A Magyar Kultúra Napján Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár színháztermében „Legyen a zene mindenkié” címmel zenés estet tartottak.

-Hirdetés-

A nézőtér teljesen megtelt a kultúra és zene kedvelőivel. A megjelenteket Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy ezt a napot 1989 óta nevezzük a Magyar Kultúra Napjának, hiszen ekkor fejezte be 1823-ban Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A költemény 1844 óta – Erkel Ferenc megzenésítésével – a nemzeti himnuszunk. Úgy fogalmazott, hogy ezek az időszakok az évben, mikor különösen is fókuszba kerül a kultúra, „alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Ösztönzést és inspirációt kapjunk arra, hogy felkutassuk és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.”

Pájer Ildikó köszönti a vendégeket

Felhívta a figyelmet a Gyöngyház Központ folyosógalériáján megtekinthető kiállításra, melyen Daróczi Csaba alkotásai tekinthetők meg. Illetve büszkén beszélt Illés Andor reklámfotóiról és Szigeti Tünde gyöngyszemes festményeiről is. Ezekkel a kiállításokkal a helyi művészek támogatását, a szemléletformálást és a kulturális élet egyre színesebbé tételét tűzték zászlójukra. Több évfordulós épületet, és a város megismerését szolgáló társasjátékot, receptgyűjteményét is megemlített, melyek a városlakók identitását erősíthetik. Beszámolt az utóbbi időben kialakított külső és belső közösségi terekről. Ajánlotta az Üzenet a jövőnek kisfilmet, melynek szintén az a célja, hogy vonzóvá tegyék a várost, és elősegítsék a fiatalok ittmaradását. Elárulta, hogy „hamarosan megjelenik a Soltvadkert város történetét feldolgozó kiadvány is”. Illetve szeretettel hívta a jelenlévőket a június 18-ai Pál utcai fiúk előadásra a Szabadtéri Színházba, melyet a Pannon Várszínház színészei mutatnak majd be.

Bálint Ákos és Martin Péter Weiner Leó életútját mutatták be a zongoradarab előtt
Az est zenei részét Bálint Ákos zongoratanár, és tíz éve növendéke, Martin Péter zongorajátéka nyitotta meg. Weiner Leo: Rókatánc című zeneművét adták elő közösen.
Karsai J. András és Karányi Péter (balról)

Majd az Operettszínház két fiatal színésze, Karányi Péter és Karsai J. András tolmácsolásában hallgathattak meg a nézők operettdalokat, musicalslágereket, sőt a művészek saját szerzeményeit is. Olyan jól ismert dalok csendültek fel a Gyöngyház Kulturális Központban, mint a Valahol Európában Zene az kell, vagy a Padlás Fényév távolság című slágerei.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS