A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ felkérésére és támogatásával ingyenes Pavervol műhelyfoglalkozást tartott Csomák Lászlóné Cserzsi. Nem először járt Kiskőrösön, hiszen 2017-ben tartott már hasonló workshopot ugyanitt. Ezúttal is nagy volt az érdeklődés az eseményre, melyen mi is részt vettünk.  

 

-Hirdetés-

Csomák Lászlóné Cserzsi hat évvel ezelőtt egy internetes oldalon találkozott a hazánkban akkor még alig ismert technikával, a Paverpol textilszobrászattal. Az alapokat egy budapesti stúdióban sajátította el, majd sok-sok gyakorlással, kísérletezéssel indult el saját útján és alakította ki egyéni stílusát. Ennek egyik jellemzője a kifinomult térlátás, az egyedi színvilág használata, valamint a már-már művészeti fokra fejlesztett laza aprólékosság. Mindez sohasem állt tőle távol, mivel fogtechnikusként végzett.
Cserzsi rendszeres kiállítónak számít Magyarországon, de már külföldön is több helyen bemutatták műveit. Gyakran vendégeskedik a közszolgálati és kereskedelmi televíziócsatornák magazinműsoraiban is. Számos rangos elismerés büszke tulajdonosa.

Kapcsolódó cikk
Megnyitották a Textilvarázslatok című kiállítást Kiskőrösön
Megnyitották a Textilvarázslatok című kiállítást Kiskőrösön
2022. január 20-án, csütörtökön 17 órakor nyitották meg Csomák Lászlóné Erzsi és Lechnerné Lugossy Gyöngyi Textilvarázslatok című kiállítását, ahol gyönyörű...

Mint mondta, művészetét három szóval lehet jellemezni: természetközeliség, lelkiség, nőiesség, amelyek témaválasztásaiban mutatkoznak meg. Legtöbbször olyan eseményeket, mozzanatokat, jeleneteket örökít meg, mint a hagyományok, emberi kapcsolatok, családi ünnepek. Színhasználata, személyiségét tükrözi. Szereti és gyakran alkalmazza az erős, harsány színeket, melyeket különös érzékkel és technikával lágyít, szelídít, elvarázsol egy romantikus pasztell mesevilágba.

Cserzsi megrendelésre is készít tárgyakat, képeket, melyekből mi is inspirálódhattunk szombaton

A Paverpol rengeteg lehetőséget ad az alkotásban. Készíthetünk kül- és beltéri szobrokat, domborműveket, ajándéktárgyakat, dekorációkat. Kalandozhatunk a színek, formák, mozdulatok világában. Sok selymet, természetes és részben újrahasznosított anyago(ka)t is felhasználhatunk a kreatív alkotások elkészítése során.

Ebbe a lenyűgöző kis mesevilágba pillanthattunk be mi is.

Január 29-én szombaton két kiscsoportban vehettünk részt ingyenes Paverpol workshopon. Ez alkalommal háromféle textil, ragasztóhoz való viszonyáról kaptunk útmutatást, illetve a plasztosítást is tanultuk. Egy fa táblácskára készítettük el alkotásainkat, melyhez ragasztót, selymeket, csipkét, gipszfigurákat és színes akrilfestékeket használtunk. Az elsődleges koncepció az volt, hogy a textilek picit lógjanak le a képről. Mint mondta, legelőször az anyagokat kell megismerni, hiszen a selyem nem ugyanúgy viselkedik ragasztó hatására, mint a pamut anyag. Az egyes lépésekről külön-külön tájékoztatott minket. Érdekességekre, további hasznos információkra is felhívta a figyelmünket. Azt is elmesélte, hogy ez a technika annak idején Hollandiából indult el. Kezdetben a háziasszonyok alkalmazták előszeretettel, azonban ma már több országban, az egyetemeken is felvehető oktatási tantárgy. Magyarországon körülbelül 10 éve érhető el ez az anyag: ragaszt, keményít és formát is tud adni. 

A képek elkészítése két órát vett igénybe, melyhez sok segítséget kaptunk Cserzsitől 

Mint mondta, nagyon élvezi a workshopok tartását, szívesen adja át tudását.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a workshopot tanfolyam követi, amelynek első alkalma február 19-én lesz.
Bővebb információ a kiskőrösi művelődési központban kérhető.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (101 db kép)
MEGOSZTÁS