A Belügyminisztérium fejlesztésének eredményeképpen keddtől elektronikus úton bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen – közölte a tárca az MTI-vel kedden.

Közleményükben azt írták: a lekérdezés központi azonosítás után lehetséges, ez történhet ügyfélkapuval, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal, videótechnológián keresztüli azonosítással.
A lekérdezéshez a magyarorszag.hu oldalon a “Közigazgatás, Jog” témacsoporton belül az “Adatkezelés, adatszolgáltatás” felületet kell kiválasztani, majd ott a “Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” ügytípust kell kiválasztani. Ezután szükséges az elektronikus azonosítás, majd az “Ügyintézés indítása” gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik. Az ügyintézés illeték- és díjmentes.
A lekérdezési felület az alábbi linken közvetlenül is elérhető: https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=98cdea75-a519-4d15-893a-d717615ae530&_n=tajekoztatas_kozuti_kozlekedesi_eloeleti_pontokrol

-Hirdetés-

Az adatkérés eredményeként elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok, valamint a nyilvántartás szerinti összpontszám alapjául szolgáló cselekmények és a kiszabott pontadatok.
A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni.

Ha a járművezető előéleti pontjai elérik, vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja vezetői engedélyét.
A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, önkéntes utánképzésen való részvétellel, amelynek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökken – írta közleményében a tárca.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS