A mai nappal véget ért az idei első érettségi hét. A németérettségin egy négy részből álló feladatlapot kellett kitölteniük a diákoknak, akiknek középszinten 180 percük volt a megoldásra. A középszintű írásbeli az olvasott szöveg értését, a nyelvhelyességi tudást, a hallott szöveg értését és az íráskészséget méri.

-Hirdetés-

A KEVI-ben több 10. és 11. évfolyamos diák is jelentkezett az előrehozott érettségire, melyet követően öt diák osztotta meg tapasztalatait velünk.

Fülöp Marcell és Hlavács Dóra

Hlavács Dóra (10.A): – Az érettségire körülbelül három évvel ezelőtt kezdtem el felkészülni, azóta van magántanárom is, de nyilván itt az iskolában is rengeteg segítséget kaptunk. Azért akartam megcsinálni az előrehozott németérettségit, mert később szeretnék egy szintemelőt is csinálni emelten. Szerettem volna a németet minél hamarabb letudni, hogy aztán több időm jusson a további érettségi tantárgyakra. A mai érettségire úgy készültem, hogy megcsináltam az összes érettségi feladatsort próbaként. Körülbelül ezekre a feladatokra számítottam, viszonylag korrekt feladatsort kaptunk. Voltak benne nehezebb kérdések, de könnyűek is. Nekem inkább a hallgatás volt a nehezebb. Egyik kedvenc feladatom a nyelvhelyesség, ami idén könnyű volt. A szóbelit is nagyon várom, szerintem az sem lesz annyira nehéz.

Fülöp Marcell (10.A): Két éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a némettel, akkor határoztam el, hogy szeretnék nyelvvizsgát és érettségit. Azért szerettem volna előrehozottazni, hogy 12.-ben ne kelljen minden tantárgyból, ezzel is könnyítve a jövő évi felkészülést. Én is megcsináltam az eddigi évek (szinte) összes feladatsorát. Ezzel tudtam gyakorolni, továbbá különböző könyvekből is tanultam. Otthon is sokat készültem, de különtanárral is. A hallgatás része egy kicsit kifogott rajtam, de a többi feladat teljesen jó volt. A nyelvhelyesség utolsó feladata tényleg nagyon könnyű volt, de az egyik levélírásos feladat is nagyon tetszett nekem, mert ott a fotózás volt a téma. A szóbelire is elkezdtem már a felkészülést, szerintem az is menni fog.

Lehoczki Dominik és Hajas Szilárd

Hajas Szilárd (11.A):Hatosztályos gimis vagyok. 11 éve tanulok már németül. 10. osztályban volt kisérettségink, ami nem sikerült rosszul. Már akkor el is gondolkodtam rajta, hogy minél gyorsabban le kellene érettségiznem, így sokkal könnyebb lesz a 12. osztály. Egyébként járok magántanárhoz is 2-3 éve, heti egy alkalommal. Az elmúlt évekhez képest mondhatom, hogy egy teljesen korrekt érettségi volt, nem volt nehéz. Az első feladatban: az olvasott szövegértésnél nagyon figyelni kellett, az egy kicsit becsapós volt. A nyelvhelyességnél is volt egy nehezebb feladat, ahol névelőket kellett behelyettesíteni. Ez a németben egy kicsit bonyolultabb, de összességében ezt sem tartottam olyan nagyon nehéznek. A szóbelitől mindig jobban féltem, mint az írásbelitől, de most attól még nem aggódok, hiszen van még egy hónapunk tanulni. Örülök annak, hogy előrehozott érettségit tettem.

Lehoczki Dominik (11.B): – Én is 11 éve tanulom a németet. Az érettségire a második félévben kezdtünk el felkészülni. Onnantól csak érettségi típusú feladatokat csináltunk, kifejezetten az írásbeli részére, persze néha kellett tételeket is tanulni. A szóbeli részétől én is jobban félek. Az írásbeli különösebben nem volt nehéz. A szövegértésben az igaz-hamis feladatokat szerettem. Az időkeret bőven elég volt a feladatokra, volt időm az ellenőrzésre is.

Veszeli Orsolya

Veszeli Orsolya (12.D):A németérettségivel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy a négy részből három könnyű volt: az olvasott szövegértés, a nyelvhelyesség, és a levélírás, viszont a hallott szövegértés egy kicsit nehéz. Igaz, hogy aktívan készültünk az órákon is, ennek ellenére egy kicsit nehéznek éreztem. A többi feladatrész olyan volt, mint amire számítottam, a levélírásnál pedig egy nagyon aktuális témát kaptunk: a tanulás és a profilképek. Szerintem jól fog sikerülni. Az érettségire sokat készültem otthon, azonban sok feladatot megoldottunk Fábián Anita tanárnővel az órákon is. Volt, amit csak úgy és volt, amit jegyre. A szóbeli miatt egy kicsit jobban izgulok, mert lámpalázas típus vagyok.

 

A 2022. évi május-júniusi emelt és középszintű írásbeli és szóbeli vizsgák időpontjait a 2021/2022. tanév rendjéről szóló 20/2021. (VI. 8.) EMMI rendelet 1. sz. melléklete vizsgaidopontok_2022_maj_jun tartalmazza.

Forrás: https://www.oktatas.hu/

 

 

MEGOSZTÁS