A kirgizi, ukrán és moldáv embercsempészeket a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe veszik, a határsértőket pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, közli a police.hu.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. január 7-én 21 óra 50 perc és 2022. január 8-án 4 óra 20 perc között három gépjárművet ellenőriztek a megye különböző településein: Kiskunmajsán, Kiskőrösön és Baján.

-Hirdetés-

A kocsikban a kirgizi, ukrán és moldáv sofőrökön kívül összesen 26 – magát szír és afgán állampolgárnak valló – illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőrök a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussannak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A külföldieket előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

A migránsokat – meghallgatás után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az éjszaka folyamán, 1 óra 40 perc körül 15 külföldit tartóztattak fel a Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Mohácsi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő Mohács-Sárhát térségében. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz, tájékoztat a Magyar Rendőrség hivatalos honlapja. 


Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 
Forrás: police.hu
 
 
MEGOSZTÁS
Írta: vira