Szarka Rita és Csesznegi Evelin mesélt a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda nevelési évének eddigi projektjeiről, programjairól és a járványhelyzet következményeiről.

Óvodánkban fontosnak tartjuk az alkotó jellegű, megismerési-cselekvési egységet alkotó projektek beiktatását, hogy gyermekeink komplex módon szerezzenek tapasztalatokat az őket körülvevő világról. Minden gyermekeket érintő, érdeklő világnapról tevékenyen megemlékezünk. Őszi projektjeink: a hagyományos Szüreti Kavalkád, mely a környezetvédelem jegyében zajlik. Egészséghét, mely az egészséget támogató életmód minden területével igyekszik megismertetni a gyerekeket. Illetve a hagyományos őszi szakmai napunkon a KEVI Harangvirág Óvodájába látogattunk el Kiskőrösre.

Őszi felhőkészítés
-Hirdetés-

Téli projektjeink voltak: Dinoszauruszok világa, Űrkutatás. A nevelési év újdonsága volt az online mesenap, melyet óriási érdeklődés övezett, és amelyre az ország egészen távoli pontjairól is érkeztek mesék a tehetséges óvodásoktól.

Óvodánk újításai a fóliasátor és az udvari komposztáló, melyek majd a tavaszi tevékenységeket fogják meghatározni.

Mindezek mellett a keresztény történetek feldolgozása is fontos része a foglalkozásoknak. Idén a teremtés témalezárásaként projektnapot szerveztünk.

A Teremtés projekt Homoki Pál, lelkésszel

Zajlottak felújítások is ebben az időszakban. A hátsó udvarunk játszótéri komplexummal bővült, az új „mezítlábas ösvényünket” is nagy örömmel vettük birtokba. Izgalmas, tevékenykedtető újdonságunk a fűszernövénykert.

Hiányoznak nekünk azok az események, amelyeket a pandémia miatt kellett elhalasztanunk, de így is sok szép programot tudhatunk magunk mögött. Például az evangélikus templomban zajlott Avató Ünnepségünket, mely során új óvodásaink lesznek teljes jogú tagjai közösségünknek. A Márton napi rendezvényünkön is lelkesen és nagy számban vettek részt a családok. Az adventi időszak vasárnapjain pedig a Gyülekezeti Házban léptek fel óvodás csoportjaink énekes, zenés szolgálattal.

Nagy munkában Márton napon

Reménykedve tekintünk a tavaszi hónapokra, hogy együtt tudjuk majd köszönteni az édesanyákat, és korlátozások nélkül rendezhessük meg az évzáró és ballagási műsorokat.

Az adventi időszak

Ezek a hetek mindig lázas készülődésben telnek. A feldíszített óvoda, a pénteki gyertyagyújtások, a vasárnapi templomi fellépések, az ünnepi történetek, a kézzel készített ajándékok segítenek lélekben a karácsonyra hangolódni. Kedves hagyományunk, hogy a csoportok adventi kalendáriumából minden nap más gyermek neve kerül kihúzásra, aki meglepetésben részesül. Ebben a nevelési évben a gyermekek maguk ajánlottak fel plüssjátékokat, melyeket az óvónők becsomagoltak, és ezek is ajándékul szolgáltak a kalendárium által kijelölt óvodásnak.

A Mikulásnak énekelve

A Mikulás természetesen végigjárta a csoportokat, a csomagokat a BS PLASTIC töltötte meg mindenféle jóval. A csoportszobák karácsonyfái alá is jutottak meglepetések, melyeket a BS PLASTIC-on kívül a Német Nemzetiségi Önkormányzat ajánlott fel. Mindkét adományozónak ezúton is köszönetet mondunk! Ugyanígy hálásan köszönjük a Szülői Munkaközösségnek, a Soltvadkerti Adventi Sokadalomban való részvételt, a rengeteg finomságot, az időt, energiát.

Jövőbeni terveink

Két év után nagyon szeretnénk újra óvodást bált szervezni. Kirándulásokat, nyári táborokat, a Pünkösdi Party-t is megvalósítjuk reményeink szerint. Ötletekkel teli tarisznyánk alig várja, hogy lehetősége legyen kiteljesednie.

Járványhelyzet hatásai az óvodára

A szülők december óta csak védettségi-, oltási igazolvánnyal léphetnek be az intézménybe, ahol kötelező a maszkviselés és a fertőtlenítés. Sajnos a korábbi bezárások következményét érezni a gyermekeken. A kimaradt idő okozott visszaeséseket egyes területeken, amelyeket a mostani betegeskedős időszakban a sok hiányzás miatt nehézkesen sikerül pótolni, felzárkóztatni. A szülők nagy segítségünkre vannak ebben, és erejükön felül igyekeznek otthon figyelmet fordítani gyermekeik optimális fejlődésének elősegítésére.

A képek forrása: Az Evangélikus Egyházi Óvoda – Soltvadkert Facebook oldal.

MEGOSZTÁS