Az „Év tanára” elismerésben részesült Sáfár Andrea, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola furulya- fuvolatanára, aki 2022. január 1-jén, az Újévi koncert alkalmával vehette át díszoklevelét Sipos Béla karnagytól és az intézmény igazgatójától, Markóné Csányi Gabriellától.

Sáfár Andrea 2013-ban csatlakozott a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Művészeti Iskola kollektívájához, ahol furulyát és fuvolát is oktat, tavaly óta pedig az intézmény Fuvola Zenekarát vezeti.

-Hirdetés-

Sáfár Andreával beszélgettem az „Év tanára” cím kapcsán.

Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki az „Év tanára” díj kapcsán rám gondolt, nagyon jól esett. Azt azért hozzáteszem, hogy jó tanárnak lenni csak együttműködő növendékekkel, szülőkkel és segítő kollégákkal karöltve lehet, tehát ez egy csapatmunka.

A kép bal szélén: Sáfár Andrea (Fotó: VIRA.HU archív)

Mióta van jelen a zenélés az életedben? Hogyan kötődsz Kiskőröshöz?

Saját kérésemre lettem zeneiskolás. Amikor 7. osztályos koromban -a kamaszhullám kellős közepén- nem volt kedvem a gyakorláshoz, édesanyám megfogta a kezem és azt mondta: „Márpedig továbbra is zenélni fogsz!” Nagyon hamar rájöttem, hogy ez mégiscsak fontos nekem. A mai napig hálás vagyok édesanyámnak azért, hogy akkor határozott volt és a tanulásra ösztönzött. Viszonylag elég hamar kiderült számomra, hogy zenei pályára lépek. Már középiskolás koromban elkezdtem zenekarban játszani. A diploma megszerzése után a Szegedi Nemzeti Színház Zenekarában dolgoztam éveken keresztül, s amikor felköltöztem Budapestre, az Operett Színház Zenekarának lettem első fuvolása. Kisfiam megszületésével egyre fontosabbá vált számomra, hogy vidékre költözzünk, mert családias életet szerettem volna a gyermekünknek. Mivel a férjemet Kiskőrösre hívták dolgozni, ezért ide költöztünk. Soltiné Samu Zsuzsanna az akkori igazgatónő megkeresésére 2013-ban bekerültem a csapatba és azóta vagyok a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kollektívájának tagja. Már akkoriban elkezdtem zenélni Kiskőrös Város Fúvószenekarában, amikor azt még Gmoser István vezette. 

Miért pont a fuvolát választottad hangszeredül, s minek a hatására döntöttél úgy, hogy másokat is tanítani szeretnél?

Hegedülni szerettem volna, azonban édesapám azt kérte, hogy fúvós hangszert válasszak. Ekkor döntöttünk úgy, hogy kipróbálom a fuvolát, amelyet elsőre sikerült megszólaltatnom. Erre nagyon rácsodálkozott a fuvolatanárnő, és azonnal fel is vett, mert úgy ítélte meg, hogy jók a hangszerhez való adottságaim.

Már a konzis évek alatt szívesen segítettem a nálam fiatalabbakat, olyan „tyúkanyó” voltam. Persze a zenekari játék izgalmasabb volt, tehát futottam még pár kört. Amikor belépett az életembe Isten a kegyelmével, szeretetével, mindent újra írt bennem: akkor értettem meg, hogy az én hivatásom, ajándékom a tanítás.

Mint pedagógus, már a pályám kezdeti időszakában is kaptam elismeréseket, pl. Budapesten a Lajtha László Művészeti Iskolában. Ott is voltak ügyes kis növendékeim. Én pedig kiemelt nívódíjban részesültem, amiért a tanítványaim versenyt nyertek. A munkámban fontosnak tartom, hogy szeretem a gyerekeket, és szeretek tanítani.

Zenei pályád során számodra is meghatározóak voltak tanáraid?

Első zeneiskolai tanárom:  Vargáné Kozma Fruzsina, majd később konzervatóriumi tanárom: Lass Zoltán is nagy hatással voltak rám. Ők mindenképpen meghatározóak az életemben. Zeneszeretetből, emberségből, szakmaiságból kiváló példák voltak előttem. A zenekari évek alatt a neves karmesterektől (Pál Tamás, Makláry László) és a zenekari munkán keresztül magától a zenekartól is nagyon sokat tanultam.

Kapcsolódó cikk
Újévi koncerttel indult az év Kiskőrösön
Újévi koncerttel indult az év Kiskőrösön
A régi hagyományhoz híven, 2022 első napján ismét lehetősége volt Kiskőrös lakosainak arra, hogy részt vegyenek az Újévi koncerten, ahol...

Ide költözve miért döntöttél úgy, hogy csatlakozol Kiskőrös Város Fúvószenekarához? Mit jelent számodra zenekarban zenélni, sőt ha jól tudom a Fuvola Zenekart is te vezeted a SZÓ-LA-M-ban?

Amikor valaki beül egy zenekarba, a harmónia (ahogyan a hangokból felépül egy hangzat) részévé válik. Ilyenkor jó beilleszkedni, és ebben a HARMÓNIÁban lenni (ahogyan egymás mellett szólalnak meg a hangszerek, és a zene szépségének az egyik színfoltja vagyok). Jó ebben az aktív zenélésben részt venni, nemcsak zenét hallgatni, hanem játszani is. Ez egy plusz élmény. Én ebben tudom megélni a szépséget és az örömöt.

A Budapesti Operettszínház évei alatt megtanultam pikolón, alt,- és basszus fuvolán is játszani, amit itt is tudok hasznosítani. Tavaly óta működik egy Fuvola Zenekar a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában, melynek én vagyok a vezetője. Markóné Csányi Gabriella igazgató asszony biztatására vágtam bele, hiszen azt vettük észre, hogy igény van rá, és élményt kapnak a több éve fuvolázó fiatalok. Azt látom, hogy a gyerekek nagy örömmel vesznek részt a kamarazenélésben.

A zene szépségének, élményének megismertetése fontos számomra. Célom, hogy a zeneiskolai munkámmal szebbé, örömtelivé tegyem a gyerekek életét. Szeretet és lelkesedés nélkül pedig ez nem végezhető eredményesen.

 

Videó: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS