Mi sem jelzi jobban, hogy leginkább „fehérboros” termőtáj a soltvadkerti, hiszen 48 fehérborral, 15 rozéval, és 12 vörösborral neveztek a 2022. április 14-én megtartott borversenyre. A fehérborok között sok bor világszínvonalú minőséget képvisel, tájékoztatott Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke.

A versenyen 2 bírálóbizottság vizsgálta meg a nevezett borokat. Mint megtudtuk, bizottságok tagjai között helyet foglalhattak azok is, akik neveztek a borversenyre. Azonban a bizottsági elnöki posztot csak olyan személyek tölthetik be, akik nem neveztek boraikkal a versenyre. Ilyen volt például Simonyi Zoltán, vagy Béla Zoltán.

-Hirdetés-

A borbírálat során a bizottságok tagjai pontozták a megjelenést (azon belül a tisztaságot és egyéb jellemzőket) az illatot (illattisztaságot, az intenzitást és a minőséget), a zamatot (azon belül a technológiai tisztaságot, az intenzitást, hosszúságot és a minőséget) és a harmóniát, összebenyomást is. E borbírálat során egy nevezett bor összesen 100 pontot kaphatott. Mint kiderült 87 ponttól arany, 78-tól ezüst, 68-tól bronz minősítés járt.

A versenyen kiválasztották a legjobb fehér, rosé, vörös és legjobb ezerjó borokat, mely utóbbi a Krämer Fülöp Borlovagrendnek is a zászlós bora.  A város legjobb bora az lett, amelyik a legmagasabb pontszámot kapta.

A díjazottak:

A város legjobb bora: Frittmann Borászat Cabernet Sauvignonja, a Tihany névre hallgató bora.

A legjobb fehérbor: Galambos Borászat Generosája,

Legjobb rozé: Font Pincészet Cabernet Souvignon rozé.

A legjobb vörösbor: Ritter Borászat kékfrankos bora lett.

Zászlós bor: Frittmann Borászat ezerjója lett.

A legjobb termelői borászat Mayer Ferencé lett.

Képek: Mátyus Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS