Tősgyökeres kiskőrösi, itt járt általános iskolába és gimnáziumba is, majd Szegeden folytatta tanulmányait. Jelenleg utolsó éves a Gyógyszerésztudományi Karon. 10 éves kora óta játszik hangszeren. Korábban furulyázott, fuvolázott, majd szaxofonon kezdett el zenélni, mely hangszer azóta is meghatározó az életében. Az idei Újévi koncert alkalmával Johanna vehette át az Év zenésze díjat, melyet a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kollektívája, Sipos Béla karnagy, valamint zenésztársai szavaztak meg neki. 

-Hirdetés-

 

Mióta van jelen a zene az életedben?

Általános iskolás, 3.osztályos koromban kezdtem el a zeneiskolába járni. Egy évet furulyáztam, mint előkészítő, majd fuvoláztam 5 éven át. Soltiné Samu Zsuzsanna volt a tanárom. Kicsivel később megismerkedtem szaxofonnal, mely azóta is szerelem az életemben. Nagyon megtetszett maga a hangszer, annak hangzása. Azóta is tart ez a varázslat.  Albert József tanított meg a hangszeren játszani. Egészen 18 éves koromig jártam a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolába, azonban Kiskőrös Város Fúvószenekarának mai napig tagja vagyok. Amikor időm engedi, otthon gyakorlok.

Miért pont ezt a hangszert választottad, mitől lett ekkora szerelem számodra?

Egyszerűen csak megtetszett a hangja, illetve az is, hogy kicsit különlegesebb hangszernek számít. Más is, mint a fuvola volt. Másként is kell fújni. Az elején kicsit nehéz volt megszokni ezt, de viszonylag gyorsan ment. Józsi bácsi is nagyon sokat segített, hogy minél jobban tudjak fejlődni, még ügyesebb legyek.

VIRA.HU archív fotó

Hogyan lettél tagja Kiskőrös Város Fúvószenekarának?  Miért volt fontos számodra, hogy csatlakozz hozzájuk?

2009 óta vagyok tagja a Fúvószenekarnak. A zeneiskolában négy éven keresztül kellett szolfézst tanulnunk, ahonnan egyenes út vezetett a zenekarba. Ez egy olyan lehetőség, amivel szívesen éltem. Azért fontos számomra, mert a zenekarban közösen gyakorlunk, közösen lépünk fel, így a sikeren is jó érzés osztozni. A zenei élmény mellett nagyszerű közösségi élmény is. A szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarban is fújtam tavaly, de mostanában már nem lépek fel velük, mert a vizsgafelkészülés miatt Kiskőrösön tartózkodom jelenleg.

VIRA.HU archív fotó

A zenekaroknak köszönhetően még külföldre is eljutottatok. Mesélnél erről?

Amikor elkezdtem a Fúvószenekarba járni, akkor még Gmoser István volt a karnagy. Lengyelországba, Törökországba, Franciaországba, sőt Magyarországon belül is több helyre eljutottunk általa. A Baptista Zenekarban Hajas Gedeon a karmester, vele is sok helyen megfordultunk, míg Sipos Béla karnagy vezetésével leginkább belföldön léptünk fel eddig.

Korábban kaptál-e már bármilyen díjat, vagy elismerést, amire büszke vagy?

Egyéniben, 2019-ben, szintén az Újévi koncert alkalmával már kaptam egy kupát, ami a 10 éves jubilálásomról szólt Kiskőrös Város Fúvószenekarában. A zenekarral viszont több elismerést is begyűjtöttünk már. Legutóbb kiemelt első helyezést értünk el a II. Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen Mórahalmon, amire nagyon büszkék vagyunk.

Kapcsolódó cikk
Újévi koncerttel indult az év Kiskőrösön
Újévi koncerttel indult az év Kiskőrösön
A régi hagyományhoz híven, 2022 első napján ismét lehetősége volt Kiskőrös lakosainak arra, hogy részt vegyenek az Újévi koncerten, ahol...

Milyen érzéssel tölt el, hogy idén te kaptad meg az Év zenésze díjat?

Nagyon meglepődtem, amikor kimondták a nevemet, nem számítottam rá, mert ez egy olyan szavazás volt, hogy az egyik utolsó próbánkon mindenki kapott egy cetlit, amire felírhatta annak a nevét, akit az Év zenészének ajánl. Sosem gondoltam volna, hogy a többség rám szavaz. Őszinte meglepettség volt bennem, de nagyon örülök neki. Nagyon hálás vagyok nekik és igazán megtisztelő, hogy egy ilyen „díj”-at megszavaztak nekem, holott én csak tettem a dolgomat és végrehajtottam, amivel megbíztak. Ez egyben egy nagyon jó visszajelzés is számomra, hiszen ezek szerint a többiek úgy látják, hogy kiveszem a részemet a zenekarban. A családom és a barátaim is nagyon büszkék voltak rám. Ők már jól tudják azt, hogy mennyi energiát teszek bele a zenélésbe.

Az Év zenésze oklevelet 2022. január 1-jén vehette át kitartó szorgalmáért és példaértékű magatartásáért

Gondolkodtál már esetleg azon, hogy zenész legyél?

Ilyenkor a vizsgaidőszakban megfordul a fejemben, hogy mennyivel másabb lenne az életem, de én gyógyszerészként tudom elképzelni a jövőmet. Viszont a zene nagyon jó helyen van az életemben. Szeretek nagyon a zenekarba járni és az otthoni gyakorlás is energiával tölt fel. Számomra a zenélés a kikapcsolódásról és a pihenésről is szól, míg a zenekarban az együtt zenélés öröme az, ami motivál és lendületet ad.

Videó: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS