2021. november 11-én éves közmeghallgatásra hívta és várta az érdeklődőket a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Az eseményen résztvevők számából idén is továbbra is nyilvánvaló: igen összetartó a kiskőrösi szlovák kisebbség.

-Hirdetés-

György Ernőné, a testület elnöke részletes tájékoztatójában kitért a tavalyi évben meghatározott tervek alakulására. Az önkormányzat vezetője elmondta, hogy a koronavírusnak köszönhetően csak a félév derekán kezdhettek hozzá az érdemi munkához. A pandémia gátolta a hatékony munkavégzést, így sok tervezett rendezvényük elmaradt.

Kiemelte a június 19-i Hagyományok Házának a bemutatását, ami elmondása szerint rendkívül fontos esemény volt. Györk Ernőné hozzátette, hogy az országban nagyon kevés nemzetiségi önkormányzat mondhatja el magáról, hogy új, modern és XXI. századnak megfelelő körülmények között dolgozhat. Ezért külön köszönet jár Domonyi Lászlónak, Kiskőrös Város polgármesterének és a Képviselő-testületnek.  

Mint megtudtuk, a tervek között szerepelt a jó kapcsolatok ápolása is. A testület vezetője kifejtette, hogy terv teljesült, hiszen a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Szlovák Tájház, a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és a Szűcsi óvoda mellett a kisebbségi önkormányzatokkal, valamint  Kiskőrös Város Önkormányzatával is kiváló a viszonyuk.

A tavalyi elképzelések között szerepelt a „szélesebb alapokra való helyezkedés” is, ami azt jelenti, hogy minél szélesebb körben szeretné az önkormányzat a hagyományokat bemutatni és megismertetni. E tekintetben Györk Ernőné arról tájékoztatott, hogy a nyelvápolás területére nagyobb figyelmet fognak fordítani, mivel sokaknál a passzív szókincs ugyan megmaradt, de az aktív már kezd feledésbe merülni. Ezért is volt fontos a nyári egyhetes tábor, hiszen itt a fiatalok mélyebben ismerkedhettek meg a nyelvvel.

Az idei programokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a mai napon, azaz november 12-én „Liba napi vacsorát” tartanak, mely kiváló alkalmat teremt arra, hogy megemlékezzenek Szent Márton püspök életéről, tevékenységéről. A nem túl távlati tervek között szerepel továbbá az, hogy Kiskőrösön tervezi megtartani az éves beszámolóját az Országos Szlovák Önkormányzat december 11-én. December 19-én vasárnap – amennyiben a vírushelyzet megengedi – a szlovák kisebbségi önkormányzat is szeretne bekapcsolódni a vendéglátásba és a kulturális műsorba a 4. adventi vasárnapon.

A közmeghallgatás végén Radics Ferenc, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője számolt be a hallgatóságnak. Elmondta, hogy a lopásra irányuló bűncselekmények azok, amelyek befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét és jó hír, hogy az ilyen irányú bűntettek száma csökkenő tendenciát mutat a városban. A rendőr alezredes hozzátette, hogy továbbra is problémát jelent az ittas vezetések száma, ami egyrészt bűncselekmény másrészt rendkívül veszélyes. Ezért fontos felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ittasan ne üljenek a volán mögé, zárta gondolatait Radics Ferenc.

MEGOSZTÁS