A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi HE közgyűlést tartott február 26-án, a helyi Református Gyülekezeti Házban. Az eseményen megjelent horgászok az egyesület vezetésének részéről beszámolót hallhattak az elmúlt évben végzett munkáról és a közeljövő terveiről.

A közgyűlést összegezve mondta el Ungvári Ferenc az egyesület elnöke, hogy már több, mint 50 éve működnek, hiszen 2017-ben tartották a kerek évforduló jubileumi összejövetelét. Jelenleg 430 fős taglétszám jellemzi az egyesületet, amely vegyes összetételű, mivel a legfiatalabbaktól az idősebbekig minden korosztály megtalálható közöttük. A néhány éve folytatott nagyon átgondolt gazdálkodás következtében az egyesület pénzügyileg stabilan áll és tartalék keretekkel is rendelkezik.

-Hirdetés-

Kiemelte, hogy az egy évvel ezelőtt megválasztott új elnökségnek ez volt az első közgyűlése, mely a következő összetételben dolgozik: Ungvári Ferenc – elnök, Zsikla Róbert – alelnök, Komlósi Gergő – titkár, Marton György – gazdasági vezető, Deli János – felügyelő bizottság elnöke, Kovács Károly – fegyelmi bizottság elnöke.

A halfogási adatokat tekintve a 2020-as esztendőről tudott beszámolni, amely szerint pontyból 8.108 kg (ponty telepítés 140 mázsa), amurból 255 kg, csukából 34 kg, a süllőből pedig 823 kg-ot fogtak ki a horgászok. Kiemelte, hogy a MOHOSZ tagszervezeteként az egyesületre az országos horgászrend szabályai vonatkoznak és ennek megfelelően kell működniük. Nagyon sokat dolgozott az egyesület azon, hogy rendezett partszakaszok legyenek és olyan területtel rendelkezzenek, ahol kulturált körülmények között lehet rendezvényeket és versenyeket megtartani. Megemlítette, hogy az utóbbi időben egy olyan tendencia indult el, hogy a horgászhelyeken egyes személyek nagyobb összejöveteleket szerveztek meg, nem egy esetben hangoskodva, ezzel zavarva a többi horgásztársat. Az országos horgászrendben is szerepel, hogy mindennemű hangos tevékenység tilos (!) – bulizás, mulatás, hangos zene hallgatása.

A tapasztalt nemkívánatos tevékenységek miatt az egyesület az ilyen jellegű összejövetelek megtartását betiltotta a fasor és a partszakasz által határolt területeken. A közösségi téren, a „fedett kiülőnél” van lehetőség szervezett keretek között az egyesület engedélyével összejövetelek megtartására.

Változás történt a csónakokkal kapcsolatban is, mely szerint korábban a csónakon fel kellett tüntetni a tulajdonosa nevét, telefonszámát, lakcímét a beazonosítás miatt, ami ellentétes az adatvédelmi szabályzattal. A személyi adatok védelme érdekében a továbbiakban csak regisztrációs számok lesznek a csónakokon, amelyek az egyesület nyilvántartásában szerepelnek majd a személyi adatokkal együtt. Megemlítette, hogy az elmúlt évben nem tárgyaltak semmilyen fegyelmi ügyet.

A halállomány védelme érdekében halfogási korlátozást vezettek be, ami szerint hetente bármennyi halat lehet fogni, de 6 pontyot lehet elvinni. A Vadkerti-tó egyesületi használatáról elmondta, hogy a horgászati célú haszonbérleti szerződést 15 évre szólóan megkötötték az önkormányzattal és éves viszonylatban 228.000 forint vízhasználati jogdíjat fizetnek ezért a városnak.

Sajnos a vízszint alacsony, amelyet fúrott kútból tudnak pótolni, amelyhez az idei évtől kezdődően vízutánpótlási hozzájárulást fizetnek az önkormányzatnak tagonként (430 fő a taglétszám) 2.500 forint mértékben, ami 1.075.000 forint összeget képez éves viszonylatban. A Homokhátság területére vonatkozóan vízutánpótlási tervek vannak elkészülőben, melybe Soltvadkert városa is bekapcsolódik. Az elképzelések szerint a Tiszából és a Dunavölgyi-főcsatornából is kiemelnék a vizet nagyteljesítményű szivattyúkkal egy magasabb pontra és onnan folyhatna a víz gravitációs rendszeren keresztül a mezőgazdasági területekre, valamint a Vadkerti-tóba is. Az egyesület az önkormányzattal közösen összefogva szeretne azon munkálkodni, hogy a tó vízproblémáira hosszútávra szóló megnyugtató megoldást találjanak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS