Váratlan vendégek bukkantak fel a kiskunsági szikeseken.

Hazánkban természetfilmekben és állatkertekben láthatunk flamingót, de vannak kivételes esetek. Az 1910-es évek óta éppen a 16. ilyen kivételes eset történt Dunatetétlennél 2022. január 6-án, ahol a Bába-széken két rózsás flamingóra lettek figyelmesek a madarászok. Egy fiatal és egy öreg példány álldogált a sekély vízben.

flamingó
Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-án

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal egyed, azt megelőző évben pedig a tömörkényi Csaj-tónál kettő. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, bár speciális élőhelyi igényei vannak. Állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig is.

-Hirdetés-

Ez a jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, melyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból.

A Bába-széken megfigyelt példányok a délután folyamán szárnyra kaptak és elrepültek a Böddi-szék irányába. Január 7-én már nem észlelték őket.

flamingó
Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-án. Fotó: Kiss Mónika
flamingó
Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-án. Fotó: Kiss Mónika

Forrás, képek: vm-magazin.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS