A Kiskőrösi Rendőrkapitányság járőrei 2022. február 17-én 22 óra 20 perckor az 54-es számú főút 6-os kilométerénél egy gépkocsit ellenőriztek, amelyet egy 26 éves ukrán férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül társa, egy szintén 26 éves ukrán férfi és kilenc – magát szír állampolgárnak valló – illegális migráns tartózkodott – olvasható a Rendőrség hivatalos honlapján.

Az illegális migránsok nem tudták hitelt érdemlően igazolni személyazonosságukat, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét.

-Hirdetés-

A gyanú szerint az ukrán férfiak a külföldi határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfiakat előállították, majd kihallgatásukat követően őrizetbe vették.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Zsaruellátó nevű Facebook oldalon az alábbi bejegyzést tették közzé az esettel kapcsolatban:

 

Forrás: police.hu, Zsaruellátó Facebook oldal
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS