A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda októberben lehetőséget biztosított a Humán Szolgáltató Központ dolgozóinak egy munkahelyi egészségfejlesztő programra Csengődiné Csővári Mónika gyógytornász vezetésével, ahol a testmozgás állt a középpontban. A három-három alkalmas foglalkozások során a résztvevők megismerkedhettek a gerinc anatómiájával, szerepével, testhelyzetek gerincre gyakorolt hatásaival, a rossz testtartás következményeivel, valamint a helyes állás, ülés és emelés módjával. Az első alkalom során, széken ülve végeztek el egy gyakorlatsort, mely főként azoknak nyújtott hasznos ismereteket, akik nap, mint nap ülőmunkát végeznek. Ezeknek a gyakorlatoknak az elvégzésével néhány perc alatt fel tudjuk frissíteni a testünket és meg tudjuk nyújtóztatni izmainkat. A másik két alkalom során egy-egy hosszabb gerinctornával készült Mónika a résztvevőknek, melyek célja a már rövidült izmok nyújtása, lazítása, a gerinc és a medence tartásáért felelős izmok erősítése, különösen a hátizmok, hasizmok és a farizmoké.

-Hirdetés-

Ez a két hét csupán egy kis ízelítőt nyújtott a résztvevőknek, hogy megtapasztalhassák a testmozgás fontosságát, de bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hosszú távon is beépülhet a mindennapjaikba.

(Kép forrása: Kiskőrösi EFI)

Az idei évben is megrendezésre került Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus három alkalmas érzelmi intelligenciát fejlesztő foglalkozása a szülők részére, ahol nem csak az elméleti tudás kapott fontos szerepet, hanem az önismeret is, mely segítségével még nagyobb érzelmi támogatást tudnak a résztvevők biztosítani szeretteiknek, gyermekeiknek. A foglalkozások során olyan gyakorlatokat sajátíthattak el és olyan játékokat, könyveket ismerhettek meg a résztvevők, melyek segítségével hatékonyan fejleszthetik saját és gyermekeik érzelmi intelligenciáját (EQ). Az alkalmak során központi szerepet kapott a 6 alapérzelem, hiszen sok gyermeknek nehézséget okoz megfelelően kifejezni érzéseit, valamint szó volt a szülők nevelési stílusáról is, ahol megoldási lehetőségeket kaphattunk abban, hogyan kezeljük az esetleges konfliktusokat gyermekeinkkel. Az érzelmi fejlesztés során nagyon fontos, hogy már egészen pici kortól elkezdjük, és mindig vegyük figyelembe a gyermek szükségleteit és életkori sajátosságait, például kisgyermekkorban a dackorszakot vagy serdülőkorban a kortárscsoport felé való fordulást. Emellett érzelmi intelligenciánkat nem csak gyermekkorban, hanem egész életünk során fejleszthetjük. Fontos, hogy a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez és érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez a szülők is törekedjenek a fejlődésre és képesek legyenek felismerni saját érzelmeiket és megküzdeni az esetleges indulatokkal. Az EQ fejlesztésére megismert módszerek, eszközök közül – melyeket érdemes használni és alkalmazni már egészen pici kortól – említenénk néhányat. Az érzelmi dobókocka és érzelmi kártyák nagyon jól használhatók a gyerekeknek az érzelmek felismerésére, valamint a mesemondás és a bábozás is kitűnően fejleszti az EQ-t. A relaxációs mesékkel segíthetünk gyermekeinknek az ellazulásban és megnyugvásban, valamint kisiskolás- és serdülőkortól a különböző társasjátékok, mint pl. a Dixit, Az érzelmek birodalma vagy pedig a Fókusz bizonyulnak kitűnő választásnak.

 

A szöveget Jaszanovics Dóra, EFI irodavezető írta. 
Képek: Kiskőrösi EFI 

MEGOSZTÁS