A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári Tagintézménye számos programot valósított meg a 2021/2022-es oktatási év első felében. Minderről az intézmény igazgatónője, Petriné Bugán Barbara számolt be hírportálunknak. 
Petriné Bugán Barbara igazgatónő
Milyen programok, események valósultak meg a 2021/2022-es oktatási év első felében intézményi szinten?
  • Európai Diáksport Nap szeptember 24-én, aminek a főszervezője Bánné Gulyás Henrietta tanítónő volt.

A délelőtt folyamán a sportot és az egészséges táplálkozást összekapcsolva, Trsztyinszki-Kónya Ilona védőnő előadást tartott e témában, majd minden osztály gyümölcssalátát készített, melyet beszélgetés közben el is fogyasztottak.
Délután a gyerekek pedagógus vezetésével bemelegítettek, majd felálltak a tanulók a futóverseny rajtvonalához. Külön indítottuk a 7.-8.;5.-6.;3.-4.;1.-2. évfolyamosokat. Nagy lendülettel vágtak neki a 2021 méternek. Ezek után a felső tagozatos diákok biciklire pattantak és nekivágtak a 14 km-es távnak is.
Az alsósok a focipályán öt helyszínen próbálhatták ki ügyességüket. Öt csoportban, körforgóban végezték el a nem szokványos sportos feladatokat. Volt hulla-hopp karikákkal versenyzés, óriáslabda kiütő, gesztenyék vödörbe juttatása, csoportos mocsárjárás, és papírtányérok adogatása.

  • Terményáldást szeptember 30-án tartottunk.
-Hirdetés-

Szeptember végén tartottuk óvodánk és iskolánk gyermekei, pedagógusai részére a terményáldó szentmisénket. Mihály atya prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a testnek van szüksége a táplálékra, hanem a lélek gyümölcse, a szeretet is az, ami táplál mindannyiunkat.
A terményeket ebben az évben a tázlári időseknek ajánlottuk fel.

  • Október 1.- A zene világnapja.

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy minden évben megünnepeljük a zene világnapját. Az iskola énekkarosai szép gondolatokkal és egy rendhagyó műsorral hívták fel a figyelmet a zene fontosságára. Nagy sikert aratott Mozart “Török induló” ritmuskísérettel való előadása. A műsort betanította az énekkar vezetője, Péli Ottóné.

A VSG Táncszínház a “Szépség és a szörnyeteg” című mesét adta elő. A darab egy felvonásban mesélt a nagycsoportos óvodásoknak, az iskolásoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek és a meghívottaknak. A mese mottója és egyben az előadás utolsóként elhangzó mondata: “NE FELDJÉTEK, A BELSŐ SZÉPSÉG MINDEN KÜLSŐSÉGNÉL RAGYOGÓBB, ÉS TÖBBET ÉR MINDEN KINCSNÉL!” 

Kapcsolódó cikk
A tánc nyelvén adták elő a “Szépség és a Szörnyeteg” című mesét
A tánc nyelvén adták elő a “Szépség és a Szörnyeteg” című mesét
2013 óta folyik táncoktatás Tázláron a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában, évente induló tánctanfolyam formájában. A foglalkozásokat, azóta is...
  • Állatok világnapja október 8.

Október 4-én, a természet szeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc emléknapján ünnepeljük az állatok világnapját. A diákönkormányzat szervezésében, és Bene Zsoltné tanárnő irányításával iskolánkban is megrendezésre került több érdekes program ez alkalomból.

Október 8-án, pénteken 9 és 10 órától sok érdeklődő tekintet várta Brosius-Szomor Dórát, aki a Vad-Kert farmon való tartalmas életükről mesélt a gyerekeknek. Számos szemléltetőeszközzel és csodás fotókkal gazdagította a gyerekek tudását a dámszarvasokról, a gímszarvasokról, őzekről, muflonokról, emukról, mangalicákról és egyéb kedvenceikről.
Délután a gyerekek behozhatták házi kedvenceiket is, megmutathatták egymásnak, megszeretgették őket és elmesélték a különleges bánásmódot igénylő állatok gondozását.

Brosius-Szomor Dórát, a Vad-Kert farmon való tartalmas életükről mesélt a gyerekeknek
  • Iskolai szavalóverseny október 14.

2021. október 14-én került megrendezésre iskolánkban a mára már hagyománnyá vált őszi szavalóverseny, melynek szervezői Szabadiné Bíró Mónika magyartanár, és Péli Ottóné tanító voltak. Huszonegy alsó, és hat felső tagozatos diák készült lelkesen magyar költők szabadon választott verseivel. Szebbnél szebb műveket hallhattunk többek között Petőfi Sándortól, Nemes Nagy Ágnestől és mai szerzőktől is.

  • Rózsafüzér október 18.

“Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a békéért és az egységért. Iskolánk tanulói, dolgozói is kapcsolódtak ehhez a felhíváshoz. Maga a kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a kezdeményezés nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt.
Kiinduló gondolata az a Szent Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

  • Gyaloglónap október 22-én.

Iskolánk idén 5. alkalommal, de most először a Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Szövetséggel összefogva csatlakozott a „Világ Gyalogló (hó)nap”-hoz, melyet a Magyar Szabadidősport Szövetség írt ki.
Utunk először a Templom-hegyre vezetett, ahol Gallina Zsolt ásatás-vezető régész tájékoztatott bennünket az ott látható feltárásokról, majd magunk is végig sétálhattunk a megtalált leletek, maradványok között.
Következő állomás Polyák Imre atya és testvére, László tanyája volt, ahol kicsit megpihenhettünk, almát rágcsálhattunk, valamint betekinthettünk kis családi kápolnájukba is.

  • 22. János Pál emlékmise október 22-én.

Iskolánk névadójának ünnepnapja október 22., amikor II. János Pál ünnepi szentmisére gyűltünk össze a katolikus templomban.
“Totus tuus”- Egészen a tied! Ez a pápai jelmondat hatja át iskolánk, óvodánk szellemiségét lassan egy évtizede.

Kalocsa- Kecskemét Főegyházmegye és Magyarország Kormányának támogatásával megújult tagóvodánk átadó ünnepsége volt november 11-én, amely alkalomból Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a misét óvodásainknak, iskolásainknak.

Kapcsolódó cikk
Teljesen megújult a tázlári óvoda
Teljesen megújult a tázlári óvoda
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pályázatot nyújtott be Magyarország Kormányának felhívására, hogy az elnyerhető forrásból felújításra kerülhessen a II. János Pál Katolikus...
  • Mikulás december 3-án.

December 3-án iskolánkban ismét megtörtént a csoda, melyre Szent Miklós legendája is tanít minket. Korán érkező diákjaink kíváncsian leskelődtek be az ablakokon. Hangos gyermek zsivajjal, kacagással, jó kedvel telt meg a folyosó amikor megpillantották a cipőkben elhelyezett csomagokat.
Az iskolarádióban megszólaltak a közismert Mikulás váró énekek. Első órában megérkezett a várva várt Mikulás, aki bekopogtatott az ablakokon, és fogadta a szebbnél-szebb verseket és énekeket.
Csikiné Nehéz Erika tanítónő kreativitásának, lelkes munkájának köszönhetően alsó tagozaton az oktatást felváltották az ügyességi feladatok, kézműves foglalkozások, vetélkedők, kvízek, könyvtári foglalkozások.
A felső tagozatosok egy játékos adventi kvízt oldhattak meg. Ötödik óra után az előzetesen meghirdetett versenyfeladatok díjkiosztása zajlott. Iskolánk tanulói a három közzétett versenyre 30 művet készítettek. Az alkotásokból is kiderül, hogy milyen kreatív és sokszínű diákok járnak a tázlári iskolába!

  • Zánkai tábor december 6-9.

Iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói részt vettek a zánkai élménytábor háromnapos Erzsébet karácsony programján Péli Ottóné Bánné Gulyás Henrietta tanítók szervezésében.

  • Adventi programok.

Katolikus iskolaként számunkra nagyon fontos az adventi készülődés időszaka. Az iskolai, templomi és a falu adventi gyertyagyújtási alkalmaira tanulóink ünnepi műsorral készültek. December 10-én több, mint hetvenen vettünk részt a hajnali rorate misén, amit az iskolában egy jó hangulatú közös reggeli követett.

Az iskolai, templomi és a falu adventi gyertyagyújtási alkalmaira a tanulók ünnepi műsorral készültek

December 11-én tartottuk iskolánk adventi lelki napját. Az első két órában egy Bibliai történetet dolgoztunk fel a gyerekekkel, amivel a keresztény család fontosságára hívtuk fel a figyelmet. A délelőtt további részében a médiából is jól ismert Bese Gergő atya tartott lelkigyakorlatot a gyerekeknek, majd délután a pedagógusoknak.

Adventi lelki nap
Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben osztály/csoport szinten? 
  • Megnyitó a Csipkeházban

Október 15-én délután iskolánk énekkara műsort adott a kiskunhalasi Csipkeház kiállításának megnyitóján, ahol a Tázlári Kézimunka Klub mesés alkotásait lehet megtekinteni.
Tanulóink Péli Ottóné énektanár vezetésével népdalcsokorral, és furulyás előadással színesítették az alkalmat.

A Csipkeház kiállításának megnyitóján műsort adtak az énekkarosok
  • A Lázár Ervin Program keretében a 8. osztályosok Budapesten az Eiffel Műhelyházban egy operát, a 6. osztályosok a Fővárosi Nagycirkusz egyik előadását tekinthették meg a Kiskőrösi Tankerület szervezésében.
Hány diákkal kezdték a 2021-2022-es tanévet?

110 tanuló

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok a 2021/2022-es oktatási év első felében?

Új iskolalelkészünk lett Kapás Mihály pálmonostorai plébános személyében, ő tanítja a katolikus hittant a felsőbb évfolyamokon.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei félévben, amiért büszkék rájuk?
  • A Kiskunfélegyházán megtartott megyei Asztalitenisz Diákolimpián tanulóink kiváló eredményt értek el. Egyéniben Balogh Laura (6.o.) helyen, a fiú csapatunk: Bajkó Tamás (5.o.), Gombár István (4.o.), Vanyúr Máté (4.o.) a III. helyen, a felsős lány csapatunk pedig az I. helyen végzett: Balogh Laura (6.o.), Bán Bíborka (7.o.) Kiss Laura (6.o.) és ők az országos döntőben folytathatják tovább a versenyzést. Felkészítő tanáruk Horváth Mihály volt.
  • Az Országos Birkózó Diákolimpián Bán Bíborka 7. osztályos tanuló helyezést ért el.
  • Az akasztói körzeti szavalóversenyen Szalai Tímea negyedik osztályos tanuló III. helyezést ért el. Felkészítő tanára Szabadiné Bíró Mónika volt.
  • A Tóth Jenőné körzeti matematika versenyen Bán bíborka 7. osztályos tanuló II. helyezést ért el. Felkészítő tanára Papné Csipak Andrea volt.
Szép eredményeket értek el a tanulók a Diákolimpián
Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?
  • NTP-MTTD-20-0094 számú pályázat: “Víz és tűz a tanteremben és a felhőben” 1.243.000 Ft

A pályázatban 12 tanuló vett részt, 5. 6. és 8. osztályból. Kémiai kísérleteket végeztünk a foglakozásokon, melyekről fényképeket, videókat készítettünk. Elkezdtünk egy blogot vezetni, oda feltesszük minden foglakozás után a képeket, videókat egy rövid leírással.
A pályázatból a kísérletezésekhez szükséges eszközöket (kémcsövek, hőmérők, egyéb laboratóriumi eszközöket) illetve vegyszereket vásároltunk. Vettünk egy interaktív táblát, és hozzá egy projektort. Megvalósult egy budapesti kirándulás is.

  • NTP-MŰV-20-0099 számú pályázat: “Táncoljunk!” 800.000 Ft

A pályázatban 15 tanuló vett részt a 6. és a 7. osztályból. Vállaltuk a 60 órás komplex tehetséggondozó program lebonyolítását, ami a pandémiás helyzet és az online oktatás miatt csak részben valósulhatott meg.
A pályázati összegből laptopot, tonert, irodaszereket vásároltunk, fellépő ruhákat varrattunk, táncszínházi előadáson vettünk részt. Hátra van még egy egynapos budapesti kirándulás.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az idei évben?

Az iskola főbejárati kapuját 60 év után sikerült kicserélni a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye, a Tázlári Önkormányzat, és Takó János kivitelező támogatásának köszönhetően 1.100.000 Forint értékben.

Két tanterem teljes berendezését lecseréltük, így az 1. és a 2. osztályosok egyszemélyes tanulói padokban tanulhatnak.

A Magyar Falu Program “Irány a pálya!” pályázat keretében a Tázlári Önkormányzat támogatásával az iskolaudvaron ősszel felépült egy zárt sportpálya óvodásaink, és alsós tanulóink részére.

Milyen terveik vannak a jövő évre (az oktatási év második felére) ?

Az első félévben 3 osztályunk és 3 pedagógusunk került karanténba 10-10 napra. Bízom benne, hogy a 2022-es év nem állít minket ilyen, vagy hasonló kihívások elé.

Továbbra is folytatjuk a felzárkóztatásokat és a tehetséggondozó programjainkat is. Iskolánkban a művészeti nevelésre nagy hangsúlyt fektetünk, sikerrel veszünk részt rajzpályázatokon, illetve az iskola több tanulója tanul hangszeren (furulya, zongora, citera), és az iskolai énekkar is aktív munkát végez. Német nemzetiségi iskolaként az idegen nyelvek területén is egyre nagyobb sikereket érünk el. Fenntartónknak, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyének köszönhetően pedig több olyan rendezvényen vettünk, veszünk majd részt, ami a katolikus iskolák és tanulóik közötti kapcsolatot erősíti.

Az első féléves programok sokaságából is látszódik, hogy a járványügyi szabályok betartásával mennyi mindenben vettünk részt. Bizakodunk benne, hogy a tanév végén sikerül megrendeznünk egy olyan nagy iskolai kerti partit, ahol a gyermekek szüleiknek, az iskola partnereinek egy műsoros est keretében be tudnak mutatkozni, és kötetlenül együtt tudunk lenni.

MEGOSZTÁS