A murvás utak olyan, burkolattal nem rendelkező földutak, amelyek már kaptak egy burkolatalapot, és aszfaltozásra/ burkolatzárásra várnak. Az előkészítési folyamat tehát megtörtént. Kiskőrös önkormányzatának célja, hogy belterületen minél előbb megszüntesse az ilyen aszfalt nélküli földutat, de ezek befejezése pályázat, illetve pénzforrásfüggő– mondja Schäffer Tamás, a munkálatokat végző Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

” Forgalombiztonság és utazáskényelem szempontjából is rossz minőségűek, így időről-időre ezek az utak kisebb-nagyobb karbantartásra szorulnak. A felső réteg kigödrösödik, kátyús lesz, ezt meg kell szüntetni. A károsodás a burkolatalap minőségét nem befolyásolja, az tartós és műszakilag megfelelő, viszont utazni, közlekedni rajta kényelmetlen. Ezeket a gödröket szüntetjük meg minden ilyen jellegű karbantartási munka során. Legfőképpen Erdőtelek a célpontja ezeknek a munkáknak, hiszen ott van a legtöbb ilyen jellegű burkolatalappal ellátott földút. Vannak a belterületen is, viszont ott kevesebb terhelést kapnak, kisebb rajtuk a gépjármű-, illetve legfőképpen a nehézgépjármű forgalom. A legnagyobb forgalmú ilyen belterületi utca a Bem József Általános Iskola melletti, nemrégiben megnyitott, murvával fedett, burkolatalappal kiépített új utca, amely most a Vasvári Pál utca lezárása miatt kiemelt forgalmat bonyolít le. Ezért ezen az úton is ebben az időszakban el kell végeznünk a karbantartási munkálatokat.

-Hirdetés-

Több pályázatot is benyújtott az önkormányzat az aszfaltozás elvégzéséhez mind az erdőtelki, mind pedig a központi belterületi részre. A pályázatok jelenleg elbírálási szakaszban vannak, amennyiben sikeresek lesznek, elkezdődik ezeknek az útfelületeknek a zárása. Ilyen út például Erdőtelken a Diófa utca mintegy 1 kilométer hosszú külterületi szakasza, de megnyílt a lehetőség a Délibáb utca, a Meggyes utca, Nyíl utca útburkolati alapjainak zárására is. Reméljük, hogy ezt követően is folyamatosan lesznek pályázati források, és az összes többi, hasonló burkolatalappal ellátott út is sorra fog kerülni.

A murvautak-javítási munkálatait már elkezdtük, összehangolva a jelenleg folyó egyéb gépi kapacitást igénylő munkálatokkal folyamatosan végezzük. Úgy gondolom, egy-két hét alatt végzünk. Így ezek az útfelületeink, hasonlóan az aszfaltburkolattal ellátott útjainkhoz, kellőképpen fel lesznek készítve a téli időszakra.”

Forrás, kiemelt kép: kiskoros.hu/ Boda Zsuzsa