Az idei évben 26. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny. Az István Borházban március 11-én megtartott eseményen 88 bort vizsgált meg a szakmai zsűri.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetése április 30-án volt a Szarvas Fogadóban a Petőfi 200 Emlékév keretében a „Petőfi és a bor” címmel megrendezett eseményen a helyi önkormányzat, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, az István Borház Kft., Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör szervezésében. Az esemény Kováts Gábor szavalatával kezdődött, majd Domonyi László polgármester mondott köszöntő beszédet, amelyben kiemelte, hogy Kiskőrös életében milyen meghatározó szerepet tölt be a szőlő és azon belül a kadarka. A jelenlévők előtt Supka Éva beszélgetett dr. Tarján Balázs címzetes egyetemi tanárral, borszakíróval Petőfi és a bor viszonyáról a költő verseiben, de elhangzottak gondolatok a borról, kultúráról és a borkultúráról is.

-Hirdetés-

A programot megzenésített Petőfi versek színesítették Csörsz Rumen István irodalomtörténész, régizenész előadásában. Ezt követően Filus János a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola szakoktatója értékelte a borversenyt. Elmondta, hogy a rangos eseményen a hazai borvidékek nedűi mellett szerbiai, szlovákiai és bulgáriai Kadarka borok is megmérettek a neves szakembereket felvonultató bizottságok előtt.

A 3 bíráló bizottság összesen 88 mintát bírált el, melyből 80 önálló Kadarka, 8 pedig Kadarka cuvée volt. A bizottságok élén Stanimir Stoyanov, Dr. Erőss János és Módos Ernő foglaltak helyet. A csúcsbizottság tagja volt Prof. Dr. Kállay Miklós, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Dr. Balla Géza, Koch Csaba, Járvás Mónika, Jekl Béla, Csengődi István és Pusztai Csaba. Elhangzott, hogy a borverseny alkalmával 15 arany, 46 ezüst és 24 bronz minősítést osztottak ki.

Az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával a szervezők nevében Csengődi Éva ismertette az oklevél és különdíjakban részesült borászatokat, termelőket. A szervezők köszönetüket fejezték ki a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskolának és egy különdíjjal jutalmazták az intézményt, hiszen a minták az intézmény diákjainak közreműködésével kerültek a bírálók elé. Többek között az eseményen átadásra került a ballószögi Hetényi József szőlő szaporítóanyag termelő 500 kadarka szőlővesszője is, amit különdíjként hozott a borversenyre.

A legmagasabb pontszámot a bolgár Lovico Suhindol Borászat 2019-es évjáratú Gamza „Kotta 299” nevű Kadarkája kapta. A második helyen a Thummerer Pincészet 2015-ös Egri Kadarka Grand Superiorja végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a szekszárdi Pálinkás Pince Kft. 2020-as Kadarkája került.

A legjobb helyi Kadarkának a Szentpéteri Borpince 2021-es Kadarka Rose bora bizonyult.
A program végén a díjnyertes borokat kötetlen beszélgetés keretében kóstolhatták meg a jelenlévők.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)
MEGOSZTÁS