Könyves csodák címmel különleges kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Központ emeleti folyosóján. Április 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Menyhárt Erzsébet,        könyvszobrásszal beszélgettem.

Honnan érkeztél? Mivel foglalkozol?
-Hirdetés-

Jelenleg Szegeden élek, de Gyuláról származom. Magyar- történelem szakos tanár vagyok, de jelenleg a katasztrófavédelemben, előtte pedig az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkban dolgoztam marketingesként.

Hogyan kerülték kapcsolatba ezzel a művészeti ággal?

2017-ben láttam először könyvszobrot. Az egyetemi lakótársam készítette. Annyira elvarázsoltak a munkái, hogy megkértem, tanítson meg engem is. Sok könyvet meghajtogattam, mire megtanultam az alapvető technikákat, módszereket.

Menyhárt Erzsébet, könyvszobrász
Milyen módszerrel készülnek a könyvek?

A hajtásos mód volt az első, amit megtanultam. Utána következett a vágás. Természetesen ötvözni is lehet a kettőt. Az utóbbi időben meg is festem a lapokat egyes alkotásoknál. Például a hőlégballonos szobor esetében. Eddig körülbelül 300 könyvszobrot készítettem el. Rengeteget kellett gyakorolni, hogy pontosan, precízen születhessenek meg.

Mennyi idő szükséges egy-egy szobor elkészítéséhez?

Az egyszerűbbekhez körülbelül 5-6 óra , de a világtérkép négy napba telt.

“A világtérkép négy napig készült.”
Hogyan illeszkedik a szobrászat a mindennapjaidba? Hobbiként vagy munkaként tekintesz rá?

Eleinte hobbi volt, kikapcsolódás, stresszlevezetés. Bár meg kell vallani, némely bonyolultabb forma generálja is a stresszt, nem levezeti. A munka végeztével ezt persze nem bánom. Egyéni vállalkozó vagyok, megrendelésre is készítek szobrokat, ajándéktárgyként. A megrendelők elmesélik, hogyan képzelték. Beszélgetünk a megajándékozottról, végül közösen dolgozzuk ki a végleges formát. A tervezéshez milliméterpapírszerű lapot használok, amin minden lépést megtervezek. A minta mutatja meg, hány oldalas, milyen magas, milyen vastag könyvre van szükség a szoborhoz.

Honnan vannak a könyvek?

Antikváriumból vagy magánszemélyektől kidobásra ítélt – esetleg nyomdahibás – könyveket szerzek be. Ezáltal „kelnek új életre”. Fontos számomra, hogy csak olyan könyvet használjak, amit senki sem olvasna el.

Szabadi-Maglódi Kitti, a Művelődési Központ igazgatója, a megnyitó házigazdája elmondta, hogy Menyhárt Erzsébet kiállítása 2022. április 7-ig tekinthető meg. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS