Szerdán a törivizsgákkal folytatódott a 2022-es érettségi időszak. A Wattay iskolában 57 diák írásbelizett ma délelőtt. Az első, rövidebb feladatokból álló részben összesen 50 pontot lehetett gyűjteni. Majd klasszikus, a középszintű töriérettségihez passzoló esszéfeladatokat kaptak idén a diákok, akik a Kádár-korszakról, az athéni demokráciáról, a második ipari forradalomról és az Árpád-kor magyar történelemről is írhattak esszét a vizsga második részében. A történelem középszintű írásbeli vizsga 180 percig tartott.
B-J: Szabó Dominik, Kis Ádám, Lajkó Bence, Kalapos Patrik, Galántai Benedek

A Wattay 12.B (gépészet és informatika) osztályának tanulói így értékelték a középszintű történelemérettségit:

Galántai Benedek: – Azt gondolom, hogy nagyon egyszerű volt a töriérettségi, talán egyszerűbb volt, mint a próbaérettségink. Kevés volt a térképes feladat, ami számomra jó. Az esszé témák érdekesre sikerültek szerintem. Én az athéni demokráciát és a Kádár-korszak gazdaságpolitikájának kapcsolatát választottam. Elsősorban a modern kort ismerem jobban, de tudtam annyit írni, hogy jó pontokat kapjak rá. Arra is nagyon figyeltem, hogy bizonyos kulcsfogalmakat, szakszavakat használjak. A rövid kis quiz-es feladatok szerintem nagyon egyszerűek voltak, számomra magától értetődő volt az összes, de lehet, hogy csak azért, mert szeretem a történelmet. Nem kellett túl sokat gondolkodnom egy-egy fogalmon vagy kifejezésen. Amióta történelmet tanulok, csak az órákon figyelek, otthon keveset készültem rá. Vagyok annyira szerencsés, hogy eddigi tanulmányaim alatt mindkét történelemtanárom nagyon jól tudott magyarázni, ezért nem volt szükségem az otthoni felkészülésre ahhoz, hogy 5-ös dolgozatokat írjak. Egyedüli nehézségek nálam az évszámok lehetnek. Nagyon köszönöm Kardos Bencének, hogy ilyen jó történelemtanárunk volt. Azt gondolom, hogy fel tudta kelteni úgy az érdeklődésünket, hogy aki odafigyelt órán, könnyen meg tudott jegyezni minden szükséges információt.

-Hirdetés-

Lajkó Bence: – Szerintem könnyű volt az érettségi, főleg a próbaérettségihez képest. Az utóbbi időben sokat készültünk rá tanárunkkal: Kardos Bencével. Neki köszönhetjük a felkészítést, ami eléggé jó volt, lényegretörő. Nekem nem volt szükségem az otthoni felkészülésre, mivel az iskolában sokat foglalkoztunk ezzel. Személy szerint nekem jól megy a történelem. Az időkeret bőven elég volt a feladatok megoldására. Az esszé témák könnyűek voltak számomra, a második ipari forradalom és a tatárjárás témákat választottam.

Kalapos Patrik: – Számomra is könnyű volt a történelemérettségi, mely Kardos tanár úrnak köszönhető, mert nagyon jól felkészített minket. Nagyon jó volt a próbaérettségi is, így már tudtuk, hogy ma délelőtt mire számítsunk.

Kis Ádám: – A töriérettségitől féltem a legjobban, de nem volt annyira vészesen nehéz. Az első része az könnyen ment. Az esszé témák is könnyűek voltak nekem, azokat jól megtanultam. Az elmúlt négy évben is jó felkészítést kaptunk. Szerintem összességében könnyű volt és nekem is jól fog sikerülni.

Szabó Dominik: – A töriérettségi esszé része az, ami nekem viszonylag könnyen ment. Elég jó témák voltak. Én is a második ipari forradalom és a tatárjárás párosítást választottam. Szerintem ez jóval könnyebb volt, mint a másik. A rövid feladatokat nem éreztem annyira könnyűnek, mint a többiek. Elég sok szövegértésre alapuló feladat volt köztük.

 

A vizsgák csütörtökön az angol írásbelikkel folytatódnak.

 

MEGOSZTÁS