Az idei március 14-e különleges ünnepi programokat tartogatott a kiskőrösiek és a városba látogatók számára. Délelőtt a Petőfi téren, a Petőfi szülőház előtti rendezvénnyel vette kezdetét Kiskőrös Város Petőfi 200 Emlékév megnyitó ünnepsége, míg aznap este 18:00-kor fáklyás felvonulással és rövid zenés ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés. 
(Fotó: Erdei Mihály)

Délután 17:30-kor a művelődési központ előtti területen gyülekeztek a felvonulók, akik fáklyáikkal az 1848-as Centenáriumi emlékműhöz vonultak, érintve az egészalakos Petőfi szobrot, valamint a Petrovics féle mészárszék emlékművet is.

(Fotó: Erdei Mihály)
-Hirdetés-

Az emlékműnél felállított színpadon Turek Miklós színművész, továbbá kiskőrösi énekesek adtak elő részleteket Petőfi Sándor életének néhány fontos állomásáról, valamint a kiskőrösi Petőfi kultusz történetéből.

(Fotó: Erdei Mihály)

A rendezvény sikeréről Szedmák Tamás ötletgazda így mesélt:

Szerettünk volna egy zenés, fiatalosabb, színesebb műsort itt a fáklyás felvonulás végén. Én kerestem meg ifj. Gmoser Istvánt, Váczi-Wachsmann Ildikót, Kis Gyöngyit és Ocskai Istvánt, akik örömmel fogadták el a felkérésünket. Öt dalt tanultak meg, melyeket duettben, vagy közösen énekeltek el. Egy kisebb Petőfi történetet raktunk össze. Turek Miklós megtanulta Jókai Mór beszédét (amelyet a Petőfi Szülőház megnyitásakor mondott el annak idején). Innentől egy visszatekintésként működött tovább a műsor. Gyuris Réka volt a történetmesélő, mellyel a zeneszámok közötti “teret” töltöttük ki. Szekeres Adrien: Olyan, mint te, Emberek: Száz út, Hooligans: Játszom, Demjén Ferenc: Várj, míg felkel majd a nap, végezetül pedig a Tolcsvay László féle Nemzeti dalt hallgathattuk meg előadásukban. A visszajelzések alapján nagyon tetszett a közönségnek ez a kis zenés műsor, így abban maradtunk, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával megpróbálunk ugyanígy együttműködni és egy zenés-énekes műsort összerakni. A jövő évi március 15-i ünnepségre már meg is van hirdetve egy kétnapos ifjúsági fesztivál, ahol flashmob is lesz. Erre az alkalomra is biztosan készülünk majd valamilyen műsorral, továbbá megfogalmazódott bennünk már egy nagyobb szabású produkció gondolata is.

A műsor szereplői: Váczi-Wachsmann Ildikó, Kis Gyöngyi, ifj. Gmoser István, Ocskai István, Lászlóné Gyuris Réka, Turek Miklós három héten át, heti két alkalommal lelkesen készültek a színvonalas zenés produkciókra.

B-J: ifj. Gmoser István, Kis Gyöngyi, Váczi-Wachsmann Ildikó, Ocskai István (Fotó: Erdei Mihály)

Az ünnepi műsor végén, a nap zárásaként Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester koszorút helyezett el az 1848-as Centenáriumi emlékműnél. 

(Fotó: Erdei Mihály)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS