Május 21-én a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál keretén belül kerül megrendezésre az a nagyszabású Szlovák Lakodalmas, melyre közel 100 táncos ölt népviseletet és mutatja be a régi kiskőrösi szlovák hagyományokat. A TOP pályázati forrásából megvalósuló rendezvényhez bárki csatlakozhat. A lakodalmas előkészületek első eseménye május 3-án 17 órakor került megrendezésre a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol közös szalaghajtogatásra várták a kiskőrösieket, hogy a főtéren felállított lakodalmas sátrat régi szokás szerint tudják majd díszíteni. 

Kapcsolódó cikk
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál programkínálatát
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál programkínálatát
A Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál a helyi és környékbeli települések lakóinak, valamint az idelátogató turistáknak nyújt gasztronómiai és könnyűzenei...
-Hirdetés-

A régi világ, ma már kicsit távolinak tűnő képe elevenedett meg tegnap délután a művelődési központ földszinti termében, ahol helybéli asszonyok, férfiak, de még gyerekek is zenés jó hangulatban hajtogatták a színes krepp papír szalagokat, amivel a lakodalmas sátrat fogják díszíteni szombat délelőtt, Kiskőrös főterén. 

„Biztosan sokan emlékeznek még arra, hogy korábban a lakodalmi sátrakat hajtogatott papírszalagokkal díszítették és erre a család, a fiatalok barátai, barátnői gyűltek össze. Ezt a szép hagyományt szerettük volna mi is újra feleleveníteni.  Az ehhez szükséges eszközöket a szervezők biztosították a pályázat keretén belül” – mesélte Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója.

A jó hangulathoz a szlovák asszonyok is sokat hozzátettek, hiszen házi készítésű süteményekkel, nedűkkel kínálták a serényen hajtogató kis közösséget. Ahogyan régen, tegnap este is közös énekléssel koronázták meg ezt az alkalmat, melyhez Matusik Sándor tangóharmonikáján játszotta a zenei kíséretet. 

A lakodalmast május 21-én a város több helyszínén is megrendezik, mely kapcsán a szervezők számos érdekes és hasznos információt osztanak meg az alábbi facebook oldalon: https://www.facebook.com/kiskorosiszlovaklakodalmas2022/.

A szlovák lakodalmas programról a közösségi médián túl a művelődési központban működő TourInform Irodában kaphatnak bővebb tájékoztatást. 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (94 db kép)
MEGOSZTÁS