Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Ez idén október 31-re esik, amikor hajnali 3-kor 2 órára kell visszatekerni az analóg órákat, a digitális órák automatikusan átállnak.

A korábbi tervek szerint a mostani lenne az utolsó óraátállítás az Európai Unióban, de nem úgy tűnik, hogy ez megvalósulhat.

-Hirdetés-

A döntési folyamat azonban a költségvetési tárgyalások nehézségei és a koronavírus-járvány miatt lelassult, az óraátállítás kérdése jelenleg nem szerepel a megvitatandó kérdések között az EU-ban, bár ez két-három éve fontosnak tűnt. Tehát annyi bizonyos, hogy előreláthatóan nem az idei lesz az utolsó óraátállítás.

Magyarországon 1980-ban vezették be újra az óraátállítást, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az óraátállítás több, mint százéves hagyományának köszönhetően, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ám közben egyre később világosodik és hamarabb sötétedik.

Magyarországon jelenleg a közép-európai nyári időt (CEST) használjuk, október 31-én éjjel térünk át a közép-európai időzónára (CET).

Amennyiben az óraátállítás eltörlésekor a CET időzónát választjuk, úgy a gyakorlatban a télen megszokott napfelkelték és napnyugták megmaradnak, nyáron viszont lesz olyan nap, amikor már hajnali négy előtt világos lesz.

CEST esetén a nyáron megszokott napok mellett egy-egy téli reggel lesz sötét, amikor reggel fél kilenckor kel csak fel a nap.

Kapcsolódó cikk
NE felejtse átállítani az órákat! Vajon ez lesz az utolsó?
NE felejtse átállítani az órákat! Vajon ez lesz az utolsó?
Még mindig mérhető az energiamegtakarítás céljából bevezetett nyári időszámítás eredménye, ám egyelőre nem tudni, hogy mikor állítjuk át utoljára az...

Forrás: hirado.hu
Kiemelt kép: illusztráció / Salvador Dalí- Az emlékezet állandósága, 1931

MEGOSZTÁS