A Kiskőrösről származó Gottschall Eszter nemrég hazalátogatott szülővárosába Kiskőrösre, ahonnan ingázik Budapestre jógaórákat tartani, szabadságolni, a családdal lenni.

Eszti a hazaérkezése napján
-Hirdetés-

Eszti jógaoktatóként éli mindennapjait Floridában, online videóinak hatalmas rajongótábora van. Nemrég megkapta a kettős állampolgárságot, az itthoni szabadságról, a kinti és itthoni élet különbségéről kérdeztem. 

Mesélj kérlek a kiskőrösi gyermek/fiatalkorodról!

Nagyon szerettem Kiskőrösön gyerek lenni. Az akkori Vasvári Pál Általános Iskolába jártam (a mai Bem József Általános Iskola) és a kiskőrösi zeneiskolában is különböző foglakozásokon vettem részt: kézműves szakkör, gitárórák stb. Az egyetemi diploma után is a Protokonnál végeztem a szakmai gyakorlatomat majd ott is maradtam mindaddig, amíg külföldre nem költöztem. Eközben a kiskőrösi női kézilabdacsapatot is bal átlövőként erősítettem. Kedves fiatalkori emlékeim közé a szüreti napok tartoznak, számomra az az egyik legizgalmasabb időszak a város életében, mert amúgy is szeptemberi születésű vagyok és az ősz a kedvenc évszakom.

A kézilabda hazai játékosa volt Kiskőrösön

Mikor voltál először az Egyesült Államokban? Hogyan telnek kint a napjaid?

Egy népszerű nyári táboros cserediák program keretben voltam először kint az Egyesült Államokban még 2010 nyarán három hónapot és 2012-ben egy szintén népszerű gyermekfelügyeletes Au Pair programmal mentem még egyszer hosszabb időre. Bár csak egy évet terveztem maradni, de az egy éves program másfél éves lett és a magánéletem is úgy alakult, hogy a szerelem végül kint tartott. Most már közel tíz éve élek kint és jelenleg a jógaoktatás a főállásom, de heti három műszakban a helyi kisváros egy nagyon népszerű vegán éttermében vagyok felszolgáló.

Eszti heti háromszor ebben a vegán étteremben dolgozik Floridában

A jóga mióta és hogyan tölti ki a mindennapjaid? Azért a pálmafás, hajókikötős jógavideók igencsak szerelembe ejtik a követőidet.

A jógával először Hawaii önkéntes munkám alatt ismerkedtem meg és első alakommal beleszerettem. Mivel szabadtéren, a pálmafák és óceán mellett vettem részt életem első jógaóráján így ennek a szabadsága és egyszerűsége egyből magával ragadott, ezért továbbra is szabadtéren szeretek a leginkább gyakorolni akárhol is vagyok.

Az állampolgárság megszerzésével mennyit változott az életed Floridában?

Az állampolgárságot tavaly decemberben szereztem öt év zöldkártyás státusz után. Igazából a mindennapjaimat egyáltalán nem befolyásolja, ugyanakkor az mindenképpen más, hogy most először úgy jöhettem haza amerikai útlevéllel, hogy bármennyi időt tölthetek országon kívül, illetve a következő választásokon már szavazhatok is.

A Jóga Életmód videók legtöbbször pálmafás, óceánpartos helyeken készülnek

Milyen időközönként szoktál hazalátogatni? Ilyenkor hogyan töltöd a napjaid?

Évente szoktam hazalátogatni hosszabb időre, csak a pandémia okozta korlátozások közepette 2021-ben sajnos egyáltalán nem tudtam hazautazni, így most már nagyon jó érzés volt másfél év után újra itthon lenni. Ilyenkor Kiskőrös és Békásmegyer (ahol a nővérem családja lakik) között ingázom leginkább, így sokszor ülök vonaton vagy buszon. A legutóbbi és mostani hazalátogatásom során azonban már a Jóga Életmód közösségével is sokkal interaktívabb tudok lenni, így most több szabadtári jógaeseményt is szervezek. A Kiskőrös környékbeliekkel május 1-jén, vasárnap jógázunk a kiskőrösi Szabadidő Parkban.

Florida és Kiskőrös….mi az ami nagyon hiányzik itthonról? Van-e olyan amit viszont kint szeretsz jobban? 

Amit Floridában nagyon élvezek, bár azt gondolom ez nem túl meglepő, a trópusi éghajlatnak köszönhető napsütés idő télen-nyáron, a mindenhol jelenlévő pálmafák és mindaz a mindennapi jókedv és pozitív hangulat amit ezek okoznak. Ezen kívül nagyon szeretem az amerikaiak lazaságát és kedvességét is, viszont nagyon hiányoznak az itthoni gyümölcsök-zöldségek, különösen a kiskőrösi borvidék szőlői. Hiányzik az, hogy tömegközlekedéssel eljussak egyik városból a másikba és persze az itthoni programok és események. Amin gyakran szoktam viccelődni az ismerőseimmel az egy Floridával kapcsolatos tévhit. Mindenki azt gondolja, hogy minden nap vakációzom vagy hogy biztos minden nap a strandon vagyok, hiszen Floridában élek. Természetesen dolgozni mindenhol kell és én is csak havonta egyszer-kétszer tudok elmenni a strandra pihenni, a hétköznapi életemben pontosan ugyanolyan dolgokkal foglalkozom mint bárki más. De ezek mellett persze tényleg nem cserélném le semmiért a nyárias hangulatot.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS