Nagyon fiatal gárdával próbál helytállni a megyei I. osztályban szereplő Kiskőrösi NKSZSE női kézilabda csapata a bajnokságban. Az együttesben több serdülő és ifjúsági korú játékos is szerepel, akiknek még meg kell szokniuk a felnőttek légkörét.

A lányok az őszi szezonban egy győzelmet és döntetlent értek el, ami után 3 ponttal a 6 csapatos bajnokság tabellájának 5. helyén állnak az őszi szezont követően.

A gárda szerepléséről Czérna János edzőt kérdeztem.

-Hirdetés-

-Az új bajnoki szezonra milyen módon tudott felkészülni a csapat?

-A lányok szépen végigdolgozták a nyári felkészülést és a tervezett munkát sikerült elvégeznünk. A játékoskeretünk is átalakult és két olyan meghatározó játékosunk távozott, akik szinte minden mérkőzésen végig a pályán voltak. A tavalyi szezonban voltak olyan játékosok, akik kiskőrösi nevelésűek, máshol kézilabdáznak és kettős játékengedéllyel léphettek pályára a csapatban. Az idősebb játékosok közül abbahagyták néhányan az aktív játékot és van, aki máshol folytatja a pályafutását, a kettős játékengedélyben értintett három kézilabdázó pedig az idei szezonban nem állt már a klub rendelkezésére. Mérkőzésenként mintegy 10 találatot és megyei gólkirályt veszítettünk Torgyik Rita távozásával. A tavalyi évhez képest gyengült a keretünk, a távozókat pedig helyi ifjúsági és serdülő korú fiatalokkal pótoltuk. A jelentősen megfiatalodott csapattal szemben így komolyabb elvárásokat nem fogalmaztunk meg, azon dolgoztunk, hogy a játékosok tapasztalatot szerezzenek a felnőttek mezőnyében és beleerősödjenek a bajnokságba.

-Hogyan tudnád értékelni a gárda őszi teljesítményét?

-A lányok nagyon szorgalmasak, sokat dolgoznak az edzéseken és mindent megtesznek, hogy jó eredményeket érjünk el, azonban még hiányzik belőlük a bátorság. Talán a legnagyobb kihívást az jelenti ebben a szezonban a számomra, hogy elhitessem a fiatalokkal, hogy képesek a felnőttek mezőnyében is jó teljesítményt nyújtani. Próbálunk beépíteni olyan játékelemeket, amelyekre egy mérkőzésen lehet alapozni, ezen folyamatosan dolgozunk és a mérkőzéseken látni is ezeket a pályán. Az őszi szezon mérkőzései közül a csapat kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kiskunhalasi győzelem alkalmával. Nagyon izgalmas találkozót játszottunk Soltvadkerten is, ahol a kezünkben volt a mérkőzés és egy támadásban elkövetett hiba után az utolsó másodpercben bekapott gól miatt lett döntetlen a végeredmény. Nagyon sajnálom a soltvadkerti döntetlent, mert az utolsó percen belül még két góllal vezettünk és egy agyonnyert találkozón ikszeltünk.

Megítélésem szerint két olyan mérkőzésünk volt, ahol önmagunkhoz képest gyengén teljesítettünk, a Kiskunhalas elleni hazai, valamint a Nemesnádudvartól elszenvedett nagy gólarányú vereség alkalmával. Meg kell említenem, hogy a Kalocsa ellen két nagyon jó mérkőzést játszottunk. Az idegenbeli találkozó alkalmával a hétméteresek jobb százalékban történő értékesítése esetén akár nyerhettünk is volna, a hazai mérkőzést pedig jelentősen befolyásolta, hogy a kapusunkat sérülés miatt már néhány percnyi játék után elveszítettük és mezőnyjátékossal tudtuk csak pótolni. Az őszi szezonban a sérülések miatt beállós poszton szinte csak Zsubori Zsófiára számíthattam és a kapusaink közül is többen kidőltek a sorból. Nagy teher hárult Boldizsár Nikitára, aki a serdülő, ifjúsági és a felnőtt csapat hálóját is őrizte. Sajnos Nikita is lesérült és a szezon közben a kecskeméti játékosaink segítségével sikerült leigazolni a rutinos Szilágyiné Malik Katalint erre a posztra, aki korábban az NB II-ben is védett.

-Mit vársz a csapattól a bajnokság második felében?

A tél során nem tervezünk nagyobb változásokat a játékoskeretben. Nagyon remélem, hogy a sérültjeink felépülnek és el tudják majd kezdeni az edzéseket a csapattal januárban a tavaszi szezonra való felkészülés jegyében. Azt látni kell, hogy nagyon fiatal a csapatunk és a felnőttek mezőnyében nem lehetnek vérmes reményeink. Bízom abban, hogy egyre több rutint szereznek a lányok, leküzdik majd a lámpalázat és megfelelő önbizalommal kezelik fokozatosan a kiélezett helyzeteket. Fontos megemlítenem, hogy én irányítom az ifjúsági és a felnőtt csapat szakmai munkáját, de az edző kollégáim nagyon sokat segítenek a megfelelő alapok lerakásában: U9 – Czérna Bianka, U10 – László Zsolt, U11 és U13 – Fenyvesi Éva, serdülő – Dózsa Tamás. A Kiskőrösön folyó jó szakmai munkát mutatja, hogy jelenleg hat olyan itt nevelkedett játékossal büszkélkedhetünk, akik NB I-es ifjúsági csapatban szerepelnek. Talán túlzás nélkül mondhatom, hogy amennyiben ezek a játékosok most nálunk szerepelnének, akkor a megyei I. osztályú felnőtt bajnokságban a bajnoki címért küzdhetnénk. A szülőknek ezúton is szeretném megköszönni az egész éves támogatását és minden sportolónak, sportbarátnak, szurkolónak jó egészséget és eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánok!

MEGOSZTÁS