2021. január közepén nagy öröm érte az akasztói közösséget, ugyanis elindult az óvoda bővítés projekt. A megújult épületbe való költözést már izgatottan várják a bölcsődések, óvodások, szülők, és az intézmény dolgozói is, de addig sem unatkoznak. Számos rendezvényt, tematikus hetet, programot szerveznek az Akasztó Napközi Otthonos Óvoda dolgozói. A 2021/2022-es nevelési év első feléről Madácsiné Végh Edit intézményvezető mesélt hírportálunknak.
Milyen programok, események valósultak meg a 2021/2022-es nevelési év első felében intézményi szinten?

A Magyar népmese napja alkalmából, mely Benedek Elek születésnapja (szeptember 30.), A három kismalac című mesével ajándékoztuk meg gyermekeinket. A bábjelenetet munkaközösségünk tagjai adták elő. Nem csak a gyermekek, hanem mi is kaptunk ajándékot. Csillogó, mosolygó, érdeklődő gyermekszemeket.

A három kismalac bábjelenet
-Hirdetés-

Októberben egészség-hetet tartottunk az óvodában, melynek keretében a védőnő is vendégünk volt. Előadást tartott arról, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy ne menjenek tönkre a fogaink. Játékosan megmutatta a helyes fogmosás technikáját, és elmesélte, melyek az egészséges és egészségtelen ételek.

November 12-én Márton-napi jótékonysági rendezvényt szervezett az intézményünk az Egészségház, Király csemege parkolójában. Igazi meglepetés volt az akasztói Ifjúsági Fúvószenekar, Fuchs Attila vezetésével, akik a várakozási időt varázsolták el játékukkal. A gyermekek lámpásokkal érkeztek a helyszínre, és a csoportok rövid játékos műsort adtak elő. A program folytatásaként zsíros kenyeret, forró teát lehetett fogyasztani a sátorban és lehetőség nyílt zsákbaliba vásárlására is. A JUMA kutyaiskola legokosabb jószágait is kihozta a gyerekeknek, és saját készítésű dekoratív háttérrel, szerencsekerékkel csalogatta a mi kis okos növendékeinket. A rendezvény sikeréhez hozzájárult minden résztvevő, és támogató, mellyel lehetőséget biztosítottak egy csoportnyi gyermek új öltöző szekrényhez jutásához, és ezáltal a gyermekek mosolyához.

Kapcsolódó cikk
Márton-napi jótékonykodás az ovisokkal Akasztón
Márton-napi jótékonykodás az ovisokkal Akasztón
Márton-napi jótékonykodásra hívta a kicsiket, nagyokat, szülőket és gyermekeket az Akasztói Napközis Óvoda. Az eseményre november 12-én pénteken este 17...

December 6-án óvodánkba is ellátogatott a Mikulás. A találkozásra versekkel, dalokkal készültek a gyerekek.

A karácsonyra hangolódás mézeskalácssütéssel és kézműves tevékenységekkel történt idén is, miközben sokat verseltek, énekeltek a gyermekek.

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben csoport szinten?

Sétákat terveztünk a csoportokkal, akik ellátogattak a kiskertekbe, terméseket gyűjtöttek, vízparton sétáltak, lovaskocsis utazást is szerveztünk a gyermekek számára. Az Állatok világnapja alkalmából a Juma kutyaiskola telephelyére látogattunk, ahol a közvetlen élőhelyén találkozhattak a háziállatokkal a gyermekek. Márton-nap alkalmából ellátogattunk egy libás házhoz, ahol a háziszárnyasokról szerezhettek tapasztalatokat a gyermekek.

Hány gyermekkel kezdték a 2021/2022-es nevelési évet?

Szeptemberben 88 fővel kezdtük a tanévet, mely december végéig 98 főre gyarapodott. Jelenleg intézményünk 4 óvodai csoporttal működik.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók a 2021/2022-es nevelési év első felében?

Szeptemberben 1 fő új dolgozó érkezett az intézményünkbe.

Milyen pályázatokat nyertek, és milyen fejlesztések valósultak meg ennek köszönhetően?

Óvodaépület bővítés, és minibölcsőde kialakítása. 2021. január közepén nagy öröm érte közösségünket, ugyanis elindult az óvoda bővítés projekt. Nem volt egyszerű újra tervezni a költözés miatt a csoportbontást, mintha egy új nevelési évet indítottunk volna. Azonban az lebegett előttünk, hogy „lesz új óvodánk, és végre összeköltözünk” felülírta az új helyzettől való esetleges félelmeinket. Természetesen a kezdetektől folyamatosan nyomon követjük a Szent István utcai óvodánk folyamatos átalakulását. Az alapok letétele után láthattuk, hogyan nő ki az új épület a régi részeként, majd emelkedik a magasba. Folyamatosan, egyszerre több szakember is dolgozik az építkezésen, melynek köszönhetően mára már kész a tető, a nyílászárók a helyükre kerültek, a különböző vezetékek keresztül-kasul átszövik a helyiségeket, továbbá szürke “ruhát” öltöttek a falak, a padló- és falburkolatok is a helyükre kerültek időközben. A működéshez szükséges eszközöket folyamatosan vásároljuk.

Kapcsolódó cikk
Már szemmel látható az új ötcsoportos óvoda és mini bölcsőde kialakítása
Már szemmel látható az új ötcsoportos óvoda és mini bölcsőde kialakítása
Az előző évben több alkalommal is beszámolt a Vira.hu olvasóinak Suhajda Antal, Akasztó polgármestere a település előtt álló fejlesztésekről. Az...

Kapcsolódó cikk
Hamarosan érkeznek a daruk az új akasztói óvodához – bejártuk az épülő intézményt
Hamarosan érkeznek a daruk az új akasztói óvodához – bejártuk az épülő intézményt
A 250 milliós beruházás kivitelezője a Premium Goods Kft., melynek ügyvezetőjével, Gyurján Istvánnal tekintettük meg a régi-új óvodát. Az ügyvezető...

Óvodánk egyik gyermek csoportja részt vett az „ITTHON MARADUNK” megyei identitás erősítése Bács-Kiskun megyében programban. Ennek keretében az óvodapedagógusok két témát dolgoztak fel a gyermekekkel. A két hetet átölelő időszakban a méhekkel, és a lovakkal foglalkoztak. A projekt feldolgozása által a pedagógusok sok élményhez juttatták az ovisokat.

„Szikrafutam” elnevezésű program BTMN-s gyermekek számára a Szakszolgálat szervezésében pályázat keretében valósul meg. Minden hónapban különböző feladatok megvalósítása történik a fejlesztő foglalkozások keretében, mely a részképességek fejlesztését célozza meg játékos formában. A pályázatba intézményünkből 5 kisgyermek kapcsolódik, mely a tanév folyamán 4 alkalommal történik.

Milyen terveik vannak a jövő évre, a nevelési év második felére ?

Először is nagyon készülünk az új intézmény átadására. Tervezzük a beköltözéssel járó feladatokat, a minél gördülékenyebb megvalósítás érdekében. Vannak elképzeléseink az udvar rendezésére, szeretnénk pl. minitanösvényt, komposztálót létrehozni. Kert kialakítását is tervezzük (a zöldovi programhoz kapcsolódóan). Az óvoda névválasztása is szerepel megvalósítandó terveink között.
Természetesen a pedagógiai programunk aktuális programjait is szem előtt tarjuk, törekszünk megvalósításukra pl. farsang, „Csicsergő versmondó” délután, húsvéti készülődés, hagyományápolás, gyermeknap, óvodai évzáró.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív
Képek: VIRA.HU archív, Óvoda Akasztó Napközi Otthonos facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS