2022. április 11-én a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum szervezésében egész napos versfelolvasást és versmondást tartanak a magyar költészet napja alkalmából. A nevezetes napon Petőfi Sándor, József Attila és Nemes Nagy Ágnes művei hangzanak el.

-Hirdetés-

Az egész napos program nyitányaként Tóth Péter Lóránt versvándor, tanár tartott előadást a János Vitéz Látogatóközpontban VasútÁl(l)OMás címmel.

Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója az esemény megnyitóján

Az eseményt Dr. Filus Erika nyitotta meg, aki szeretettel hív és vár mindenkit a János Vitéz Látogatóközpontba versfelolvasásra, versmondásra.

Tóth Péter Lóránt drámai bevonulóját követően mesélt József Attiláról, szavalta verseit, a közönség diákjait (sőt engem is) bevonva mesélt a költészethez fűződő nagyon szoros kapcsolatáról. Előadása a VasútÁl(l)OMás címet kapta, melyet rögtön József Attilához is lehet kötni, hiszen költőnk a ferencvárosi vasútállomás közelében nőtt fel és ahogy a versvándor fogalmazott „… végül a balatonszárszói vasútállomásnál tűnt el.” Ugyanakkor Tóth Péter Lórántnak is van kötődése a vonatokhoz, vasútállomásokhoz, hiszen a kunszentmiklósi eredetileg tanár végzettségű versvándor gyakran használja a vasutat, kedveli a vasútállomásokat. Itt szereti megfigyelni az embereket, újabb verseket olvasni,  tanulni és persze ezzel utazik mindenhová. A versek és utazása összefonódik, hiszen arra tette fel pedagógus pályája után az életét, hogy minden fontos történelmi helyet felkeres,  ahol az előadásait is megtartja, ahová elviszi a verseit hazánkban és külföldön, beleértve akár Kanadát is.

A versvándor bevonta a közönséget is előadásába

Magam részéről rögtön arra voltam kíváncsi a Petőfi 200 Emlékévhez, továbbá a költészet napjához kapcsolódóan, hogy mi Petőfi Sándor és József Attila kapcsolatának különlegessége.

A különlegessége ennek az előadásnak József Attila és Petőfi kapcsolata olyan szempontból, hogy József Attila többször elmondta és lejegyezte, hogy az ő kedvenc költője Petőfi Sándor volt. Olyannyira a kedvence volt, hogy amikor Petőfi életéről filmet szerettek volna készíteni, József Attila rögtön jelentkezett hogy eljátssza a költőt, mert családja, származása, a lelkülete miatt is nagyon hasonlónak érezte magát hozzá. A film végül nem valósult meg. A Petőfiről készült és fennmaradt egyetlen fénykép az úgynevezett dagerrotípia is köthető József Attilához, mivel róla is készült egy olyan kép, direkt úgy pózolt ahogy egykor Petőfi” – mondta el Tóth Péter Lóránt. 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS