Sajtóközlemény

 

-Hirdetés-

Kiskőrösi Gazdakör Egyesület
2021. december 17.

 
Lezárult a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01603 számú „Bor-kultúra-természet-hagyomány Kiskőrösön” elnevezésű projekt megvalósítása.

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület 2020. évben nyújtott be pályázatot „Identitás erősítésére alkalmas gasztrokulturális események támogatása” pályázati felhívásra, amely kedvező elbírálást nyert.

A pályázat megvalósításához a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01603 projekt keretein belül 3.499.771 Ft támogatási összeget biztosított. A pályázat megvalósítása során a megítélt támogatásból Egyesületünk három rendezvényt valósított meg, és a rendezvények megvalósításához eszközbeszerzésre is lehetőségünk nyílt.

A projekt keretében Wine Tourist és Fiú, Leány, Bor címmel 2021. szeptember 4-én és 2021. november 27-én gasztroszínházi előadást szerveztünk a Szlovák Tájház udvarán, illetve a Hagyományok Házában. Az előadás ötvözte a borkóstolót a színház hangulatával és lehetőséget biztosított Kiskőrös város kiemelkedő minőségű borainak bemutatására.

Egész napos rendezvényünk keretében lovaskocsikkal szállítottuk ki a résztvevőket a Szűcsi erdőbe, mely a Kiskunsági Nemzeti Park részét képezi. Az erdőben a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa mutatta be a térségben megtalálható ritka növényeket és gazdag állat-, azon belül is főleg madárvilágot. Ezt követően piknikre vártuk a résztvevőket, ahol a vendégeket helyi jellegű ételekből készült gasztronómiai falatkák és frissítők várták. A felfrissülés után a régi idők szüreteit felidézve igazi hagyományos kiskőrösi élményszüretre hívtuk meg az érdeklődőket. Lehetőségük adódott a régi és modern szüretelő eszközök kipróbálására, miközben egy meghívott kiskőrösi zenész régmúltat idéző nótái szórakoztatták a „vendégmunkásokat”. A látványszüret helyszínéül szolgáló szőlőtábla melletti réten a délelőtti programokat megkoronázandó – a korábbi pásztorok főzési hagyományait felelevenítve – bográcsos ételek készültek a „szüretelők” számára a sátrak alatt.

A projekt sikeresen és eredményesen lezárult, a résztvevők széleskörűen megismerhették  a szüreti és a borkészítési hagyományokat, és megkóstolhatták a hagyományos ételeket és a helyi borokat.

További információ kérhető:
Nikléczi Gábor– elnök

Kiskőrösi Gazdakör Egyesület
6200 Kiskőrös, Madách utca 75.

Kiemelt kép: illusztráció