A koronavírus-járvány a Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját is megnehezítette az elmúlt időszakban, hangzott el az éves közmeghallgatáson 2021. november 4-én. Kincses Mihályné a testület elnöke elmondta: bár kis létszámban élnek Kiskőrösön német származásúak, ennek ellenére már több mint 20 éve működik eredményesen a nemzetiségi önkormányzat.

-Hirdetés-

A pandémiás időszak nagyban kihatott a német nemzetiségi önkormányzat munkájára is: a rendezvények száma megcsappant, emellett ülésezni sem tudott a testület, így egyszemélyi döntéseket kellett, hogy meghozzonak, tájékoztatott Kincses Mihályné.

A járvány ellenére is töretlenül végzi a testület a munkát, melynek egyik legfontosabb eleme a kis közösségnek a megtartása. Ehhez szükséges az évente visszatérő programok szervezése, a nemzetiségi tudat megtartása és a hagyományok megőrzése a továbbiakban is, fejtette ki a testület elnöke.

A nemzetiségi tudat megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a nyelv megőrzése, ezért kiemelt jelentőségű feladat a német oktatásának támogatása a városban. Ennek érdekében minden évben szerveznek versenyeket, táborokat, kirándulásokat a diákok számára, amit a német nemzetiségi önkormányzat finanszíroz. Többek között utazásokat szerveznek német nyelvű színházba, Szekszárdra, vagy éppen Bécsbe, a karácsonyi vásárra.

Az iskolák felszereltségeinek is olyannak kell lenniük, amelyek segítik a diákok tudásának fejlődését. Ezért tavaly a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában egy német nyelvi tanterem került berendezésre, ahol a nyelvi szakköröket tartják.

A gimnáziumot eszközfejlesztésben részesítette a nemzetiségi önkormányzat: több nyelvkönyvet és rendezvényekhez paravánokat is tudott vásárolni az iskola az önkormányzati támogatás összegéből.

A nemzetiségi hagyomány megőrzésében is nagy lépést tettek előre, tájékoztatott Kincses Mihályné. Egy helyi kiírású pályázat forrásából mintegy 2.5 millió forint értékben táncos ruhákat kaptak az általános iskolások, mely 16 teljes öltözéket jelent.

További fontos feladat a város önkormányzatával való jó együttműködés is, melynek érdekében mindent megtesz mind a városvezetés, mind a nemzetiségi önkormányzat vezetése is. Emellett szoros kapcsolatban állnak a szomszédos települések német nemzetiségi önkormányzataival is. Kincses Mihályné kiemelte: jó az együttműködés a soltvadkerti, a császártöltési és a hartai önkormányzatokkal is, továbbá a Bács-Kiskun megyei nemzetiségi önkormányzattal is szoros kapcsolatot tartanak fent. Ezáltal az országos önkormányzat munkájáról is folyamatosan kapják a tájékoztatást.

MEGOSZTÁS