A Kiskőrös Városi Polgárőr Egyesület, egy nem túl nagy létszámú társadalmi szervezet. A 2021. évben elért céljaikat, tevékenységüket az alábbi gondolatokkal jellemezte Balogh István elnök. 

Feladatuk a település közrendjének és közbiztonságának fenntartásának segítése, a határőrizetben, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme.

Általában elmondható, hogy az emberek a „sajátjukra” igyekeznek vigyázni, próbálják megóvni, megőrizni azt. A polgárőrség tagjai, azt hiszem kivétel nélkül, olyan emberek, akik azért dolgoznak hogy a bővebb értelemben vett környezetük lássa a lehetőségét az együtt gondolkozásnak, a „cselekedni merésnek”, a környezetvédelem, az egyéni és közösségi értékek megóvása (ez legtöbb esetben tárgyiasult érték), a másikért tenni akarás és tenni bátorkodás terén. Ez nem egy létforma, mint ahogy –nagy általánosságban-, akármelyik egyesület tagjai sem „létformaként” tekintenek az elfoglaltságukra, hanem egy olyan értékként, amelyet ők képviselni, elősegíteni, formálni és cselekedni tudnak, tulajdonképpen bármikor, amikor a szabadidejük azt megengedi.

-Hirdetés-

A felsorolt gondolatok, természetesen, nem véletlenszerűek! Tényleg értékként tekintünk a közösségeinkre, legyen ez személyes, családi, egyesületi, városi, országos, vagy kontinens méretű! Ezen közösségek által felsorakoztatott értékeket képviselni és elősegíteni is hajlandóak vagyunk. Még ha néha esetlenül is, de reméljük, hogy képesek vagyunk ezeket formálni is. Nem elhanyagolható, hogy mindezt a saját szabadidőnk terhére tesszük, és mint ahogy már oly sokszor elmondtam, most sem hagyom ki, anyagi ellenszolgáltatás várása nélkül!

Az elmúlt év sem volt unalmas. Ez a vírusfenyegetett életforma, mindannyiunk életét megnehezíti, mindig adva valami plusz feladatot, megoldandó problémát. Mivel egyesület vagyunk, így a működésünket sem könnyíti meg a kialakult helyzet. Gondolok itt arra, hogy a döntésekhez, az újabb kihívásokra, lehetőségekre való reagálásokhoz, a Közgyűlésre, annak összehívására elengedhetetlenül szükség van. Ráadásul 2021-ben a tisztségviselők mandátuma is lejárt, úgyhogy nagy fejtörést okozott, hogy hogyan hidaljuk át ezt a lehetetlen állapotot. Mégis arról számolhatok be, hogy a kihívásoknak megfeleltünk, a törvényes működést fenn tudtuk tartani, olyannyira, hogy tisztségviselőink megválasztására is sort tudtunk keríteni. Így állt fel az újabb „startvonalhoz” a részben régi, egy személy tekintetében megújult 3 fős vezetés, Juhász Tibor mint elnökhelyettes, Szentgyörgyi Szilárd mint titkár és jómagam Balogh István mint elnök, feladatkörökkel.

Működésünket, kisebb mértékben a támogatások (központi, önkormányzati, cégektől, illetve magánszemélyektől), immáron harmadik éve nagyobb részben a pályázati források biztosítják. Együttműködés terén, elmondhatom hogy változatlanul jó a kapcsolat az önkormányzattal, a rendőrséggel, a NAV-val, a katasztrófavédelemmel és a gyermekvédelemmel.

A városi, intézményi, céges és magánrendezvények számának csökkenése, elmaradása okán, a nagyobb közösségi megjelenések, a mi életünkből is kimaradtak. Ez alól kivételt képez, a nem túl szerencsésen, egy napra került Rendvédelmi Szervek Napja program, valamint a Dutra Felvonulás, hiszen egyikben szervezőként, másikban, sokadik éve, az esemény biztosítójaként dolgoztunk.

Kapcsolódó cikk
Képes beszámoló a IX. Nemzetközi Dutra Találkozó szombati napjáról
Képes beszámoló a IX. Nemzetközi Dutra Találkozó szombati napjáról
Szeptember 25-én, szombaton reggel fél 8-tól újra a Dutráktól volt hangos az Úttörténeti Múzeum és annak környezete. A program szervezője,...

A visszajelzések alapján, azt mondhatom, hogy mindkét feladatnak meg tudtunk felelni, a Rendvédelmi Szervek Napja ismét nagy sikert aratott. Tartalmát tekintve szinte teljesen megújulva, míg a Dutra Felvonulás eseménymentesen valósult meg, mindenki megelégedésére.

Kapcsolódó cikk
Óriási sikert aratott a II. Rendvédelmi nap Kiskőrösön
Óriási sikert aratott a II. Rendvédelmi nap Kiskőrösön
2018 után idén végre sikerült ismét megrendezni – önkormányzati támogatással- 2021. szeptember 25-én a II. Rendvédelmi napot a kiskőrösi Szabadidő...

Ezen besűrűsödött nap kivételével, az év egyébként tevékenyen, sok külterületi járőrözéssel, karitatív tevékenységgel telt. Természetesen, rengeteg módon lehet tenni embertársainkért, környezetünkért, amely módok közül csak egy a polgárőrség. Mi itt találtuk meg a hozzánk legközelebb álló módot arra, hogy tegyünk valamit a saját lehetőségeink, képességeink és erőnk szerint úgy, hogy mindez egy normarendszer útbaigazítása, és támogatása szerint, nagyon pontosan körbejelölt határok között mozogjon.Nem, nem vagyunk tökéletesek! Különleges képességeink sincsenek, és véges a mi erőnk, felkészültségünk is, egy-egy feladat, probléma megoldásához. Ami viszont mindegyikünket foglalkoztatja, az a „tétlenülmaradás”-tól való ódzkodás, ami ha megtörténik, úgy érezzük megalkudtunk.

Egyikünknek sem volt könnyű, ez a lassan-lassan elmúló 2021-es év. Mégis azt mondom, hogy felesleges a hátra tekintgetés, hiszen ott, minden változatlan. Pont olyan, ahogy megtörtént.

Nagyon bizakodva Áldott Békés Karácsonyt, és egy tevékeny, lehetőségektől hemzsegő, egészségben bővelkedő, Boldog Új Évet kívánok minden embertársamnak! 

A kiemelt képen Balogh István szerepel (VIRA.HU archív fotó) 

MEGOSZTÁS