Manapság sajnos igen ritka kincs, ha valaki húsvét hétfőn locsolókat vár vagy locsolkodni megy.

Évi és Piroska óvó nénik lovaskocsiztak a Méhecskés nagycsoportos fiúkkal
-Hirdetés-

Azonban a Szűcsi Óvoda nagycsoportos óvó nénijei – Szücsné Szabó Éva és Szabó Zoltánné Piroska úgy gondolták, ballagó nagycsoportosaiknak hatalmas élményt szerezve, felelevenítik a hagyományt, nem is akárhogyan! Az egyik nagycsoportos kislány édesapja a saját lovaskocsiján vitte körbe Kiskőrösön a fiúkat, hogy megöntözzék a lányokat.

Palkovics Zsolt lovaskocsiján mentek a fiúk locsolkodni

A húsvét hétfői locsolkodás egy ősi hagyomány. A közép-európai húsvéti népszokást gyakran vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek is nevezték. Míg a tanyákon, falusi helyeken az itatóvályúba dobták az ünneplőbe öltözött lányokat, addig a városokban, szinte mindenhol a locsolás finomabb formája terjedt el. Később a vödröket, szódás szifonokat felváltotta az illatos parfüm vagy kölnivíz. Napjainkra sajnos egyre inkább csak a kisebb-nagyobb falvakra jellemző a tradíciók tisztelése. Húsvéthétfőn a kisebbek az apukáikkal, a nagyobbak pedig csoportokba verődve keresik fel a lányos házakat. A locsoláshoz illik húsvéti locsolóverset is mondani, a lánytól kapott hímes tojás reményében. A kisgyerekek a hímestojás helyett gyakran édességet vagy pénzt kapnak ajándékba. Szokás azt mondani, hogy “azért locsolnak a fiúk, hogy ne hervadjanak el, frissek és üdék legyenek a lányok”.

Gréti sem fog elhervadni idén, az már biztos

Mi a Szűcsi óvoda Méhecske nagycsoportosai is, azért mentünk locsolkodni, hogy ne hervadjanak el a Méhecske csoportos lányok, és a régi népszokás feledésbe ne merüljön!

Ebbe segített nekünk Palkovics Zsolt, aki lovaskocsival körbe vitt bennünket a fiúkkal a lányos házakhoz, hogy a húsvéti népszokások a mi csoportunkba egy kicsit felelevenedjenek a fiúk és a lányok körében, egy kis piros tojás reményében – mondta el Szücsné Szabó Éva a nagycsoportosok óvó nénije.

Itt a húsvét, eljött végre,
A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok,
Illatos víz illik rájok.

Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom,
Locsolásért pirostojás jár, három!

/Népi locsolóvers/

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS