Ahogy korábbi cikkünkben a terveiről mesélte, Lantos Zita ismét Afrikába utazott. Ezúttal is az adományozás volt fókuszban, amelyről beszámolunk egy későbbi cikkünkben. Zita és családja viszont az adományozást megelőzően egy igen fontos fogadáson vettek részt Ghánában, ahol találkozhattak Magyarország köztársasági elnökével, Áder Jánossal. Erről kérdeztem ebben az interjúban.

Barlay Kristóf, Kurfis Kelemen, Torda Katalin (Ghána egyik legnevesebb gyöngyművésze), Herczegh Anita, Lantos Zita
Kurfis Kelemen, Lantos Zita, Herczegh Anita, Áder János, Barlay Kristóf

VIRA: Épp csak hazaértél, köszönjük, hogy máris elmeséled nekünk az újabb élményeket. Amikor odaértetek, tudtátok, hogy kikkel fogtok találkozni?

-Hirdetés-

Mi már az utazásunk előtt tudtuk, csak még nem volt publikus. Missziónkat ismét a Hungary Helps Program és a Magyar Önkéntes Liga Egyesület támogatta, ők intéztek mindent. Több variáció is volt az utazásunkkal kapcsolatban, mi pont a fogadás másnapján érkeztünk volna, de előrébb hozták egy nappal az indulást, hogy tudjunk találkozni a köztársasági elnök úrral. Azbej Trisztán a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár úr személyesen kért fel arra, hogy mutassam be a ghánai missziónkat, mondjam el saját személyes tapasztalataimat. Nagy megtiszteltetés volt számomra a lehetőség.

Majtán Richárd- Ghána magyar konzulával beszélgetnek: Lantos Zita, Kurfis Kelemen, Barlay Kristóf, Marsi Tamás

VIRA: Mint egykori médiás személyiség, készültél esetleg kérdésekkel a köztársasági elnökhöz vagy teljesen spontán beszélgettetek?

Nem készültem kérdésekkel, a fejemben volt a mondandóm, meg persze a beszámolóban is le volt írva minden fontos információ. Nem az interjú készítés volt a cél, hanem a Hungary Helps Program bemutatása, hogy milyen fantasztikus dolgok mennek végbe a program segítségével az országban. Segítséget nyújtottak a Newill Academy második szintjének a megépítésében és a tető befejezésében, támogatásukkal az accrai Don Bosco Gyermekvédelmi Központban felépült az Ember József Sportközpont, ezen kívül Bolgatanga térségében a program által húsz nehéz helyzetű általános iskola számára 1500 iskolapad beszerzése valósulhatott meg, az északi Binduri településen 1500, helyi gazdaságban dolgozó nő képzésére is sor kerül.

Azért soroltam fel ilyen részletesen a Hungary Helps Program tevékenységeit, mert fontosnak tartom, hogy minél többen tudják, Magyarország segít ott, ahol tud.

Lantos Zita, Kurfis Kelemen, Kurfis Olivér, Barlay Kristóf, Marsi Tamás

VIRA: A legnagyobb fiad, Olivér is veletek tartott ezúttal Afrikába. Hogy éltétek meg, hogy egy ilyen komoly rangú politikussal találkoztatok személyesen?

Olivér még szerintem nem igazán fogta fel, hiszen még csak 14 éves, (ő nem is a Hungary Helps önkénteseként utazott) de azt gondolom, ha nagyobb lesz és visszagondol, nagyon büszke lehet, hogy egy ilyen fogadáson részt vehetett. Amikor megérkezett a köztársasági elnök úr, rögtön a mi asztalunkhoz lépett oda. Megkérdezte tőlem, hogy mi lesz itt a feladatunk. Mire én nagy szemekkel visszakérdeztem: Itt? Ma este? Erre elnevette magát és azt mondta, nem, itt Ghánában. Most is mosolygok, olyan jól jött ki. Tudta, hogy mi vagyunk a Hungary Helps önkéntesei, nem volt nehéz kiszúrni, hiszen vittük a táskáinkat. Persze rögtön mondtam, hogy a Newill Academybe megyünk, elkezdtem sorolni a terveinket. Aztán fogott egy poharat és kiállt elmondani nyitóbeszédét, mosolyogva még minket is beleszőtt. Később adódott alkalmam odamenni hozzá és beszélgetni vele. Kedves volt és érdeklődő. Odaadtam neki a dossziét, amiben a beszámoló volt és elbúcsúztunk.

VIRA: Áder János milyen ügyben járt Afrikában? A ti missziótokhoz is kapcsolódott az útja?

Hivatalos látogatásra utazott Ghánába. Koforidua városában a Newill Academy iskolát kereste fel, majd Kumasiban azt a szennyvíztisztító telepet tekintette meg, amit magyar szaktudás mellett a Pureco cég épített korábban.  A mi missziónkhoz nem kapcsolódott az államfő utazása, egymástól függetlenül mentünk.

VIRA: Milyen személyiséget ismertél meg benne és a feleségében?

Anita asszony egy végtelen kedves nő. Amikor az elnök úr befejezte a beszédét és lefoglalták fontos ügyek megtárgyalásával, odajött mellém és elkezdtünk beszélgetni. Kérdezte, hogy miért vagyunk itt, mit fogunk csinálni. Hosszasan beszélgettünk a ghánai gyerekek helyzetéről, a fejlesztés és a megsegítés fontosságáról, a folyamatban lévő projektekről, az én projektemről. Aztán a gyermeknevelésről melyben maximálisan egyetértettünk, és a saját gyermekeinkről. Itt kicsit visszakanyarodnék ahhoz a kérdésedhez, ahol azt kérdezted, hogy Olivér hogy élte meg az eseményt. Amikor Anita asszonnyal beszélgettünk, ott ált mellettem. A gyermeknevelés és az okoseszközök használatának gyermekekre ható negatív hatásainak megtárgyalásakor Olivérnek volt egy-két jópofa poénja. Nem volt zavarban, viccelődött, bekapcsolódott a beszélgetésbe. A köztársasági elnök felesége nagyon kedves volt vele, a poénjain is nevetett, kérdezgette az iskoláról, barátokról. Nagyon kellemes beszélgetés volt, nagyon jól éreztem magam.

Barlay Kristóf és Kurfis Olivér
Sena (akinek édesapja ghánai születésű) az Irie Maffia énekesnője is fellépett az eseményen

Köszönjük a képeket Lantos Zitának.

Korábbi interjúnk: 

Kapcsolódó cikk
Lantos Zita ismét Afrikába készül, hogy segítsen ott, ahol nagy szükség van minderre
Lantos Zita ismét Afrikába készül, hogy segítsen ott, ahol nagy szükség van minderre
Lantos Zita nevét Kiskőrös térségében mindenki ismeri, hiszen éveken át volt az egykori Kunság Rádió, majd a Rádió97 műsorvezetője. Zita...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS