Térségünkben egyedülálló lehetőséget kínál a soltvadkerti önkormányzat azon fiatalok számára, akik hasznosan, közösségben szeretnék eltölteni szabadidejüket Soltvadkerten. A Petőfi Sándor utca 21. szám alatt felújított önkormányzati ingatlan bárki számára ingyenesen elérhető, mely kialakításának és felszereltségének köszönhetően számtalan program megvalósítására nyújt lehetőséget. A Közösségi ház avató ünnepségére 2021. december 17-én került sor, amikor is László Attila énekes volt az EFOP-1.5.3-16-2017-00102 Együtt egy szebb jövőért pályázati projekt keretében megvalósításra kerülő Café Klub vendége.

 

-Hirdetés-

Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző asszonnyal, Dr. Lacziné Ritter Andrea intézményvezetővel (Egyesített Szociális Intézmény) és Kárász András alpolgármesterrel beszélgettem a beruházás kapcsán.

Dr. Lacziné Ritter Andrea, Kárász András, Fodorné dr. Schiszler Terézia (b-j)
Milyen céllal került kialakításra a Közösségi ház Soltvadkerten?

Fodorné dr. Schiszler Terézia: Amikor eladóvá vált a Petőfi Sándor utca 21. szám alatti ingatlan, akkor a tulajdonosok felajánlották az önkormányzatnak megvásárlásra. A képviselő-testület számára nem volt kérdés (tekintettel arra, hogy ez az ingatlan határos több önkormányzati ingatlannal), hogy szeretnénk megvásárolni ezt a házat, hiszen felmerült annak lehetősége, hogy a szomszédos területekkel együtt, egy jól funkcionáló közösségi tér kerülhet kialakításra, ami adott esetben nagyobb befogadóképességű, akár fesztiválok megrendezésére is alkalmas. Kezdetekben nem volt konkrét célja az önkormányzatnak, egyet tudtunk, hogy mindenféleképpen szeretnénk ezt az ingatlant. Aztán amikor az üzletet nyélbe ütötte a város vezetése, utána kezdődött el az arról való gondolkodás, hogy milyen célra újítsuk fel. Minél hamarabb szerettük volna elérni, hogy a ház használható legyen közösségi célra, még ha a TOP+ -os pályázatok elég távolinak is tűntek akkor.

Kárász András: Egy pici kiegészítést tennék, hogy mindez érthetőbb legyen a lakosok számára is. Ehhez a házhoz tartozik egy hatalmas kert, ami egészen az általános iskola melletti önkormányzati parkolóig húzódik. Ennek a két területnek az egybevetésével gondolkodik azon az önkormányzat, hogy esetlegesen egy fesztiválteret alakítsunk itt ki. Amikor ezt az ingatlant megvásároltuk, elsődleges célunk a terület megszerzése volt.

Fodorné dr. Schiszler Terézia: A TOP-os közösségfejlesztő pályázatunk keretében végeztünk egy felmérést, mely – egyéb kérdések mellett – annak kiderítésére is szolgált, hogy mire lenne igénye a helyi fiataloknak. Ezt megerősítette a Gyöngyház Kulturális Központ, majd az EFOP-1.5.3 pályázat felmérése is. Így összesen három közvélemény kutatás mutatott afelé, hogy szükség van egy olyan épületre, ahol a fiatalok kötetlenül, szülők nélkül is találkozhatnak, akár klubot alapíthatnak.

Dr. Lacziné Ritter Andrea: Ezekhez az előzményekhez kapcsolódott az a nagyobb horderejű pályázat, amit öt települési konzorciumi partnerrel valósítunk meg, melynek szakmai koordinálásában veszek részt. Ez a projekt az „Együtt egy szebb jövőért!”. Ennek a célcsoportja igen széles, tulajdonképpen az összes konzorciumi partner teljes lakosságát érinti. Különösen kiemelt célt jelent a pályázatban a fiatalok helyben maradását ösztönző program, melynek apropójából indult egy kérdőíves felmérés nálunk, melynek összeállításában Rigó Zsuzsanna pszichológus volt segítségünkre. Több elképzelés tudott egymáshoz kapcsolódni a jövőre és a fiatalok lehetőségeire vonatkozóan. Ez a kérdőív is egyértelműen ezt igazolta, hogy szükség van arra, hogy a fiatalok találjanak találkozási pontot. A Gyöngyház Művelődési Központ is több kezdeményezést indított már. Sok fórumbeszélgetés előzte meg a Közösségi Ház kialakítását.

Fodorné dr. Schiszler Terézia: Minden abba az irányba mutatott, hogy próbáljuk ki, hogy az általunk adott lehetőségekkel tudnak-e élni a fiatalok. Egyelőre nem látunk olyan önszerveződő közösséget, aki ezt generálná, illetve magáénak érezné, így jó alkalom most ez a pályázatban nyújtott lehetőség, ahol a Café Klub-ok keretében ide szervezünk programokat, hogy megismertessük a Közösségi házat az érdeklődőkkel. Azért, hogy lássák, hogy jó itt lenni, hogy mire tudják használni, hátha kialakul egy olyan közösség, aki másokat is be tud vonzani.

Dr. Lacziné Ritter Andrea: A Café Klub szintén az EFOP 1.5.3. pályázat egyik szegmense, ami célcsoportját tekintve a 18-35 év közötti fiatalokat célozza meg. A club tulajdonképpen olyan személyek meghívását tervezzük, akiket ez a korosztály szívesen lát majd.

Amikor megvásárlásra került az ingatlan, milyen koncepció alapján kerültek kialakításra a belső terek? Kik segítettek a felújításban, lakberendezésben?

Kárász András: Az alaprajzi elrendezéshez nem nyúltunk hozzá, azonban a felújítás jelentős volt. Többet kellett hozzátenni, mint amire először gondoltunk, de maximális partner volt ebben az önkormányzat, aki megszavazta nekünk a költségvetési tervet. A belső aljzat burkolat több helyiségben is cserére került, az épület falait is újrafestettük. Továbbá a vizes helyiségek teljes felújítása is megtörtént, ami elengedhetetlen egy ilyen közösségi térben. Néhány szükséges eszköz beszerzése azonban még folyamatban van.

Fodorné dr. Schiszler Terézia: Temerini Ferenc polgármester úrtól Kárász András alpolgármester kapta meg a megbízást, hogy ezt koordinálja. Személy szerint én már csak az építkezés folyamatába kapcsolódtam be. A kivitelezésbe közfoglalkoztatott kollégákat is bevontunk, míg a kőműves és a villanyszerelési munkákat külsős vállalkozókra bíztuk. Minden vállalkozó szívügyének tekintette ezt az ügyet, miután megtudták, hogy közösségépítési célokat szolgál majd az épület. Minden elismerésünk azoknak, akik a házon dolgoztak, hiszen nagyon szép munkát végeztek. Az épület berendezését, mi magunk végeztük. Megpróbáltunk fiatalos ízléssel gondolkodni erről. Több fiatalt is bevontunk a lakberendezésbe. Megpróbáltuk leghatékonyabban kihasználni költségvetési keretünket. Az EFOP-os pályázatból kerültek ide a babzsákok, a csocsóasztal. Vannak apróbb felajánlások, de tulajdonképpen az önkormányzat biztosította a költségvetést.

Említették, hogy néhány eszköz beszerzése még folyamatban van. Melyek lennének ezek?

Kárász András: Egyrészt az épület külső korszerűsítését kell még elvégeznünk, illetve fűtéskorszerűsítésre is szükség lesz. Mindemellett belső berendezési tárgyakat szeretnénk még vásárolni, azonban aszerint szeretnénk bővíteni az eszközparkot, amire igény mutatkozik. Terveink között szerepel a konyhapult kibővítése, illetve szeretnénk még társasokat és játékokat venni.

Fodorné dr. Schiszler Terézia: Nekem is az a véleményem, hogy célszerű azokat meghallgatni, akik a Közösségi házat használni fogják. Bevásároltunk, 20 fő ellátására rendelkezünk tányér és pohárkészlettel, evőeszközökkel. A tavasz és a nyár majd egy új lehetőséget nyit. Nagyon bízom benne, hogy a tavaszi kertrendezést már úgy tudjuk elvégezni, hogy a fiatalok is részt vesznek abban.

Elsősorban milyen összejövetelekre, rendezvényekre vehető igénybe az épület?

Fodorné dr. Schiszler Terézia:  Nagyon gyerekcipőben jár ez, nagyon sok vagylagosság és lehetőség van ebben.  Születésnap megtartásától kezdve a ballagási rendezvényen át, sok minden felmerült már. Elsődlegesen nem ez volt a célunk, hanem az, hogy fiatalok használhassák saját célra. A tervünk az, hogy a Gyöngyház Kulturális Központhoz tartozzon alapvetően a ház, azonban akik a közreműködésben részt vettek, ők sem engedik el ezt a projektet. Az Egyesített Szociális Intézmény a Café Klubok kapcsán rendszeres használója lesz az épületnek. Készül egy naptár a Gyöngyház munkatársainak közreműködésével, ahová bátran lehet időpontot foglalni. Nyitottak vagyunk arra is -tekintve, hogy van ügyeletes a Gyöngyház Kulturális Központban-, hogy rövid bejelentkezési idővel is működhessen a Közösségi ház.

Hogyan, milyen feltételekkel vehető igénybe?

Dr. Lacziné Ritter Andrea: A 06 70 773 9335 (Gyöngyház), a 06 70 456 3109 (Dr. Lacziné Ritter Andrea), továbbá a 06 20 910 4908 -as (Kárász András) telefonszámon tudják az épületet lefoglalni és igénybe venni ingyenesen a soltvadkerti lakosok. Mindenkit arra bátorítunk, hogy nyugodtan érdeklődjenek.

Kárász András: Több pozitív visszajelzést is kaptunk már. Azt tapasztaljuk, hogy a szülők is nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek. Egyetlen kérésünk van, hogy az ingatlan ugyanolyan állapotban kerüljön visszaadásra, ahogyan tőlünk átvették.  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS