Tiriczné Szabó Szilvia, a KEVI Harangvirág Evangélikus Óvoda intézményvezetője számolt be a 2021/2022-es nevelési év szeptembertől decemberig tartó időszakának jelentős eseményeiről.

Milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítanotok?

A Magyarországi Evangélikus Egyház által kiírt eszközbeszerzési pályázaton nyert összegből tudtuk felújítani az óvoda felső homlokzatát, leszigetelni és beszínezni az emeletet. Ezek a munkálatok tavasszal fognak folytatódni, amikor az épület teljes külső részét összehangoljuk.

Hogyan zajlanak a projektek a Harangvirág Óvodában?
-Hirdetés-

Kettő egész óvodára íródott projektünk van minden évben. Egyik természetesen bibliai téma. Ebben az évben ez a hal, mint szimbólum a Bibliában volt. A két hetet Pethő-Szűcs Mária, a Harangvirág óvoda lelkészének áhítata zárt le, melyen minden csoport énekkel vagy verssel szolgált. Illetve a csoportszobákban kiállítást rendeztünk a projekt alatt elkészült kézműves tárgyakból.

Őszi munkákban

Ezután következett az adventi készülődés. Egyházi óvodaként kiemelt időszak ez intézményünkben. Az óvodát feldíszítjük, karácsonyi énekeket tanulunk, a kézműves foglalkozásaik ebben a témában zajlanak. A fenntarthatóság szempontjait szem előtt tartva, a gyerekek munkái általában valamilyen újrahasznosított anyagból készülnek.

Meg tudtátok szervezni a hagyományos ünnepeiteket, programjaitokat?

Sajnos kevesebbet, mint szoktunk, de az október végi kiscsoportosok Avató ünnepségét, kedves ünnepi műsor keretében, megtartottuk a templomban. Az esemény legmeghittebb pillanata, amikor a szépen feldíszített kapu alatt a szüleivel együtt áthaladt óvodás nyakába akasztja az óvónéni a nyakkendőt. És ezzel hivatalosan Harangvirág óvodássá válik. Nagyon jó együttműködés van a hitoktatókkal ezeken a családi istentiszteleteken. Az ősz sokféle mezőgazdasági tevékenységét kipróbálták a gyerekek. (almaszüret, kukoricatörés) A Márton napi történettel ebben az évben csoportszinten foglalkoztunk.

A befogadó ünnepség megható pillanata
Járt az óvodában a Mikulás?

Már második éve, hogy a csoportokba látogat el a Mikulás. Ilyenkor mindenki piros ruhában jön. Énekelünk, verset mondunk, meghittebb környezetbe érkezik. A szülői munkaközösség szervezésében kapják tőle az ajándékokat az óvodások. Szaloncukorral kínálja őket, reagál a neki írt levelünkre, és jótanácsokkal látja el a gyerekeket.

Milyen keretek között zajlott a karácsony nálatok?

Jelenleg két csoport vállalt szereplést külső helyszíneken. A Halacska nagycsoport, az Adventi Főtér programjának részeként az evangélikus templomban Betlehemes játékot adott elő. A Napocska csoport pedig a katolikus templomban szolgált karácsonyi műsorral. A többi csoportban videóra vettük a közösen megtanult énekeket, és online módon juttattuk el a szülőkhöz.

Napocska csoport a katolikus templomban

Ezen felül minden csoport, folyosó a gyerekek és óvónők keze munkáját dicséri. Mézeskalácsot sütöttünk, karácsonyfát díszítettünk a csoportszobákban. Ez a legmeghittebb időszakunk, mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír.

Járványhelyzet hatása

Nagyon kevés megbetegedés volt hála Istennek, egyetlen csoportot érintett karantén néhány napig. De hiányoznak a szülőkkel közös programok. Szívből reméljük, hogy a 2022-es év több találkozási lehetőséget nyújt majd mindannyiunk számára.

Képek: A KEVI Harangvirág Óvoda Facebook oldala

MEGOSZTÁS