A koronavírus-járvány miatt elmaradt közel 150 időközi önkormányzati választás és helyi népszavazás pótlására is sor kerülhet országszerte, így Kiskőrösön is. Április 11-én ülésezett a Kiskőrösi Helyi Választási Bizottság, mely testület döntött az időközi voksolás dátumáról. Az időközi választásra azért kell sort keríteni, mivel 2021. december 22-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gmoser András, a 4-es számú választókerület önkormányzati képviselője.  

Amennyiben 2 választás között rendkívüli esemény történik, akkor a Helyi Választási Bizottság jogosult egy újabb választást kiírni. „Sajnos városunkban egy ilyen tragédia történt, Gmoser András önkormányzati képviselő halála miatt szükséges volt egy újabb időközi választás kiírása” – tájékoztatott a Kiskőrös TV-ben Dr. Ba Mariann, a Kiskőrösi Helyi Választási Bizottság elnöke. Hozzátette: a választást 2022. június 26. napjára tűzték ki.

-Hirdetés-

A bizottság elnöke kiemelte: a 4-es számú egyéni választókerületet érintő időközi választás 2 szavazókört is érint: a választópolgárok a 7-es és a 8-as körzetben voksolhatnak, tehát az Erdőtelki Óvodában, valamint a Kiskőrösi EGYMI-ben.

Dr. Ba Mariann, a Kiskőrösi Helyi Választási Bizottság elnöke.

Dr. Turán Csaba, Kiskőrös város jegyzője arról tájékoztatott, hogy jogszabály szerint a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül kell kitűzni ezt az időközi választást, azonban a különleges jogrend, a veszélyhelyzet speciális szabályokat hozott: a veszélyhelyzet alatt nem volt kitűzhető időközi választás. Egy jogszabály-módosítás eredményeképpen április 15-vel a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi választásokat ki kell tűzni; azok kitűzésre kell, hogy kerüljenek április 25. napjáig.

A jegyző kiemelte: a Nemzeti Választási Iroda mindenkinek fog értesítőt küldeni, aki jogosult szavazni. (Az alapján, hogy április 20-án szerepel-e a névjegyzékben.)

Dr. Turán Csaba, Kiskőrös város jegyzője. (Forrás: vira.hu archívum)

A jelöltek számára május 7-én lehet az ajánlóíveket a Helyi Választási Irodától kikérni. A megfelelő számú aláírás összegyűjtése esetén lehet valaki jelölt, és hogyha az ajánlóíveket leadta és megvan a megfelelő számú aláírása, akkor a HVB nyilvántartásba veszi a jelöltet, és akkor felkerülhet a szavazólapra, fejtette ki Dr. Turán Csaba.

Nyitókép: mti

MEGOSZTÁS