Az Országos Mentőszolgálat Megyei Szervezetének kérésére Kiskőrös Város Önkormányzata helyiséget biztosít a mentőszolgálat részére a koronavírus kimutatására szolgáló tesztek elvégzésére, mintavételi pont működtetésére Kiskőrösön az Árpád utca 8. szám alatti ingatlanban.

-Hirdetés-

A mintavételi pont megnyitása sokak számára jelent majd könnyítést, hiszen a helyieknek és a járás területén élőknek nem kell az egyik környékbeli nagyvárosba utazniuk, ha szeretnék elvégeztetni a háziorvos által kért mintavételt, egy előre egyeztetett időpontban. 

A háziorvos megrendelésére járványügyi mintavételezésen vehetnek részt a kiskőrösiek és a járásban lakók. A mintavételezést tulajdonképpen az egész országban az OMSZ irányítása alá tartozó egyetemi, főiskolai hallgatók, illetve önkéntesek végzik. 

Hangai József, regionális kommunikációs munkatárs (OMSZ) elmondta, hogy az ötödik hullám küszöbén is hatalmas mintavételi számokra számítanak. Milliós nagyságrendben mintavételeztek a tavalyi évben is. Ezt könnyíti meg a statikus mintavételi pont. 

A mintavételezés úgy zajlik, hogy a beteg jelzi a háziorvosának, hogy koronavírus gyanús panaszai, tünetei vannak. Ez alapján az orvos az OMSZ mintavételi igénylő online felületén leadja a mintavételezési igényt. A személyhez vagy mobil mintavételező egység érkezik, és a lakásán zajlik a mintavételezés, vagy a mintavételi ponton (amennyiben ezt saját személygépjárművel, egyedül meg tudja tenni). Előzetes időpontegyeztetés után van lehetőség mintavételezés miatt felkeresni az Árpád utcai mintavételi pontot. A vizsgálat idején csak egy beteg tartózkodhat a mintavételi helyiségben. 

Első körben gyorsteszt készül, ami 15 perc alatt eredményt hoz. Amennyiben ez negatív eredményt mutat, de tünetekkel rendelkezik a személy, akkor PCR mintavételezés zajlik, amit a mikrobiológiai labor értékel ki, mely időigényesebb. Egy személy vizsgálata 15-20 percet vesz igénybe – tette hozzá Hangai József, regionális kommunikációs munkatárs (OMSZ). 

 Forrás: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS