Az ételek felesleges pazarlását az okozza, hogy nem tudjuk megfelelően tárolni. Az élelmiszerek háromszor gyorsabban romlanak, mint kellene.

Tészták átlátszó dobozokban a kamrában

Tudja, hogy tárolja helyesen az élelmiszereket?
Hűtő, mélyhűtő, kamra és pince – négy tárolózóna
-Hirdetés-

A háztartásban jó, ha van néhány hely különböző tárolási feltételekkel. Az alap természetesen a megfelelő méretű hűtő és mélyhűtő.

Ezen kívül legyen még száraz tárolóhely is. Ez leggyakrabban a kamra, de megfelelők a konyhában szellőztetett helyen lévő polcok is. A fontos az alacsony páratartalom és a 20 fok körüli hőmérséklet. Ide kerülhetnek a konzervek, a befőttek, a tészták, a gabonafélék, a hüvelyesek, a rizs, a só, a fűszerek, a száraz kekszek és a péktermékek.

Ha pincéje is van, gondoskodjon róla szeme fényeként. Különösen a penészre ügyeljen. A hőmérséklet lehetőség szerint legyen állandó, ideálisan 12°C körüli, a páratartalom pedig ne legyen magasabb, mint a lakásban. A pince kiváló az idényjellegű gyümölcsök és zöldségek tárolására. Almára, körtére, burgonyára, gyökérzöldségre. Ezeket egész télen gond nélkül tárolhatja itt.
Ugyanúgy helyet kaphatnak itt a vizes flakonok, sörös, boros és olajos zsugorok is. Ezeket tárolhatja szobahőmérsékleten is, de sokkal előnyösebb a sötétben.

Pince befőttekkel teli polcállvánnyal

1. Az ömlesztett élelmiszereknek szerezzen be edényeket és műanyag dobozokat

Amit tud, öntse át az eredeti csomagolásból üvegekbe, tégelyekbe vagy dobozokba. Vásároljon sok különböző dobozt. Ha csökken a térfogatuk, átszórhatja őket a kisebbe.
A régi lisztre ne szórja rá az új csomagolást. A régi maradványok az alján elkezdenek sárgulni.
A sóba tegyen pár szem rizst. Ez megköti a nedvességet.

TIPP: A dobozokat és tégelyeket zárja le hermetikusan, hogy ne jussanak bele a molyok.

2. Ne aggódjon a minimális fogyaszthatóság miatt

Minden évben több száz millió tonna élelmiszert dobnak ki a világban csak azért, mert az emberek nem értik a különbséget a minimális fogyaszthatóság és a minőség-megőrzési idő között.

A minőség-megőrzési időn átesett élelmiszerek egyáltalán nem romlottak, hiszen a gyártó ezután a dátum után csak azért nem vállal felelősséget, hogy rendelkeznek az új termékre meghirdetett jellemzőkkel (íz, tápérték). A minőség-megőrzési idő az édességek, a konzervek, a befőttek, a tésztafélék és ehhez hasonlók esetében találkozhat.

Ezzel szemben a minimális fogyaszthatóság a gyorsan romló élelmiszereknél szerepel: a friss húsnál, a tejtermékeknél vagy a hőkezelt termékeknél, stb. Ezeket valóban a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni, ezért ne vásároljon annál többet, mint amennyit elfogyaszt.

TIPP: A lejárt szavatosságú tejtermékeket még nem kell feltétlenül kidobni. A megsavanyodott tej még használható palacsintába vagy gőzgombócba. A fehér joghurt is fogyasztható, hiszen csak tovább erjed. Fontos, hogy a csomagolás ne legyen felfúvódott, és az íze ne legyen keserű.

3. A felbontott termékeket ne hagyja hosszú ideig állni

A csomagoláson feltüntetett minimális fogyaszthatóság a felbontás után már lényegtelen információvá válik. Ha a túrón a július 29-i dátum szerepel, még nem jelenti azt, hogy felbontás után négy hónapon keresztül fogyaszthat belőle. A tejtermékek többsége a felbontás után legfeljebb egy hétig bírja a hűtőben. Ezután elszaporodnak benne a baktériumok.

Infobox: A legrosszabb, amit az élelmiszerekkel tehet, ha piszkos, vagy lenyalt kanállal nyúl a csomagolásba. Ezzel ugyanis felgyorsítja a romlási folyamatot. 

Meddig tartanak el az élelmiszerek a hűtőben?

A hűtőben tárolt élelmiszerek eltarthatósági táblázata
Nos, Önnél vajon melyik élelmiszer trónol kelleténél tovább a hűtőben, és melyik landol idejekorán a szemetesben?

4. Lefagyasztás előtt vágja fel az élelmiszereket

A felolvasztott hús ugyanis már nem fagyasztható újra vissza. Ezért inkább szeleteljen. Így mindig csak annyit húzhat elő, amennyire valóban szüksége van.

Infobox: A mélyhűtőben sem tárolhatók az élelmiszerek örökké. A mélyhűtött hús elfogyasztását általában 6-12 hónap alatt ajánlják, a tejtermékek és a készételek legfeljebb 3 hónapi állnak el mélyhűtve. 

5. Sajátítsa el a FIFO módszert

A FIFO (First in, first out) egy teljesen logikus élelmiszer szervezési módszer. Minden bevásárlás után át kell rendezni a mélyhűtőt és a kamrát. A tartós termékeket sorolja a polcon hátrább, amit pedig hamarabb kell elfogyasztani, vegye előre.

Mi nem tartozik a hűtőbe?

Talán meglepő, de a következő élelmiszerek nem tartoznak a hűtőbe:

  • paradicsom,
  • padlizsán,
  • paprika,
  • saláta uborka
  • hagyma és fokhagyma,
  • krumpli,
  • egzotikus gyümölcsök és citrusok,
  • friss fűszerek és gyömbér,
  • felbontott mustár és ketchup,
  • őrölt kávé.

Mi tartozik a hűtőbe?

A húsról, a tojásról és a tejtermékekről talán nem is kell beszélnünk. De mely élelmiszereknél követnek el hibát az emberek?

  • A felbontott lekvár
  • a felbontott olíva olaj
  • a retek,
  • az alma,
  • a körte,
  • az eper,
  • a dió.

Piros paprikát tart a hűtő előttDe mi legyen a zöldséggel? Betegyem vagy ne tegyem a hűtőbe? Melyik épp hogyan!

6. A zöldséget és a gyümölcsöt tartsa egymástól távol

A gyümölcsöt és a zöldséget mindig külön tárolja. Az alma a répa mellett megkeseredik, a burgonya a hagyma és az alma mellett csírázásnak indul. Ezért jó, ha a kamrában a gyümölcsnek és a zöldségnek külön polcállványt vásárol.

TIPP: Ha egy zsák almát vagy burgonyát vásárol, szórja át jól szellőző rekeszbe. Válogassa át a romlott példányokat; a szár nélküli almát tegye felülre, és ezeket fogyassza el elsőnek.

7. Állítsa be a hűtőt a megfelelő hőmérsékletre

A főzéshez hasonlóan az élelmiszerek hűtésénél is energiát spórolhat. A hűtő ideális hőmérséklete 5–6°C. Alacsonyabb hőmérsékletnél feleslegesen pazarolja az áramot. Ha a hűtő hátoldalán jégréteg alakul ki, növelje a hőmérsékletet, és kaparja le a jeget.
Ne tömje tele a hűtőjét. A teli hűtőben nem kering megfelelően a levegő, ami feleslegesen terheli a hűtő motorját.

TIPP: Ne feledje néha leolvasztani a mélyhűtőjét.

Forrás: magyarpolc.hu
Fotók forrása: Depositphotos, magyarpolc.hu
Kiemelt kép: illusztráció

Kapcsolódó cikk
Font Sándor volt a vezérszónoka az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításának
Font Sándor volt a vezérszónoka az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításának
Kötelező lesz a legnagyobb élelmiszer-kiskereskedőknek a közeli lejárati idejű élelmiszereket felajánlani a rászorulóknak. Az erről szóló kormányzati előterjesztés vitáját kivételes...
MEGOSZTÁS