A főtér rekonstrukció során került kialakításra Kiskőrösön az a Petőfi vonal, mely a város szívében lévő Petőfi Sándorhoz köthető emlékeket és helyszíneket összeköti. A fából készült térelem az évek folyamán jelentősen elhasználódott, ezért annak felújítását tervezi a város.

Kapcsolódó cikk
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
2020 októberében alakult meg a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, melynek tagjai január 11-én tartották meg idei elő ülésüket a Petőfi...
-Hirdetés-

A Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság kezdeményezésére több, a Petőfi kultusz ápolásához köthető épület is megújult. A Petőfi szülőház udvara és a múzeum energetikai felújítása, valamint a múzeum kiállítóterének folyamatban lévő átalakításán túl a Petőfi vonal rekonstrukcióját is tervezi a város. A főtér felújítása során a fából kialakított vonal a Petőfihez köthető emlékhelyeket, a szülőházat, az egykori Petrovics mészárszék helyét, Petőfi, Szendrey Júlia és Bem tábornok szobrát, valamint az evangélikus templomot köti össze.

Időszerű az úgynevezett Petőfi vonal rekonstrukciója, melynek mentén elérhető az össze Petőfihez kapcsolódó emlékhely. Az ötlet jó volt, noha a kivitelezés kevésbé volt sikeres. A faelemek cseréjét még ebben az évben szeretnénk elvégezni, ezzel együtt egy kicsit az útvonalat is átalakítani. Elképzeléseink szerint egy térkövezett felület kerül majd kialakításra, mely felhívja az emberek figyelmét erre az érdekességre. Az imént említett átalakítás  szoboráthelyezésekkel is jár majd, melyeket a következő ülések alkalmával fogunk átbeszélni – mondta Szedmák Tamás, az emlékbizottság alelnöke. 

A felújítás során nemcsak a Petőfi vonal anyagát változtatják meg, hanem újabb, a digitális kor igényeihez igazodó funkcióval is szeretnék bővíteni, ami így egyedi turista attrakciójává válhat Kiskőrösnek.

Terveink vannak arra vonatkozóan is, hogy a Petőfi vonalat kiegészítjük digitális túralehetőséggel is, de ennek megvalósításához még anyagi  forrásra van szükségünk. A beruházásnak köszönhetően egyes emlékhelyeknél, szobroknál megállva digitális leírásokkal, letölthető kis videókkal bővíthetnék ismereteiket az ide látogatók. Kidolgoztunk ezzel kapcsolatban egy ötlethalmazt, illetve a költségvetést is már meghatároztunk, továbbá kértünk árajánlatokat kivitelezőktől is. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyílnak olyan források, melyet mi is igénybe tudunk venni ennek az ötletnek a megvalósításához – tette hozzá. 

A városvezetés jelenleg is azon dolgozik, hogy pályázati úton forrásokat szerezzenek ahhoz, hogy megvalósulhasson a Petőfi vonalhoz kapcsolódó digitális fejlesztés is, mely újabb mérföldköve lehet az Okos Város fejlesztési programnak is. 

Forrás: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS