Folytatódott a Kőrös-Körül Nők Egyesület és a Kiskőrös Rózsája Horgolókör közös CLLD projektje. A “Süssünk-főzzünk közösen hagyományos módon” januári alkalmán a sváb konyha rejtelmeibe tekinthettek be, akik ellátogattak a Hagyományok házába.

 
Kincsesné Éva, a Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Pataki Gyula igazán kitettek magukért, irányításukkal rendkívül finom vacsora készült.
 
 
Volt abban minden, mi szem-szájnak ingere… dinsztelt vöröshagyma, disznó tarja kockára vágva és oldalas, füstölt kolbász és nyúlja (füstölt bordaporc) és természetesen rengeteg savanyú káposzta.
 
 
űA rétegesen elhelyezett hozzávalók tetejére még gőzgombóc is került. Éva otthon megsütötte a sajttal töltött vendégváró falatokat, hogy amíg a káposztás étel elkészül, addig se éhezzen senki. ( Azért nem igazán éheztünk, mert hol egy darabka kolbász, hogy egy kiskocka sonka “tűnt el” az asztalról, de a savanyú káposztát is le kellett ellenőrizni.)
 
 
Már főzés közben ínycsiklandó illatokat lehetett érezni a teremben (de lehet, hogy az egész utcában). Körülbelül másfél órát rotyogott a tűzhelyen a káposztás főétel, amikor Éva összeállította a gőzgombóc tésztáját, majd amikor megkelt, az asszonyok kis gombócokat formáltak belőle, ami a fedő alatt újabb fél óra főzés alatt a háromszorosára dagadt. Közben a húsok és a káposzta is megpuhult.
 
 
A vacsora közben a sváb gasztronómiáról folyt a diskurzus.
 
 
Köszönet Évának és Gyulának, hogy részt vettek a projektben és ízelítőt adtak a sváb konyha ízgazdagságából.
 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS