A Kalocsa- Kecskeméti Főegyházmegye a II. János Pál Katolikus Általános Iskolát Kecelen 2011/2012-es tanévtől vette át. Önkormányzati fenntartású intézmény vált egyházi fenntartásúvá. Ez a település egyetlen alapfokú oktatási feladatot ellátó iskolája. Az egyházi intézmények között a katolikus közoktatás szerepe jelentős, hiszen kiemelkedő segítséget nyújt a szülőknek nevelési feladataik teljesítésében, és feladataik megoldásában segítséget kapnak az egyházmegyétől, valamint a tapasztalatokkal rendelkező Katolikus Pedagógiai és Szervezési Intézettől. Ehhez a helyi plébániától minden segítséget megkapnak. Az iskolában ezen elvek mellett magas színvonalú oktató-nevelő munkát folytatnak. A 2021/2022-es oktatási év első feléről, a sikeres pályázatokról, a diákok versenyeken elért szép eredményeiről, és a második félév terveiről Berger József igazgató számolt be.
Milyen programok, események valósultak meg a 2021/2022-es oktatási év első felében intézményi szinten?

Hagyományos keretek között, bár a járványhelyzettől tartva, kissé visszafogottan kezdtük meg a tanévet. Ettől függetlenül nagyon tartalmas éven vagyunk túl. Az iskolát megelőző nyári időszakban számos tematikus táborban vehettek részt tanulóink, többek között Újteleken, Balatonmáriafürdőn, Liptódon.
Augusztus legvégén az új elsősök iskolára hangoló napközis táborban készültek a szeptemberi kezdésre.

-Hirdetés-

A tanévet szokásos módon, tanévnyitó szentmisével és ünnepséggel indítottuk. Szeptember elején iskolánk a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban, 120 rászoruló számára készített finom ebédet.

Az október 23-i iskolai, majd a városi ünnepségen is szerepeltek tanulóink.

Október 23-i megemlékezés

Október végén papírgyűjtést hirdettünk, amelyen hihetetlen mennyiségben, minden korábbi rekordot megdöntve, közel 20 tonna papírhulladékot sikerült begyűjtenünk, majd leadnunk az osztályok számára.

Papírgyűjtés

Még ebben a hónapban ötven kézilabdás gyermek, az iskola és a helyi kézilabda klub szervezésében élményekben gazdag mérkőzést tekinthetett meg a Veszprém Arénában.

Ötven keceli kézilabdás gyermek mérkőzést tekinthetett meg a Veszprém Arénában

Újdonságként a robotika oktatás alapjaival is megismerkedhettek tanulóink, a helyi szakembernek, Majorosi Csabának köszönhetően. Bízunk benne, hogy a jövőben a gyerekeknek hosszú távon is sikerül ezt a különleges technológiát elsajátítaniuk.

Kapcsolódó cikk
Majorosi Csaba: „Amit én a robotikában mutatok meg nekik, az csak a kezdet, határ a csillagos ég”
Majorosi Csaba: „Amit én a robotikában mutatok meg nekik, az csak a kezdet, határ a csillagos ég”
A robotok köztünk élnek, és bár nem a sci-fi film klasszikusok értelmében, de napjaink szerves részévé váltak a háztartási gépek,...

Tovább folytatva a sort, november elején a Pedagógus Díszkútnál az elhunyt kollégákra emlékeztünk, majd pályaorientációs szülői értekezletet tartottunk középiskolák bevonásával.

November 21-én különleges eseménynek lehettünk részesei, hiszen iskolánk egykori tanulójának, Farkas Tibor atyának volt településünkön az újmiséje.

Kapcsolódó cikk
Farkas Tibor atya első ünnepi szentmiséjét Kecelen tartotta
Farkas Tibor atya első ünnepi szentmiséjét Kecelen tartotta
Első szentmisét tartottak a keceli Szentháromság templomban- írják a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közösségi oldalán. A keceli katolikus közösség, Krisztus Király...

Utolsó decemberi eseményként iskolánkban az adventi időszakban a városi gyertyagyújtáson adtunk műsort, majd a lelki napon töltődhettek fel a tanulóink.

Hány diákkal kezdték a 2021/2022-es oktatási évet?

Az idei tanévet szeptemberben 573 tanulóval kezdtük meg. Most jelenleg, az év közben érkezőknek köszönhetően, 576 gyermek jár az iskolába.

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok a 2021/2022-es tanév első felében?

Szeptembertől iskolánkban több új arcot is felfedezhettek a diákok, így Kissné Markella Anikó gyógypedagógusként, Herczeg Teréz elsősorban ének órákon, Markó Maura és Szlama Netta alsós tanítónőként, míg Vargáné Kuhl Viktória napközis nevelőként és hitoktatóként segíti munkánkat. Mellettük a hittanórákon, a plébánia alkalmazásában lévő Hirling Attila tisztelendő úr is betanít intézményünkbe.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei félévben, amiért büszkék rájuk?

Az őszi időszakban kevesebb versenyen vehettek részt tanulóink, de így is számos szép sikernek örülhettünk. Kimagaslóan teljesítettek Czobor Viktor, Kapitány Bálint és Flaisz Dávid országos angol versenyen.
Baján, a Szent László ÁMK rendezésében angol versenyen vettek részt, Adventure Land címmel. Sunshine csapatunk 4 fővel a második helyet hozta el erről a kalandos, és érdekes megmérettetésről. A csapattagok: Polgár Petra, Pataki Virág, Shan Yan Ran és Kapitány Bálint. Felkészítő pedagógusok: Gubik Éva, Mizser Magdolna és Rónainé Varga Zita.

A Sunshine csapat tagjai

Akasztón, a Kunszt József Katolikus Általános Iskola megrendezésében, a Kiss Benedek Szavalóversenyen Varga Dorka 4-es tanulónk a különdíjat, és Maszlik Nóra 7-es diákunk pedig a 2. helyezést érte el csodálatos szavalatával. Felkészítő pedagógusaik Gubik Éva és Ridegné Szilágyi Bettina voltak.

Varga Dorka és Maszlik Nóra (b-j)

A Szakmáron megrendezett egyházmegyei Tóth Jenőné Matematikaversenyen is jutott a dobogó minden fokára keceli gyermek, Hugyi Gergő, Árvai Viktória és Palásti Zorka személyében. Felkészítő pedagógusok: Sima Zsuzsanna, Lavatiné Herczeg Márta, Tusoriné Szóráth Klára.

Hugyi Gergő (4.a) I.helyezett, Palásti Zorka (6.a) III. helyezett, Árvai Viktória (4.b) II.helyezett (b-j)

A KEVI szervezésében a Matek Tájoló Versenyen is részt vettünk, ahol Pataki Virág, Straub Sára, Straub Milán alkotta csapat a 2. helyet, Sebestyén Viktor, Sáska Laura, Stenczel Anna csapata a 3. helyet szerezték meg.
Mellettük a kézilabdások és a labdarúgók is szépen szerepelnek az adott bajnokságaikban, örömet okozva ezzel a szurkolóknak. 

Kecel FC fiú U16-os, és a Kecel KC U14-és lány csapata
Milyen pályázatokat nyertek az idei évben, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

A nyári szünetet is beleértve, nyolc sikeres pályázatot nyújtottunk be a mögöttünk álló időszakban. Ezeknek köszönhetően négy belföldi nyári tábort tudtunk megvalósítani, de két határon túli táborozásunk is támogatást nyert. Emellett a Nemzeti Tehetség Program komplex tehetséggondozó programján keresztül iskolánk 5.850.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert eszközbeszerzésre és szakmai programokra.
Pályáztunk informatikai eszközökre is, melynek köszönhetően 20 db micro:bit robottal is gazdagodott iskolánk.
A nyolc nyertes pályázaton felül két tanulónknak ösztöndíjpályázaton sikerült támogatást szereznünk.
További öt pályázatnál várjuk az eredmény kihirdetését.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás a 2021-es évben?

A fenntartónknak, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének köszönhetően minden évben lehetőségünk van az eszközparkunk bővítésére és az infrastruktúránk fejlesztésére. A korábbi években többek között napelemes rendszer kiépítés, nyílászárócsere és fűtés korszerűsítés történt, míg az idei tanévre elsősorban a digitális oktatás eszközeiben történt fejlesztés. Emellett egy széles körű összefogásnak köszönhetően új játszótérrel bővült iskolánk udvara. Ezt a fenntartónk, a keceli önkormányzat, a szülők, a pedagógusok, de még Fekete Szabolcs plébános atya is támogatta. Nagyszerű érzés látni a több száz alsós gyermeket, akik felhőtlenül örülnek az elkészült játszótérnek.

Az új játszótér építés közben
Milyen terveik vannak a tanév második felére?

Bízunk benne, hogy a járványhelyzet enyhül annyira, hogy a második félévre tervezett programok megvalósulhatnak. Minden évben komoly érdeklődés mellett szoktuk megtartani a „Szülők-nevelők bálját”, remélhetőleg ez februárban is így lesz. Emellett a legfontosabb rendezvényünk áprilisban, az iskola 10 éves jubileumának megünneplése lenne, melyre már most elkezdtük az előkészületeket. Az esemény szentmisével, Szent II.János Pálra való megemlékezéssel és gyermekműsorral lesz színesítve.
A legfontosabb persze az lenne, ha tavasszal nem sújtana bennünket a járvány, és hagyományos keretek között, tantermi oktatásban zárhatnánk az évet.

Képek: II.János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Kecel facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (106 db kép)
MEGOSZTÁS