Adventben, az év legsötétebb időszakában hétről hétre növekvő fény nemcsak várakozásunkat, de hitünket, a reményünket, az örömünket és a szeretetünket is hivatott növelni. Jól tagolja ezt a várakozási időszakot a vasárnap kora esték közös szertartása.

November 28-án, advent első vasárnapján a csengődiek nemcsak az első gyertya fellobbanásának lehettek részesei, hanem a település egyik legrégebbi szakrális épülete, a katolikus templom felszentelésének 120. évfordulóját is ekkor ünnepelték.
Kákonyi Anett tanárnő ötletéből született programsorozat egy templomtörténeti fotókiállítással egybekötött előadással vette kezdetét a művelődési házban. A vetített képes előadáson Földi István és Hegyi Zsuzsanna mutatott be a katolikus templommal kapcsolatos dokumentumokat, a kiállításon pedig a Csengődi Képtár fotóiból készített válogatást tekinthették meg az érdeklődők.

A templomtörténeti előadásra sokan voltak kíváncsiak

A csengődi római katolikus templom építése 1900 nyarán vette kezdetét, az alapkőletétel július 4-én történt meg. Az alapkövet az északkeleti sarokban 1,5 méter mélyen helyezték el, mely tartalmazza a telepesek, az elöljárók nevét, a telep történetét, régi pénzeket, a jeruzsálemi templom kövét, olvasót és vakolatot a római Szent Péter bazilikáról. Császka György bács-kalocsai érseknek – aki a templom építkezéséhez és felszereléséhez anyagilag is jelentősen hozzájárult – Demsa József helyi lelkész terjesztette fel a hívek kérését a templom megnevezésére. Az érsek szívesen fogadta, hogy a templom védőszentje Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya legyen, akit az egyház október 8-án ünnepel. Kikindai Aladár érsekuradalmi mérnök irányítása mellett Greif József kalocsai építőmester, valamint a boltív készítésében Biehn János budapesti vállalkozó állt segítségre. A telepesek szorgos keze nyomán gyorsan emelkedtek a falak, őszig sikerült tető alá hozni az épületet. 1901-ben került sor a külső és belső vakolásra, valamint a torony építésére, a harangok elkészítésével Boditsy Sándor bajai harangöntőmestert bízták meg. A templom felszentelése 1901. október 27-én történt, melyet Boromissza Tibor apátkanonok végzett. Akkor szólaltak meg először az új harangok, hírül adva ország-világnak egy hívő keresztény közösség újabb összefogásának sikerét.

-Hirdetés-

Havris György plébános a község adventi koszorújának megszentelését követően Pivarcsi Csaba polgármesterrel együtt lángra lobbantotta a hit gyertyáját, és lelki útravalóval is szolgált az egybegyűlteknek. Ezt követően a polgármester a templom előtt felavatta a Csengőd Község Önkormányzata támogatásával készült táblát, amely a 120 éves Magyarok Nagyasszonya templom történetét ismerteti. Az ünnep Csorvási Kata, Csorvási Zoltán és Tóthné Sipos Andrea lélekemelő koncertjével zárult, melyen ismert és kevésbé ismert költők művei, hagyományos adventi énekek is elhangzottak.

A 120 éve fölszentelt templomban csodálatosan szólt a muzsika
A második adventi vasárnapon már teljes pompájában állt a falu karácsonyfája, melyhez a fenyőt Szabó Ágnes ajánlotta, és melynek felállításban Takács László és Takács Máté segített, valamint az önkormányzat munkatársai.
Kapcsolódó cikk
Pompájában áll a falu karácsonyfája
Pompájában áll a falu karácsonyfája
Karácsonyhoz közeledve pompájában áll a “Falu karácsonyfája”– olvasható Csengőd Község Önkormányzatának közösségi oldalán, 2021. december 05-én közzétett bejegyzésében. “Adventi időszakban...

A karácsonyfa és a betlehem díszítését ezúttal egy lelkes önkéntes közösség végezte: Kissné Betti, Kissné Györgyi, Kiss Vanessza, Kiss Éva, Gyenizse Balázsné Helga és a gyermekei, Hegyi Zsuzsanna, Csányi Szerénke, Francia Istvánné Márti, Kalmár Zsoltné Márti, Pintér Tiborné Ildikó, Suba László és felesége, Elenóra. A fényeket Stiedl Zoltán varázsolta az ünnepi térre.

A lelkes önkéntes díszítő csapat

A remény vasárnapján Nagy Veronika evangélikus lelkész gyújtotta meg a második gyertyát és adott lelki útravalót, a harmadik adventi vasárnapon pedig Pénzes Péter református lelkész lobbantotta lángra az öröm gyertyáját.

Pénzes Péter református lelkész gyújtott gyertyát a harmadik vasárnapon
December elsejétől napról napra lelkes kis csapat rója esténként Csengőd utcáit, hogy a pompásan feldíszített adventi ablakokban gyönyörködjön.

A csillogó ablakokhoz zarándokló közösség apraja és nagyja vidáman készül az ünnepre, az aktuális vendéglátók szinte mindenütt finomságokkal várják az érkezőket.

Kapcsolódó cikk
Sorra “nyílnak” az adventi ablakok Csengődön
Sorra “nyílnak” az adventi ablakok Csengődön
Szabó-Husvéth Renáta, ötletgazdával és főszervezővel beszélgettem arról, hogyan indult el Csengődön az adventi ablakok közösségi programsorozat. Honnan jött az ötlet?...
A 12. adventi este ablaka

A csengődieket december 18-án a falukarácsonyra várják a szervezők: kora este fellobban a negyedik adventi gyertya, és a Varázslatos karácsony című műsort követően ízletes falatok és testet-lelket melengető innivalók mellett hangolódhatnak a közelgő ünnepre.

Az élmény teljességéhez már csak a puhán hulló hópihék hiányoznak… Hátha azt is megadja az Ég!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS