2022. február 23-án ismét ülésezett a soltvadkerti képviselő-testület, melynek keretében 13 napirendi pontot tárgyaltak meg: többek között elfogadták a költségvetést, és döntöttek a civil szervezetek számára kiírandó pályázatról is.

Minden helyi lakos tapasztalhatja, hogy a templomok folyamatosan újulnak meg kívül, belül. Ez vár rövidesen a soltvadkerti evangélikus templomra is, ahol ugyanis a torony beázik, és az szerkezetileg is egyre rosszabb állapotban van, tájékoztatott Zsikla Tamás önkormányzati képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke. Kifejtette: halaszthatatlanná vált az elemek cseréje, a torony felújítása és az óra modernizációja is. Emellett egy új villámvédelmi rendszert is ki kell alakítani. A testületi ülésen elhangzott, hogy a becsült költségek mintegy 40 millió forintra tehetők, az egyház állami pályázaton már nyert 15 millió forintot. A maradék összeget szeretné az egyházközség pótolni. Ezért támogatási kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz, amelyben 4 millió forint pénzügyi támogatást kérnek. Zsikla Tamás hozzátette: örömteli, hogy a városban nem pusztulnak a templomok, hanem megújulnak. A testületi döntés értelmében a városvezetés 4 millió forinttal hozzájárul a torony felújításához.

Zsikla Tamás önkormányzati képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke
Soltvadkert belterület 275. helyrajzi szám alatt felvett ingatlan értékesítésére beérkezett ajánlatok értékelésére is sor került.
-Hirdetés-

Mint korábban megírtuk, az érintett ingatlan értékesítésére pályázatot írtak ki, ahol az irányadó vételárat négyzetméterenként 1500 forint+áfa összegben határozták meg. A testületi ülésen elhangzott, hogy egyetlen érvényes pályázat érkezett be, az Akker-Plus Kft. részéről. A beadványt a testület elfogadta, így értékesítésre került az ingatlan.

Minden évben a testület asztalára kerül, hogy szükséges meghatározni a Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde óvodai körzethatárait, továbbá az óvodai beíratás és bölcsődei előjegyzés kitűzésének az időpontját is. Dr. Pozsgai Boglárka önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális, Sport- és Egészségügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy idén május 2. és 6. között 8 és 12 óra között lehet beiratkozni az Arany János utcai óvodában, mind az óvodába, mind a bölcsődébe. A képviselő arra buzdította a lakosságot, hogy merje bölcsődébe is íratni a gyermeket: örömteli, hogy egyre többen íratják be az intézménybe a gyermeket, ami pár évvel ezelőtt nem volt népszerű. Dr. Pozsgai Boglárka rámutatott: a bölcsődében is felkészült, szakmai tapasztalattal rendelkező dadusok és gyermekgondozók vannak, ugyanúgy, mint az óvodában is.

Dr. Pozsgai Boglárka önkormányzati képviselő

A bölcsődében minden évben van egy úgynevezett takarítási időszak, amikor kifestenek, karbantartanak. Az eddigiekhez képest eltérően idén július utolsó, augusztus első hetében fognak megtörténni a munkálatok, így ebben az időszakban az intézmény zárva fog tartani. A testületi ülésen elhangzott, hogy a bölcsőde részéről időben fogják tájékoztatni a szülőket.

A Koltói Anna utcán kívül eső földterületek külterületbe való besorolásáról is döntöttek a képviselők.

Galántai Norbert önkormányzati képviselő elmondta, hogy olyan ingatlanokról beszélünk, amelyek eddig belterületi ingatlanként szerepeltek. Így semmilyen mezőgazdasági támogatást nem lehetett rájuk igénybe venni, holott így művelték őket. A tulajdonosok kérelmét a testület elbírálta, és a külterületbe sorolta az érintett mezőgazdasági területeket.

Galántai Norbert önkormányzati képviselő

Módosításra került a Gördülő Fejlesztési Terv is. Azért vált szükséges a módosítása, mert a Kiskunvíz Kft. 3 településsel (Jánoshalma, Kecel és Soltvadkert) konzorciumban pályázatot nyújt be ivóvízhálózat fejlesztésére. A tervek szerint 39 százalékkal sikerülne a vízveszteséget csökkenteni, illetve e pályázattal tudna megújulni a Koltói Anna utcában 978 folyóméternyi vezeték is. A beruházás várhatóan 2023 szeptemberéig készülhet el pozitív elbírálás esetén.

Szavazatszámláló bizottság tagjait (adminisztráció, felügyelet, stb.) is megválasztották.

Ez az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége volt, ami az országgyűlési képviselők általános választására való felkészülés a hivatal részéről. A tagokra, póttagokra Dr. Viszkók Zoltán jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője tett javaslatot, tájékoztatott a testületi ülésen Lantosné Dr. Mayer Zsuzsanna képviselő, az Ügyrendi Bizottság elnöke. Kifejtette, hogy az előterjesztés szerint felkészültek a járvány okozta megbetegedésre, kiesésekre, így több póttag is megválasztásra került.  

Elfogadták a Soltvadkert Város Önkormányzata 2021. évi költségvetési rendeletének V. módosítását is, ami átvezetésről, átcsoportosításokról, pontosításokról szól. Zsikla Tamás arról tájékoztatott, hogy 2021. január 1-jén még megközelítőleg 1.5 milliárdos főösszeggel szerepelt a költségvetés, az 5. módosítást követően 2 milliárd 184 millió forintos főösszeg szerepel.

Megtárgyalta a testület a 2022-es évi költségvetést is, ami olyan alapokra épül, hogy nem tartalmazhat sem működési, sem felhalmozási hiányt, tájékoztatott Zsikla Tamás, a Pénzügyi Bizottság elnöke. Hozzátette, ezzel egyidejűleg nem tartalmazhat hitelt a jövőre nézve sem. A kormány által megemelt minimálbérek emelkedése komoly feladat minden munkáltató oldaláról, így az önkormányzat részéről is. A garantált bérminimum azt eredményezte, hogy a kifizethető bérek megközelítették egymást a diplomás és a középiskolai végzettséggel rendelkezők szempontjából, amit orvosolni szükséges. A képviselők kiemelte: az önkormányzati tűzoltóság finanszírozása az idei évben is feladat, a mintegy 16 millió forintos támogatást, ami éves szinten szükséges, most is tartalmazza a költségvetés. A civil szervezetek támogatására is közel 17 millió forint szerepel benne, tette hozzá a képviselő. Zsikla Tamás kiemelt több beruházást is: a Gyöngyvirág utcai szennyvízcsatorna építése (10 milliós tétel), a tervezett ipari park beruházás 150 millióval, a csapadékcsatorna további fejlesztése 127 milliós tétellel szerepel benne. A főösszeg 1.936.000.000 forint, ami indulásként még soha sem volt ilyen magas a költségvetés megalkotásakor.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere
A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről szóló előterjesztést is elfogadta a testület.

A dolgozók illetménye és kiegészítése olyan módon került megállapításra, ami lehetővé teszi a vezetés számára az igazságos, a versenyszférához illeszkedő megállapítást. A városvezetés ezáltal átlagosan 15 százalékos béremelést tud biztosítani a köztisztviselőknek is. Temerini Ferenc polgármester elmondta, hogy jelentős béremelés utoljára 2017-ben és 2018-ban volt. Ez is indokolta, hogy a hivatali munkatársak béréhez is hozzányúljon a testület.

A civil szervezetek 2022-es évi támogatásáról is döntöttek a képviselők: a tavalyi évhez hasonló keretösszeggel az idei évben is meghirdetik a pályázatokat. Dr. Pozsgai Boglárka elmondta, minden évben kiírásra kerülnek a pályázatok, a szokásos és megszokott módon lehet pályázni a civil szervezeteknek. Március 24-ig lehet benyújtani a pályázatokat, majd az áprilisi testületi ülésen fognak dönteni arról, hogy a beadott pályázatok alapján ki, milyen összegű támogatásban fog részesülni. Erre a célra 17 millió forintos keretösszeg lett elkülönítve.

Kiemelt kép: vira archív.

MEGOSZTÁS