2022. március 10-én, csütörtökön a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében nyílt meg az a kiállítás, melynek alkotásai a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tulajdonát képezik immáron 24 éve. A vendégek betekintést nyerhettek egy páratlan kortárs képzőművészeti gyűjteménybe, mely ötszáznál is több grafikát, olajfestményt, térbeli alkotást és egyedi grafikát tartalmaz.

Lapid Eszter, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum munkatársa beszélt a kiállítás szervezéséről, múltjáról:
-Hirdetés-

„Az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata, és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum írja ki a képzőművészeti pályázatot. Általában Petőfi életéhez kapcsolódó évfordulókhoz csatlakozva. A művek szakmai zsűri elbírálása után kerülnek kiállításra, a Petőfi Szilveszter egyik programjaként.”

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó, jelenleg is futó pályázat témája Petőfi Sándor: Voltak fejedelmek című költeményének egy sora: „Az idő igaz. S eldönti, ami nem az”.
Szabadi-Maglódi Kitti, a kiállítás házigazdája

A program kezdetén Szabadi-Maglódi Kitti köszöntötte a megjelenteket, majd Harsányi Rozina Anna (felkészítő tanára: Sáfár Andrea), a SZÓ-LA-M AMI növendéke játszott fuvolán és Vikorné Hajas Matild kísérte zongorán.

Harsányi Rozina Anna és Vikorné Hajas Matild
Babucsikné Zeikfalvy Anna, grafikusművésznő nyitotta meg a kiállítást, akinek több alkotása is díszítette a falakat.

„A költő szava a vizualitásban jelenik meg, s a műveket áthatja a hazája iránt érzett lángoló szeretet.” Anna néni elmondta, hogy történészként hiteles tények felsorolásával, irodalmárként a gazdag életmű számtalan bizonyítékát, vagy az örök barát, Arany János sorait is idézhetné. De úgy fogalmazott: „a köznép egyszerű tagja, egy közkatona vagyok, és fontos tudni, hogy a legkisebb elemek nélkül semmilyen társadalom nem létezne. A kiállítás anyagán végigtekintve az alkotók időbeli és technikai eltéréseit csodálva, jó érzés az egyszerű közkatonákra gondolni. Akiknek különbözőségeik ellenére közös volt a feladata: mindig a haza.”

Babucsikné Zeikfalvy Anna, grafikusművésznő

Majd arra kérte az egybegyűlteket, hogy „lelki szemeiken keresztül figyelve, álljanak meg a kiállított kortárs művek előtt. És keressék meg, egy-egy festmény szín- és hangulatvilágában azt, ahogyan 2022-ben kapcsolódhatunk a kétszáz éves eseményekhez. És fedezzék fel Petőfi szellemén át, hogy mi magyarok, azonos tőről fakadunk.”

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS