Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársai a mindennapi munkavégzésük során rendkívül fontosnak tartják, hogy a gyermekeknek a szociális készségfejlesztésben is tudjanak segíteni. Ezt a munkát nagymértékben segíti Bozó-Kutyifa Eszter, óvodai, iskolai szociális segítő által életre hívott „Mese a süniről, aki utálta a tüskéit” című kedves történet is, amit a Kiskőrösi Óvodákban már be is mutattak a gyermekek nagy-nagy örömére. 

-Hirdetés-

Bozó-Kutyifa Eszter elmondása szerint már régóta szeretett volna egy ilyen jellegű projektbe belefogni: mint megtudtuk e történet ötlete egy álmatlan éjszaka alatt fogalmazódott meg benne. Másnap már papírra is vetette az egyéb részleteket, és próbálta kitalálni, hogyan is lehetne előadni úgy, hogy mindenki számára érthető és élvezhető legyen.

„Nap mint nap találkozunk azzal a gyermekeknél, hogy van valami olyan tulajdonságuk, ami miatt ők kitűnnek a többiek közül. Pontosan erre szeretném felhívni a gyermekek figyelmét – és természetesen a felnőttekét is – hogy lássák: mindenkiben rejtőzik egy olyan tulajdonság, amitől egyedivé, különlegessé válik az egyén. Szeresse meg ezt a tulajdonságot. Ezáltal az elfogadás, az empátiafejlesztés, az érzelmi intelligencia fejlesztése az, ami főszerepet játszik” – tájékoztatta portálunkat Bozó-Kutyifa Eszter.  

A történet főszereplője süni, akinek az egyik óvodás társa a nyuszi, aki általában mindenki számára sokkal szerethetőbb karakter. Hiszen olyan kis puha, olyan kis bolyhos, nem úgy, mint a süni, aki mindenkit megszúr, megbánt a tüskéivel, még az akaratán kívül is. Ennek okán mindig konfliktusokba kerül. A mesében fontos szerepet játszik egy óvónéni is, aki megpróbálja a gyermekek között a konfliktus megoldását elősegíteni, árulta el a részleteket a meseíró.

Hozzátette: természetesen kihagyhatatlan karakterként megjelenik a jótündér is, aki segítségére lesz a süninek abban, hogy eltűnjenek a tüskéi. A süni azonban így már nem tudja megvédeni a barátját a rókától, így nincs más választása: vissza kell, hogy kérje a tüskéit a jótündértől. A mese végén a süni belátja, hogy mindenkinek igaza volt, aki azt próbálta neki bebizonyítani, hogy őt a tüskéi teszik egyedivé és különlegessé.

Az ötszereplős történetet az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Család-és Gyermekjóléti Központ három munkatársa adták elő a Kiskőrösi Óvodákban: Bozó-Kutyifa Eszter mellett Berger Andrásné Buza Krisztina és Takácsné Megyeri Andrea is a színpadra lépnek.

Mint megtudtuk a gyermekek e témára rendkívül fogékonyak, és a siker nem maradt el: az ötletgazda kérdésünkre elmondta, hogy már meghívást kaptak a Harangvirág óvodába, a Kiskőrösi EGYMI-be, de hamarosan előadják a mesét járásunk több településén is.  

Képek: Kiskőrösi Óvodák

MEGOSZTÁS