„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”
Bibó István (1956)

1956 történelmi eseményeire, és annak áldozataira emlékeztek ünnepélyes keretek közt a kiskőrösi általános, és középiskolák diákjai, tanárai 2021. október 22-én, pénteken délelőtt.

-Hirdetés-

A Petőfi téren található ’56-os kopjafánál először a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 8. osztályosai sorakoztak fel, hogy elhelyezzék az intézmény nevében a virágkoszorút. Az ünnepi megemlékezésre az iskolában, az osztálytermekben került sor.

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola főigazgatója, Lasztovicza László a diákok körében

Ezt követően, a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak delegációja is fejet hajtott az ’56-os kopjafánál, és elhelyezték az iskola koszorúját.

A Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és tanárai is megemlékeztek ’56 október 23-ról a kopjafánál

A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium ünnepi műsorát a diákok az osztálytermükben, hangosbemondón keresztül hallgathatták végig, míg néhány tanuló az iskola előtti járdán, az ’56-os emléktábla előtt tette mindezt. A jelenlévőket Fodor Tamás, az iskola történelem tanára köszöntötte, majd a diákok felidézték a 65 évvel ezelőtt történt eseményeket, és annak helyi vonatkozásait.
Fülöp Marcell, az iskola új diákpolgármestere is felszólalt az ünnepségen.

A Kiskőrösi Evangélikus Középiskola tanulói
Végül Faragó Imre, a Kiskőrösi 56-os Szövetség elnöke; Horváth János, Kiskőrös Város Önkormányzatának képviseletében; és Szentgyörgyiné Szlovák Mária az iskola igazgatója, Fülöp Marcellal együtt helyezték el az iskola falán a virágkoszorúkat. Ezzel emlékezve és tisztelegve a bátor hősökre.
Szentgyörgyiné Szlovák Mária, Horváth János, Faragó Imre (b-j)

„Tegnap még féltél az iskolában,
Hogy a leckét nem tudod jól…
Ma? Orosz túlerővel szemben
A géppisztolyod szól…

Csak tizennégy éves voltál
Vézna, kékszemű gyerek,
Bekiáltottál a konyhába:
Anyu, most tüntetni megyek!!!…”
(Kenneth Klára – Anyu, tüntetni megyek!)

Kapcsolódó cikk
„Mit koszorúzunk október 23-án?”
„Mit koszorúzunk október 23-án?”
1992 nyarán egy rövid írás jelent meg ezzel a címmel a kis KŐRÖSI lap hasábjain, szürke keretbe foglalva. A kérdés...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (120 db kép)
MEGOSZTÁS