A Kiskőrösi Óvodák valamennyi tagintézményében az elmúlt másfél hét a vízről, a Föld vízkészletének megóvásáról, a vízi világról, és a természetes vizek védelméről szólt a Víz világnapja alkalmából. Továbbá a Kőrisfa Óvoda hat csoportja, valamint az Erdőtelki Óvoda csatlakozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által meghirdetett országos egészségnevelési kampányhoz: a HAPPY-héthez, mely az ivóvízfogyasztás népszerűsítésére irányul.

Hajósné Hertl Edit intézményvezető-helyettes és Csatlós Erzsébet intézményvezető
-Hirdetés-

Az óvodákban hangsúlyos feladat az egészséges életmód kialakítására nevelés, amelyhez a testmozgás, az egészséges, minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű napi folyadékbevitel tartozik, tudtuk meg Hajósné Hertl Edit intézményvezető-helyettestől, a HAPPY–hét koordinátorától, aki így összegezte a témahetet és a projektet:

– Egy óvodáskorú gyermek, napi folyadékigénye nagyjából másfél liter, hiszen állandóan mozgásban lévő, aktív, fejlődő szervezetről beszélünk. Tudjuk, hogy a legegészségesebb szomjoltó az ivóvíz, illetve az ásványvíz, a szervezetünk leginkább ezeknek a vízféléknek fogyasztását hálálja meg. Többek között erre a fontos tényre igyekeztünk felhívni az óvodásaink figyelmét a vizes projektek során.

A Kőrisfa óvodában, a HAPPY-hét keretén belül a csoportvezetők saját ötleteik alapján szervezték meg a hetet, és készültek a gyermekek számára érdekes vizes játékokkal, kísérletekkel, a vízzel kapcsolatos anyanyelvi tartalmakkal, matematikai tevékenységekkel. Az OGYÉI információs oldaláról letölthető oktatási segédanyagok a tervezéshez útmutatóul szolgáltak.

A csoportokban zajló munkán kívül, egy közös projektelem került megvalósításra. „Álmaim vizespohara” címmel kreatív pályázatot hirdettünk meg a HAPPY-héthez csatlakozó csoportok körében. A pályázat során a lelkes óvodások szabadon választott technikával alkothattak, készülhetett rajz, festmény, térbeli barkács munka egyaránt. A produktumokat a Kőrisfa Óvoda aulájában állítottuk ki. 2022. március 29-én 10 órakor oklevél ceremóniát is tartottunk, ahol a kreatív pályázatba bekapcsolódó gyermekeknek adtunk át jutalom okleveleket. Ezt követően palackos kék vizeket szolgáltunk fel a Vízi bárban.

Az elkészült produktumok egy része, mely kiállításra került a Kőrisfa Óvoda aulájában

Az általános szemléletformálást segítette az aulában kialakított információs tér, ahol plakátok sokasága hirdette a héten, az ivóvízfogyasztás előnyeit a cukrozott italokkal szemben. 

A pályázathoz úgy tudtunk csatlakozni, hogy 2022. február 28-ig regisztráltunk a merokanal.hu oldalon, amely a már említett OGYÉI információs oldala. A regisztrált intézmények minden évben, a HAPPY-hét keretében meghirdetésre kerülő alkotópályázatokon vehetnek részt, és az intézet értékes nyereményekkel készül. Az idei évben egy 1 perc hosszúságú kisfilm pályázat került kiírásra. A programgazdák országos szinten az 5 legjobban sikerült kisfilmet választják ki, a győztes intézmények nyereménye 100 000 Ft lesz.

A Kiskőrösi Óvodák videófelvételének koncepciója összeállt, és egy nagyobb megmozdulás keretében valósult meg a kidolgozása.

A projekt zárónapján az ártézi kút körül gyűltek össze csoportjaink egy közös videófelvételre, fényképezkedésre. Így Kiskőrös város helyi nevezetessége, különleges vízforrása került a középpontba, amelyet a vízcsepp alakban összeálló, és vizes dalocskákat éneklő gyermekközösség varázsolt hangulatossá, egyedivé.

A Kiskőrösi Óvodákban megvalósuló egészségnevelési, környezetvédelmi projektek fő célközönsége az óvodás korosztály, s mindez nem véletlen. Valljuk, hogy a szemléletformálást már egészen kicsi korban el kell kezdeni ahhoz, hogy a Föld természeti erőforrásaival gazdálkodni tudó, és a bolygónk jövőjéért tenni akaró generáció tudjon felnőni.

Most még ugyan kicsiben, de óriási energiákat megmozgatva tudunk tenni a Földért, és annak fogyatkozó ivóvízkészletéért, hiszen arra neveljük óvodásainkat, hogy sok- sok csapvizet fogyasszanak, étkezés közben a poharunkba öntött vizet mind egy cseppig kiigyák, a csöpögő csapokat elzárják, és a felesleges vízhasználatot kerüljék!

 

A fotókat a szerző és a Kiskőrösi Óvodák munkatársai készítették. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (180 db kép)
MEGOSZTÁS