbeiktatásával két alkalommal is körbe futották a tavat. Az elméleti és a sport feladatokat minden gyermek sikeresen teljesítette, melynek végén az Ültess Fát Mozgalom Egyesület egyedi gyártású szilikon sportkarkötőit vehették át. A kerékpártúra mintegy 20 km-es (oda-vissza) távját jó tempóban teljesítette a csapat és defektmentesen, élményekkel gazdagodva, jó hangulatban érkeztek haza a fiatalok.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS