Schaffer István intézményvezetővel készült interjúból megtudhatják, milyen mozgalmas hónapokat tudnak maguk mögött az EGYMI diákjai és pedagógusai. Mennyi projekt, mennyi színes program néhány hónap alatt!

Hogyan alakult az idei tanévkezdés az intézményben?

A szorgalmi időszakban az EFOP 3.1.6. projekt keretein belül pedagógusaink képzéseken vettek részt. Augusztusban Kooperatív tanulásszervezés, majd novemberben Alternatív pedagógiák témában. Nagyon magas az autizmussal élő diákjaink létszáma, az ő megfelelő szakmai támogatásuk érdekében ezt megelőzően már alapozó, illetve haladó szinten az autizmus módszertanáról szereztek ismereteket a kollégák.

-Hirdetés-

Ebben az évben két jeles évfordulót is ünneplünk: 50 éve alapították az intézményt, az épület pedig, amelyben jelenleg működünk 20 éves. A tanévnyitó témahetünket ez a két jubileum határozta meg.

Továbbképzés az EGYMI-ben

Milyen projekteket sikerült megvalósítani?

A szülőkkel való közösen összefogás eredményeként szeptemberben az intézményt körülvevő léckerítés festése valósult meg. A társadalmi felelősségvállalás, az intézményi vagyon megóvása, az összefogás különösen fontos számunkra.

Kerítésfestés a szülőkkel

Az Oktatási Hivatal Bázisintézményként működünk, az ennek keretében szervezett programokkal a többségi, integráló pedagógusoknak is segítséget nyújtunk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Szegedi Pedagógiai Oktatási Központ LaPOK című első kiadványában bemutatkozó cikk jelent meg intézményünkről.

Viedner Mónika, az Utazó Intézményegység vezetője által kialakított jógyakorlatunk továbbra is él. Ellátjuk a többségi intézményekben tanuló SNI gyermekeket, eszközkölcsönzőt működtetünk (az új Kőrisfa óvodában is bemutattuk az eszközeinket), terápiás lehetőségeink széleskörűek, érzékenyítő programjaink rendszeresek (pl. Koraszülöttek világnapján lilába öltözött az intézmény), és tehetséggondozó versenyeket is szerveztünk a járványügyi helyzet függvényében (pl. Ünnepváró rajzpályázat). Ezt a jógyakorlatot adjuk át most a Kiskunhalasi és a Dunavecsei EGYMI számára.

Szeptember végén az Európai Diáksport naphoz csatlakoztunk. A sportversenyeken való megmérettetés egyébként a tanév során folyamatos volt. Jelentős sikereket értek el tanítványaink atlétikában és labdarúgásban.  Minden hónapban Klubnapközit valósítunk meg. Novemberben például Halloween parti került megszervezésre. Az ÖKO-team fenntarthatósággal kapcsolatos programokat szervez, ilyen volt például a Ne vásárolj semmit! nap.

Az EGYMI diákjai a Luca kupa – megyei labdarugó verseny

A Békítő-team feladata programok szervezésén keresztül az iskolai bántalmazások megelőzése, a biztonságos légkör kialakítása. Az őszi nagytakarítás során a levelek közé kis kártyákat rejtettünk el, amelyeknek egyik oldalán a Te vagy a legjobb! mondat állt, míg a másik oldalán egy jócselekedetre buzdító kérés, amely megvalósításáról a tanulók plakátot készítettek.

A Békítő TEAM projektjének egyik üzenete

Diákönkormányzatunk is rendszeresen hirdet programokat (pl. tisztasági verseny, teremszépségverseny) az osztályok/csoportok számára. Aktívan veszünk részt ugyanakkor a más intézmények által meghirdetett, akár regionális, vagy városi megmérettetéseken is.

A második osztály öröme

Módszertani újdonság ebben a tanévben, hogy az alsó tagozatos kollégáink az olvasástanítás során eredményesen alkalmazzák a fonomimikát. Ez egy jelnyelv, amely a betűk, hangok rögzítését segíti nagyon hatékonyan a sérült gyermekeknél. A digitális oktatás időszakában munkatársaink sokat dolgoztak azon, hogy a szülőknek nyújtsanak segítséget az otthoni tanulás támogatásában. Ehhez kötődően mozgásfejlesztés területén készít egyik kollégánk jó gyakorlatot, amely már bemutatásra került a pedagógus minősítése során és a minősítő bizottság tagjainak elismerését is kivívta.

Az őszi ünnepeket meg tudtátok tartani?

Az októberi ünnepeinket még meg tudtuk szervezni személyes jelenléttel. Az október 6-i ünnepséget a készségfejlesztő iskolásaink, október 23-át pedig az 5. osztály tette emlékezetessé. A hagyományos, különböző világnapokhoz kapcsolódó programjaink is megvalósultak. (Alsó tagozatosaink meglátogattak egy állatmenhelyet az állatok világnapján és adománnyal támogatták a működést.)

Történt-e az épületben valamilyen felújítás az ősszel?

Egy többmilliós beruházás van folyamatban fenntartónknak, a Kiskőrösi Tankerületi Központnak köszönhetően. A Szelidi-tónál lévő táborunk felújítási munkálatainak első etapja zajlott le. A konyha, a felnőtt és gyermek hálók felújítása, az elektromos vezetékrendszer cseréje történt eddig. Hátra van még a víz bevezetése az ebédlőbe, a központi tér térkövezése, udvari játékok telepítése és új bútorok beszerzése.

Hogyan alakult a nyílt napok, konferenciák sorsa?

Az októberi nyílt napunkat még sikerült megtartani (erre igen nagy volt az érdeklődés a pedagógusok és a szülők körében is), de a már hagyományossá vált „A jövő útjai…” novemberre tervezett konferenciánkat sajnos a járványügyi helyzet miatt 2022 márciusára kellett halasztanunk.

Melyek az adventi időszak eseményei az EGYMI-ben?

A cipősdoboz akció keretében a Családsegítő Szolgálat jóvoltából minden gyermekünket meg tudtuk ajándékozni. Mikulásváró klubnapközivel ünnepeltük december 6-át. Az ünnepségeink osztályszinten valósultak meg. Nem a Mikulás ment a gyerekekhez, hanem a gyerekek a Mikuláshoz, az aulába. Az Ajándékozz meg egy osztályt! projekt keretein belül az osztályok meglepetést készítettek egymásnak az adventi időszakban. A karácsonyi műsorunk pedig online módon volt elérhető minden osztály számára.

Az Ünnepváró rajzpályázat

A pandémia milyen változásokat hozott számotokra?

Természetesen folyamatosan és szigorúan ügyelünk a szabályok betartására. Ennek is köszönhetően eddig nem került osztály/csoport karanténba. Decembertől kezdődően csak védettségi igazolvánnyal jöhetnek be a látogatók. Reméljük, hogy az újév pozitív változásokat hoz, hiszen nagyon sok olyan tervünk van, amelyhez a szülők, partnereink, vendégeink személyes jelenléte szükséges lenne.

A képeket a cikk szerzője készítette, illetve az iskola Facebook oldalán találhatóak meg.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS