Újra ülésezett Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete: 2022. február 23-án többek között napirendre került a város költségvetésének az elfogadása, a Petőfi 200 emlékév programjainak az elfogadása, valamint a 2022/23-as óvodai nevelési év beiratkozási rendje és az óvodai felvételi körzetek meghatározása is.

A testületi ülés és az éves feladatellátás legfontosabb részére került sor a februári testületi ülésen: elfogadásra került Kiskőrös Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetése. Domonyi László polgármester arról tájékoztatott, hogy a város költségvetése stabil, a működést a koronavírus-járvány sem tudta megrendíteni.

-Hirdetés-

Az adónemek kapcsán a polgármester kifejtette, hogy az iparűzési adóbevétel összege 836 millió forint, melynek kapcsán elmondta, hogy a Covid ellenére sem zuhant jelentősen az adónem bevétele, ami a gazdasági élet szereplőinek köszönhető. „A kiskőrösi vállalkozók előtt le a kalappal, fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Nekik köszönhetjük azt, hogy az iparűzési adóbevétel jelentős mértékben nem csökkent”- hangoztatta Domonyi László.

Az adóbevételek mellett a polgármester bemutatta a város költségvetésének főösszegeit is: a kiadások 5.102.647.235 forint, a finanszírozási kiadás 1.127.627.290 forint.

A költségvetési bevételek főösszege 3.403.665.634. forint, melyhez hozzáadódnak a finanszírozási bevételek 2.826.608.891 forint összegben. Így az összesített főösszeg, amiből gazdálkodik a város 6.230.274.525 forint. A legnagyobb kiadásokat a személyi juttatások adják: a polgármester elmondta, hogy míg 2009-ben 71.500 forint volt minimálbér, a szakmunkás minimálbér pedig 87 ezer forint, addig 2022-ben 200.000 forintra nőtt a minimálbér, a szakmunkás minimálbér pedig 260.000 forintra emelkedett. „Köszönhetően a jó adófizetési morálnak és a város gazdasági erejének, mind a 177 dolgozónak a minimálbér emelkedésnél magasabb szinten juttat bért a város” – emelte ki Domonyi László.

Magyarország Kormánya többek között támogatást nyújt az önkormányzatoknak a feladatok magasabb minőségű ellátása érdekében különböző pályázati kiírásokkal is segíti azokat. A helyi önkormányzatokért felelős miniszter pályázatot hirdetett önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása jogcím vonatkozásában, Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásának elnyerésére. A pályázati kiírás alapján lehetőség nyílik a Szűcsi Óvoda helyiségeinek kifestésére, elektromos és villanyszerelési munkáinak elvégzésére, burkolatcserére. Kiskőrös Város Önkormányzatának 25% önerőt szükséges biztosítani a pályázathoz, a támogatás intenzitása 75%. A beruházás tervezett költsége 5.000.000 Ft, amelyhez 1.250.000 Ft önerő biztosítása szükséges, és 3.750.000 Ft támogatásra pályázhat a városvezetés. A képviselő-testület a pályázat benyújtásáról döntött.

A Kiskőrösi Óvodák alapító okiratának módosítására is sor került, mivel a Rákóczi Ferenc utcai címrendezés kapcsán megállapították, hogy Szűcsi Óvoda telephelye nem megfelelő címmel rendelkezik. A módosításnak megfelelően Kiskőrös, Rákóczi Ferenc utca 144. számra módosult a természetbeni cím. Domonyi László polgármester a módosítás kapcsán kifejtette, hogy az előbb taglalt pályázat miatt is különösen szükséges a pontos adatok közlése.

A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, illetve a hivatali helyiségen kívül közreműködő anyakönyvvezető díjazása 2022. március 1. napjával módosul.

Ennek megfelelően a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történik anyakönyvi eseményenként bruttó 8.500 forint díjazás illeti meg. Ha hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történik, akkor anyakönyvi eseményenként bruttó 15.000 forint díjazás illeti meg.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója megünnepléséhez kapcsolódó programok elfogadásáról döntött a testület.

Szedmák Tamás alpolgármester elmondta, hogy nagyszabású emlékévvel ünnepli meg a város a költő születésének évfordulóját. Ehhez szorosan kapcsolódva 2020. október 17-én megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, ami a pandémia és a korlátozások terhe mellett is folyamatosan dolgozott. A Bizottság összeállított egy 90 soros táblázatot, amely tartalmazza a városban megvalósuló rendezvények sorát, melyek a Petőfi 200 programsorozatot ölelik fel. Az idei március 15-i hétvégén indul el az emlékév, ami 2023 októberében fejeződik be, együttműködve a megyei önkormányzattal, az országos szervek ehhez kapcsolódó kezdeményezéseivel.

Az Emlékbizottságnak már van több nagyszabású, akár több ezer főt megmozdító terve is: akár ifjúsági találkozók, szakmai konferenciák. „Reméljük, hogy a nyitóhétvégén is nagyon sok kiskőrösit, térségbelit, de messzebb élőket is meg tudunk szólítani, akiket érdekel Petőfi, a hozzá kapcsolódó kultúra” – tájékoztatott az alpolgármester. A programokat úgy tervezték, hogy ne csak a helyi és a térségbeli lakosok élvezhessék, hanem kedvet kapjanak messzebb élők is, hangzott el a testületi ülésen.

Törvény szabályozza a polgármester szabadságának ütemezését, és annak jóváhagyását. Azt szabály szerint a polgármester előterjesztésére a Képviselő-testület minden év február 28. napjáig jóvá kell hagyja. A testület megtárgyalta és elfogadta az ütemezést.

Meghatározásra került a 2022/23-as óvodai nevelési év beiratkozási rendje és az óvodai felvételi körzetek is. Az előző évi körzethatárok felülvizsgálata megtörtént, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelenleg érvényben lévő körzethatárok nem módosulnak a döntés szerint. Az óvodai általános felvételi időpontok tekintetében úgy döntött a testület, hogy arra 2022. április 25. – 2022. április 29. 8-16 óráig kerül sor.

A testületi ülésen elhangzott, hogy a Kiskőrösi Óvodák házirendje, valamint szervezeti és működési szabályzata szerint az óvoda épülete hétfőtől-péntekig, naponta 600– 1800 óra között tart nyitva. Az óvoda nyitvatartása alatt 700 – 1700 óra között óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

MEGOSZTÁS